Secretarul de stat american Antony Blinken a cerut marţi statelor din America Centrală să apere democraţia şi să lupte împotriva corupţiei pentru a aborda de la rădăcină cauzele afluxului de migranţi către Statele Unite, într-un moment în care tensiunile cu anumite ţări din zonă complică sarcina Washingtonului, transmite AFP, citat de Agerpres.
În prima sa vizită în regiune, Antony Blinken a ales să se deplaseze la San Jose, Costa Rica, unde se întâlnesc miniştrii de externe ai ţărilor membre ale Sistemului de integrare central-american (SICA): Costa Rica, Belize, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Panama, Republica Dominicană şi Salvador, în prezenţa omologului mexican.
În centrul acestei vizite de două zile se află problema spinoasă a migraţiei, un dosar care a ajuns să dea bătăi de cap preşedintelui american Joe Biden.
"Ceea ce vrem să auzim de la partenerii noştri este un angajament comun în a aborda, împreună cu noi, cauzele profunde ale migraţiei ilegale", a declarat Antony Blinken la o conferinţă de presă alături de preşedintele costarican Carlos Alvarado, adică "ceea ce îi determină pe oameni să părăsească tot ceea ce ştiu, casa, familia, comunitatea, cultura, limba lor, pentru că simt că nu au altă opţiune".
După ce a ajuns la Casa Albă în ianuarie, Joe Biden s-a confruntat imediat cu un aflux mare de migranţi din America Centrală la graniţa cu Mexic.
Republicanii îl acuză pe preşedintele Biden, care a promis o politică migratorie mai "umană" menită să înlocuiască restricţiile draconice impuse în perioada administraţiei Trump, că a creat aşteptări şi că acum neagă existenţa "unei crize".
Joe Biden i-a încredinţat vicepreşedintei Kamala Harris acest dosar. Harris urmează să se deplaseze în Mexic şi Guatemala săptămâna viitoare.
Pentru a materializa dorinţa de a aborda problematica de la rădăcină, preşedintele SUA a anunţat patru miliarde de dolari care vor fi utilizaţi timp de patru ani pentru a contribui la dezvoltarea ţărilor din Triunghiul de Nord (Honduras, Guatemala şi El Salvador).
Cu toate acestea, distribuirea acestor fonduri devine o problemă spinoasă ca urmare a relaţiilor din ce în ce mai tensionate ale SUA cu El Salvador în special, unde Washingtonul a denunţat atacurile autorităţilor la adresa independenţei justiţiei.
Într-o perspectivă mai largă referitoare la regiunea Americii Centrale, SUA nu îşi ascund îngrijorarea cu privire la situaţia din Nicaragua în ceea ce priveşte democraţia, libertatea presei sau drepturile omului.
Secretarul de stat Antony Blinken a dat asigurări că SUA sunt gata să coopereze cu toate guvernele, indiferent dacă acestea sunt de dreapta sau de stânga, dar a insistat că acestea trebuie să îşi confirme angajamentul faţă de democraţie şi combaterea corupţiei.
Şeful diplomaţiei americane a lăudat exemplul dat de Costa Rica, care a aderat recent la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).