Statele Unite se opune calificării Rusiei ca stat agresor într-o declaraţie G7 ce marchează trei ani de la invadarea Ucrainei de către forţele militare ale Moscovei, opoziţie ce ameninţă să saboteze unitatea acestui grup strategic, relatează The Financial Times (FT), citând ca sursă oficiali occidentali, potrivit EFE.
Nici participarea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la summitul virtual al G7 de luni nu a fost convenită, au declarat oficialii, în timp ce biroul premierului italian Giorgia Meloni a anunţat că aceasta nu va participa.
Toate acestea se întâmplă după ce preşedintele american Donald Trump a învinuit Ucraina pentru război, l-a descris pe preşedintele Zelenski drept un 'dictator fără alegeri' şi a sugerat că Rusia ar trebui invitată din nou în G7.
Administraţia Trump şi-a dublat joi criticile la adresa preşedintelui Zelenski, consilierul pentru securitate naţională Mike Waltz acuzând Kievul că a adresat insulte 'inacceptabile' la adresa preşedintelui american şi, de asemenea, cerându-i să accepte acordul privind exploatarea minereurilor ucrainene, aminteşte ziarul.
Disputa privind proiectul de declaraţie a G7 survine după ce preşedintele Trump a surprins Kievul şi pe aliaţii săi europeni contactându-l pe preşedintele rus Vladimir Putin şi autorizand discuţii bilaterale menite să pună capăt războiului din Ucraina. Trump l-a flatat pe Putin, a acceptat multe din cererile sale cu privire la război şi şi-a arătat disponibilitatea de a normaliza rapid relaţiile bilaterale, precizează FT.
SUA au ridicat obiecţii în privinţa utilizării expresiei 'agresiune rusă' şi expresii similare, care au fost folosite de liderii G7 începând din 2022 pentru a descrie războiul din Ucraina, au spus oficiali din echipa care participă la redactarea declaraţiei.
În mod tradiţional, marile economii ale lumii au emis o declaraţie de sprijin pentru Ucraina pe 24 februarie, ziua în care a început invazia pe scară largă a Rusiei în urmă cu trei ani.
'Suntem inflexibili că trebuie făcută o distincţie între Rusia şi Ucraina. Nu sunt la fel', a declarat pentru FT un oficial informat pe această temă. 'Americanii blochează acest limbaj, dar încă lucrăm la el şi sperăm la un acord', a adăugat acesta.
Un alt afront a fost anularea, la solicitarea SUA, a unei conferinţe de presă planificate după discuţiile de joi dintre preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi Keith Kellogg, emisarul special al preşedintelui american pentru Ucraina şi Rusia, potrivit oficialilor de la Kiev. Ambasada SUA la Kiev a refuzat să comenteze, dar preşedintele Zelenski a declarat că a avut o 'conversaţie bună, plină de detalii' cu Kellogg. Cei doi au discutat despre situaţia de pe câmpul de luptă, a spus Zelenski, 'precum şi despre garanţii eficiente de securitate... Am propus cel mai rapid şi mai constructiv mod de a obţine rezultate'.
Dezacordul SUA în privinţa limbajului folosit referitor la Rusia marchează un contrast faţă de anul trecut, când actul de agresiune al Rusiei la adresa Ucrainei a fost menţionat de cinci ori în declaraţia liderilor G7, scrie EFE.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2025, 10:38)
Profesorul american John Mearsheimer despre conflictul
din Ucraina; USA si UE au construit un bastion militar fortificat,
la hotarul Rusiei, prin regimul Zelenski, instaurat cu
5 miliarde $,conform declaratiei D-nei Nuland in fata
comisiei de securitate a Senatului american,
asta este cauza reala a conflictului din Ucraina.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2025, 11:04)
E dreptul Ucrainei sa-si aleaga tabara.
Ce prostii debitezi tu acolo nu justifica atacul Rusiei!
Cand vede bogatia din tarile care sunt in sfera de actiune a Rusiei si vede prin comparatie nivelul de trai din Europa, normal ca orice om intreg la cap ar alege Europa.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2025, 11:25)
"Cel mai bogat cersetor al lumii este Volodimir Zelenszki",
afirma fostul coleg de partid Artyom Dmitruk, care
sustine ca "gasca pesedintelul au castigat 50 miliarde $"
datorita razboiului cu rusii.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2025, 13:57)
Da' ceva dovezi? Sau doar lozinci de la diversi carora li se pare ca n-ajung la struguri,
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2025, 15:40)
"Putin a început acest război. Putin a comis crime de război. Putin este dictatorul care şi-a asasinat opozanţii", a scris pe X congressmanul Don Bacon, din Nebraska.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2025, 22:38)
Hi hi hi, deci recunosti ca sant "struguri", de fapt stii, ca te infrupti si tu :):):)
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2025, 11:18)
Prezenta SUA in Europa o pacalela (credeam ca protejeaza Europa).
Europa a scazut cheltuielile pentru aparare. Rusia a atacat si ne-a prins decoperiti.
SUA nu a descurajat agresiune in Europa a Rusiei, ba chiar este de acord cu ea. Rusii doar isi extind influenta (= ocupatia)
SUA s-au retras din Marea Negra (prin Exon Mobile acum cativa ani). A fost un semnal important pentru Rusia.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2025, 13:59)
Mda, acu trebe sa recuperam - asa o sa vada si descultii astia care-si zic suveranisti (fara legatura cu sensul cuvantului) ce inseamna sa cheltuiesti pentru aparare, nu smiorcaielile de acum ca trimitem ajutor Ucrainei.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2025, 16:10)
Parteneriatul Strategic TRAM-PUTIN pare mai banos (amandoi vos sa jefuiasca Ucraina).
Este normal sa nu fie numiot agresor.
Europa se teme mai mult de Tramp decat de Putin.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2025, 22:36)
Pai ce sa caute Zelensky la G7 bai frate, se depaseste limita absurdului !
G7 sant... G7