SUA: Un război intern între democraţi ameninţă programul lui Biden

J.P.
Internaţional / 30 septembrie 2021

Un război intern între democraţi ameninţă programul lui Biden

Centrişti acuzaţi că sunt în serviciul lobbiştilor sau că sunt prea apropiaţi de republicani şi o aripă de stânga care ar dori cheltuieli iresponsabile: democraţii se sfâşie pe planurile titanice de investiţii dorite de Joe Biden, care lâncezesc în Congres în lipsa consensului, scrie La Libre.

După mârâieli în culise timp de săptămâni de negocieri, tensiunile au izbucnit la lumina zilei în această săptămână în partidul de la putere, cu o agresivitate incredibilă la apropierea datei limită de joi.

Până la a pune în pericol adoptarea principalelor două piese ale programului preşedintelui: 1.200 de miliarde de dolari investiţii în infrastructură şi 3.500 de miliarde destinate reformării în profunzime a ţesăturii sociale a Statelor Unite, ca şi pentru a lupta contra schimbărilor climatice.

Sume extraordinare, istorice, care ar putea rămâne literă moartă dacă democraţii nu ajung la un acord repede, deoarece riscul de a-şi pierde majoritatea în Congres în noiembrie 2022.

Confruntaţi cu această perspectivă, nu-şi reţin loviturile... împotriva propriei tabere.

Războiul opune esenţialmente blocul de stânga şi pe cei doi senatori centrişti Joe Manchin şi Kyrsten Sinema, care deţin de facto puterea de blocare în camera superioară.

Semn al influenţei lor, ei au fost invitaţi marţi la Casa Albă pentru întâlniri în privat cu preşedintele, care încearcă să găsească o ieşire din impas privind planurile sale.

Joe Biden a amânat chiar o călătorie miercuri la Chicago pentru a continua să negocieze cu trupele sale.

Deoarece dacă nu se ajunge la un acord până joi, mai multe zeci de aleşi de stânga ameninţă cu eşecul unui vot programat în Camera Reprezentanţilor pentru adoptarea definitivă a planului privind infrastructura.

Ei cer să obţină mai înainte un vot pe reformele sociale, deoarece îi bănuiesc pe centrişti că îşi vor retrage sprijinul pentru acest aspect de îndată ce vor fi obţinut un succes pe infrastructură, mai uşor "vandabilă" alegătorilor lor.

Problemă: planul de reforme sociale este încă departe de a fi finalizat în multe puncte cruciale, inclusiv suma în sine.

Cei doi senatori centrişti au anunţat de multă vreme că ei consideră planul, de 3.500 de dolari, mult prea costisitor. Dar nu au dezvăluit suma pe care ar fi dispuşi s-o susţină.

"Este dezolant să-i vezi folosind limbajul republicanilor, nu ne aşteptam, desigur, să vedem republicani în partidul nostru", a declarat luni aleasa din cameră Ilhan Omar cu referire la ei.

La începutul lui septembrie, tânăra sa colegă şi star al stângii americane, Alexandria Ocasio-Cortez, îl epuizase pe senatorul democrat de Virginia de vest, un stat rural şi minier care a votat mult pentru Donald Trump.

"Manchin se întâlneşte de două ori pe săptămână cu Exxon", grupul petrolier, "Şi este unul din numeroşii senatori care le împrumută stiloul lor lobbiştilor să scrie proiecte de lege, a acuzat ea.

Senatorul de 74 de ani a răspuns atunci că aleasa de 31 de ani nu caută decât să "divizeze, să divizeze, să divizeze".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb