Vânzările cu amănuntul din Statele Unite, prima economie a lumii, au înregistrat o scădere lunară peste aşteptări de 3% în februarie, ceea ce indică o normalizare a consumului şi a economiei în a doua lună a anului după creşterea de 7,6% a vânzărilor de retail din ianuarie, cifră revizuită puternic în sus de la un plus iniţial de 5,3%.
În ianuarie au fost distribuite americanilor cu venituri mici şi medii cecurile în valoare de 600 de dolari votate de Congres în decembrie. Circa 70% din economia americană este reprezentată de consum. Economiştii prognozau un minus de doar 0,5% în februarie.
Normalizarea din februarie se va fi dovedit însă cel mai probabil de scurtă durată în condiţiile în care de săptămâna aceasta a început distribuirea celei de-a treia runde de cecuri, în valoare de 1.400 de dolari per persoană cu venituri anuale sub 75.000 de dolari. Circa 85% din populaţia Statelor Unite este eligibilă pentru încasarea cecurilor.
Excluzând automobilele, benzina, materiale de construcţii şi alimentele, vânzările cu amănuntul (a produselor de bază) au scăzut cu 3,5% luna trecută, după o creştere revizuită în sus la 8,7% în luna ianuarie de la un plus iniţial de 6,0%.
Pachetul fiscal în valoare de 1,9 trilioane de dolari aprobat săptâmâna trecută de Congres şi de administraţia Biden a extins de asemenea ajutoarele de şomaj săptămânale adoptate în debutul crizei sanitare şi economice Covid şi a introdus şi anumite facilităţi fiscale pentru părinţi.
Activitatea economică din cea mai mare economie a lumii a scăzut puternic în finalul anului 2020 pe fondul recrudescenţei pandemiei de Covid-19, iar factorii de decizie de la Washington au aprobat la vremea respectivă un pachet fiscal de sprijin pentru economie de 900 miliarde de dolari.
Economia americană este prognozată să crească cu până la 7% în 2021 după contracţia de 3,5% din 2020 pe fondul stimulentelor fiscale, a campaniei rapide şi eficiente de imunizare a populaţiei şi pe fondul redeschiderii economiei.
Administraţia Biden mai are în plan pentru 2021 adoptarea de către Congres a unui nou pachet fiscal de peste 2 trilioane de dolari pentru reclădirea infrastructurii şi pentru realizarea tranziţiei energetice, pachet despre care presa americană a scris săptămâna aceasta, pe surse, că Biden doreşte să-l finanţeze inclusiv prin revenirea la nivelul taxării din 2017. Predecesorul lui Biden, Donald Trump, a redus puternic taxele pentru corporaţii în finalul lui 2017.