SUA: Subvenţiile acordate exportatorilor europeni de grîu ameninţă preţurile mondiale

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 februarie 2005

Cel mai important grup american de lobby în domeniul producţiei de cereale trage un semnal de alarmă în legătură cu faptul că preţul grîului ar putea să scadă pe pieţele internaţionale, ca o consecinţă a reintroducerii, după 18 luni de întrerupere, a subvenţiilor acordate de Uniunea Europeană exportatorilor de profil. Săptămîna trecută, preţul grîului a coborît pînă la minimul ultimelor 20 de luni, la Bursa din Chicago. În 2004, cotaţiile grîului au pierdut 24 de procente.

Reprezentanţii Asociaţiei americane a Grîului se gîndesc că, în situaţia dată, SUA ar putea lua măsuri, la rîndul lor. Astfel, este posibil ca administraţia de la Washington să introducă noi subvenţii în domeniu, ceea ce ar genera încă un război comercial între cele două puteri (SUA şi UE). Totuşi, preşedintele asociaţiei, Alan Tracy, este de părere că asemenea măsuri nu ar face altceva decît să determine scăderea şi mai puternică a preţului grîului, lucru nedorit de cei din domeniu.

"Avem un instrument în politica noastră, Programul de Intensificare a Exportului, care ne-ar permite să răspundem acestor subvenţii ale europenilor", spune Alan Tracy. Domnia sa adaugă, însă, că programul respectiv nu a fost utilizat vreme de cîţiva ani şi ar prefera să nu-l pună în aplicare. "Nu cred că îl vom utiliza în acest moment, însă, în trecut, l-am introdus ca să atragem atenţia asupra impactului negativ pe care îl au subvenţiile acordate exporturilor", aminteşte Tracy.

Autorităţile SUA speră că oficialii europeni îşi vor duce la îndeplinire angajamentul privind eliminarea subvenţiilor acordate exporturilor de cereale şi a altor practici comerciale ce creează distorsiuni pe piaţă.

Producţia globală de grîu va atinge recordul de 621 milioane de tone în anul agricol 2004-2005, potrivit datelor Consiliul Internaţional al Cerealelor. Cantitatea depăşeşte cu 13 milioane estimările pentru consum.

Australia, încă un stat nemulţumit de politica agricolă a UE

Australia, al doilea exportator mondial de grîu, va protes-ta, la rîndul său, faţă de subvenţiile acordate de Uniunea Europeană exporturilor de cereale. Ministrul comerţului din Australia, Mark Vaile, declară că măsurile destinate să crească competitivitatea UE se contrazic cu angajamentul europenilor în privinţa eliminării subvenţiilor pentru export.

Exportatorii din Uniunea Europeană şi Statele Unite luptă cu concurenţa grîului ieftin provenit din Argentina şi fostele ţări sovietice, care, în ultima vreme, au înregistrat recolte extrem de bogate. Deocamdată, nu a fost stabilit cuantumul noilor subvenţii din UE. Specialişii spun că, în situaţia în care acesta va fi de 3-4 euro/tona de grîu, nu vor apărea probleme, însă dacă va ajunge la 10-12 euro/tonă, atunci vom asista la un război al preţurilor. Franţa este cel mai mare exportator de grîu din Europa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb