Statele Unite ale Americii au promis aproape 204 milioane de dolari ca asistenţă umanitară suplimentară pentru populaţia din Afganistan, a anunţat ieri Departamentul de Stat, transmite dpa, potrivit Agerpres.
Cu acest nou angajament, anunţat la conferinţa donatorilor pentru Afganistan organizată online ieri, suma totală oferită de SUA ca ajutor umanitar, începând din august 2021, se ridică la peste 720 de milioane de dolari, a menţionat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.
"SUA rămân angajate faţă de susţinerea nevoilor umanitare ale populaţiei afgane şi vom continua presiunile asupra conducerii talibane pentru a respecta drepturile tuturor cetăţenilor afgani, inclusiv dreptul fetelor la educaţie", a adăugat Price.
Washingtonul a salutat totodată angajamentele făcute de alte state donatoare şi a mulţumit Germaniei, Qatarului, Marii Britanii şi Biroului ONU pentru coordonarea asistenţei umanitare pentru organizarea evenimentului.
În total, la conferinţa de ieri 41 de state donatoare s-au angajat să ofere peste 2,44 miliarde de dolari ca ajutor umanitar Afganistanului şi ţărilor învecinate, pe parcursul acestui an, potrivit secretarului general asistent al ONU pentru probleme umanitare Joyce Msuya.
Secretarul general al ONU Antonio Guterres ceruse însă 4,4 miliarde de dolari ca "ajutor vital", subliniind că 95% dintre afgani au dificultăţi în a-şi asigura hrana zilnică, iar din cauza sărăciei care continuă să se extindă unii dintre ei ajung să-şi vândă copiii sau propriile organe pentru a-şi putea hrăni familiile.
Guterres a atenţionat într-un discurs adresat conferinţei că educaţia fetelor nu trebuie folosită ca monedă de schimb, dar le-a amintit în acelaşi timp statelor donatoare că populaţia afgană nu trebuie pedepsită de două ori.
Reprezentanţii statelor donatoare au insistat ca donaţiile să fie distribuite celor care au nevoie de ele, fără interferenţe din partea liderilor administraţiei talibane instalate la Kabul anul trecut, după retragerea forţelor internaţionale, şi care a fost criticată în Occident pentru că impune o interpretare dură a legii islamice.
Participanţii la conferinţă le-au cerut de asemenea talibanilor să "ia măsuri mai vizibile" pentru a se distanţa de grupările teroriste, iar mai multe ţări, inclusiv China şi Rusia, au făcut apel la normalizarea sistemului bancar afgan şi deblocarea rezervelor Băncii centrale afgane.