Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că Rusia şi Statele Unite poartă discuţii privind gazoductele Nord Stream 1 şi 2, avariate în urma unui sabotaj în 2022, transmite DPA, care relatează cele ce urmează.
"Va fi interesant de văzut dacă americanii îşi vor folosi influenţa asupra Europei pentru a o determina să înceteze refuzarea gazului rusesc", a spus Lavrov într-un interviu acordat televiziunii publice ruse, fără a oferi detalii suplimentare.
Declaraţia confirmă speculaţiile privind includerea unui tronson utilizabil al Nord Stream 2 într-un posibil acord ruso-american legat de conflictul din Ucraina, care ar putea implica şi investitori americani.
Lavrov a susţinut că refuzul Uniunii Europene de a folosi gazul rusesc este motivat politic, afectând industria germană prin creşterea costurilor energetice şi reducerea competitivităţii. În acest context, a criticat poziţia liderilor europeni, inclusiv a preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care au respins ideea reluării livrărilor prin Nord Stream.
Gazoductele Nord Stream au fost avariate în septembrie 2022, în urma unor explozii în apropierea insulei daneze Bornholm. Incidentul rămâne neelucidat, însă presa germană a sugerat o posibilă implicare ucraineană, pe care Kievul a negat-o. În iunie 2023, Germania a emis un mandat de arestare pe numele unui instructor ucrainean de scufundări suspectat că ar fi participat la sabotaj, dar acesta nu a putut fi audiat, conform surrsei citate.
Conform unor informaţii publicate de Washington Post, SUA ar fi fost avertizate cu trei luni înainte despre un posibil atac ucrainean asupra gazoductelor. O altă teorie, avansată de jurnalistul Seymour Hersh, susţine că dispozitivele explozive ar fi fost amplasate de scafandri ai US Navy, cu sprijin norvegian - acuzaţii respinse de administraţia Biden.
Deşi un tronson al Nord Stream 2 este încă funcţional, Germania a refuzat oferta Rusiei de a relua livrările prin această conductă, invocând politica UE de reducere a importurilor de gaze ruseşti. În prezent, aceste importuri sunt înlocuite parţial cu gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA, însă costurile acestora sunt mai ridicate decât cele ale gazului transportat prin conducte.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.03.2025, 16:58)
Faceți export în Sua. Sau Iran.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.03.2025, 17:10)
Nu mai sunt bani de razboi?