Delegaţiile americană şi rusă conduse de şefii diplomaţiilor, Marco Rubio şi Serghei Lavrov, au avut marţi la Riad o discuţie care a durat mai mult de patru ore, prima întâlnire la care SUA şi Rusia au abordat încheierea războiului din Ucraina, în timp ce Kievul şi aliaţii europeni au privit preocupaţi de pe margine această întrevedere la care Moscova a formulat o nouă cerere majoră, aceea ca Ucraina să nu adere la NATO nici acum şi nici în viitor, relatează agenţia Reuters.
Statele Unite şi Rusia au convenit la această întâlnire stabilirea unui mecanism de consultări pentru a aborda elementele ''iritante în relaţiile bilaterale'', cu scopul normalizării acestor relaţii, şi să înceapă să lucreze la o modalitate de a pune capăt războiului în Ucraina, după ce preşedinţii rus şi american, Vladimir Putin şi Donald Trump, au fost de acord în convorbirea lor telefonică de săptămâna trecută să iniţieze negocieri de pace, a transmis Departamentul de Stat al SUA.
''O discuţie telefonică urmată de o întâlnire nu sunt suficiente pentru stabilirea unei păci durabile'', a declarat după încheierea convorbirilor de la Riad purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Tammy Bruce, dând astfel de înţeles că eforturile de pace sunt încă în stadiu incipient.
Aceeaşi idee rezultă şi din declaraţia consilierului pentru politică externă al preşedintelui rus Vladimir Putin, Iuri Uşakov, participant la reuniunea de la Riad. ''Am discutat, ne-am expus abordările de principiu şi am convenit ca echipe distincte de negociatori asupra acestui subiect să intre în contact la momentul potrivit'', a spus Uşakov în faţa presei ruse.
''Americanii trebuie să-şi desemneze reprezentanţii, noi îi vom desemna pe ai noştri, iar apoi, probabil, activitatea va începe'', a adăugat oficialul rus, fără a menţiona rolul pe care l-ar avea în aceste tratative Kievul şi europenii, care se tem că Putin şi Trump ar putea căuta să tranşeze războiul din Ucraina peste capul lor.
Uşakov a mai declarat că întrevederea de la Riad ''nu a decurs rău'', cele două delegaţii au avut ''o discuţie foarte serioasă asupra tuturor aspectelor pe care dorim să le abordăm'', dar este improbabil ca săptămâna viitoare să se desfăşoare un summit Putin-Trump. Încă mai trebuie să se lucreze ''intens'' la organizarea acestui summit, a indicat el.
''Este încă greu de spus dacă (poziţiile rusă şi americană) s-au apropiat, dar acesta a fost subiectul discuţiei'', a mai spus Uşakov, care a asigurat totuşi că Rusia şi SUA au convenit la Riad să-şi respecte interesele în mod reciproc.
Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA a confirmat că Marco Rubio şi Serghei Lavrov au convenit ''să pună bazele unei viitoare cooperări asupra mizelor geopolitice de interes comun şi asupra oportunităţilor economice şi de investiţii istorice care vor rezulta dintr-o soluţionare reuşită a conflictului în Ucraina''.
Secretarul de stat american Marco Rubio a descris reuniunea desfăşurată în capitala saudită drept un important pas înainte, potrivit unui comunicat emis de Departamentul de Stat. ''Astăzi a fost un prim pas al unei călătorii lungi şi dificile, dar unul important'', a remarcat şeful diplomaţiei americane.
De asemenea, într-o declaraţie acordată presei, Marco Rubio a apreciat că relaţiile ruso-americane se vor putea consolida dacă se încheie războiul în Ucraina. ''Oportunităţi extraordinare există pentru un parteneriat'' cu Rusia, dar ''cheia pentru aceasta este încheierea conflictului'', a subliniat el.
Cât despre participarea Uniunii Europene la negocierile de pace, Rubio a estimat că aceasta ''va trebui să fie la masă la un moment dat, întrucât şi ei au sancţiuni'' împotriva Rusiei.
Oficiali americani participanţi la discuţiile de la Riad au declarat că se aşteaptă ca la negocierile asupra încheierii războiului din Ucraina să fie abordate chestiunile teritoriale şi garanţiile de securitate.
La fel ca Iuri Uşakov, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Mike Waltz, membru al delegaţiei americane, a declarat că nu a fost stabilită o dată pentru o întâlnire faţă în faţă între preşedinţii Trump şi Putin.
Oficiali ruşi şi americani au avut de asemenea la Riad o discuţie separată despre cooperarea economică, inclusiv despre preţurile energiei, a declarat şeful fondului suveran rus, Kirill Dmitriev.
În acest timp, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a declarat că Rusia respinge nu doar aderarea Ucrainei la NATO în prezent, ci doreşte în plus un angajament din partea Alianţei că aceasta va revoca promisiunea făcută la summitul de la Bucureşti din 2008 privind o admitere a Ucrainei în NATO în viitor.
Rusia leagă soluţionarea conflictului ucrainean de crearea unei noi arhitecturi de securitate. În decembrie 2021, Moscova le-a transmis puterilor occidentale un document care cerea retragerea trupelor NATO din Europa de Est, garanţii că Ucraina şi Georgia nu vor adera la NATO şi iniţierea de negocieri pentru crearea unui sistem de securitate indivizibil, cereri respinse din start de Occident, răspunsul ulterior al Rusiei fiind invazia în Ucraina, potrivit Reuters.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.02.2025, 22:00)
Pudră de talc și cremuță pentru întâlnirile intime Trump-Putin.