Subiecte fierbinţi la SIF-uri şi BVB, în Săptămâna Patimilor

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 aprilie 2016

Subiecte fierbinţi la SIF-uri şi BVB, în Săptămâna Patimilor

Luptă pe dividende, la SIF Banat-Crişana

Consolidarea acţiunilor, din nou pe tapet la SIF Moldova

Alegeri la SIF Transilvania

BVB discută urgentarea fuziunii cu Sibex

--------

Actualizare 12:27: Dividend de 0,045 lei/unitate, la SIF Moldova

Acţionari SIF Moldova au aprobat, astăzi, repartizarea unui dividend de 0,045 lei/unitate din profitul pe anul trecut. Toate punctele de pe ordinea de zi a Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor au fost aprobate, printre acestea raportul de activitate al Consiliului de Administraţie pentru anul 2015, prescrierea dividendelor aferente exerciţiului financiar 2012 şi Programul de activitate şi bugetul de venituri de cheltuieli pentru 2016.

(A.A.)

-----

Actualizare 12:02: Acţionarii SIF Moldova au aprobat amendamentele pentru operaţiunea de consolidare a valorii nominale a acţiunilor

Acţionarii SIF Moldova au aprobat, astăzi, toate punctele de pe ordinea de zi a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor.

Astfel, acţionarii au decis asupra derulării operaţiunii de consolidare a valorii nominale a acţiunilor de la 0,1 la 2,5 lei/unitate, în baza unui Prospect aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Data de înregistrare propusă pentru operaţiunea de consolidare a valorii nominale este 17.10.2016, iar data plăţii este 08.11.2016.

Acţionarii SIF2 au mai aprobat derulaea unui program de răscumpărare de acţiuni proprii pentru 1% din capitalul social, în condiţiile finalizării operaţiunii de consolidare a valorii nominale.

(A.A.)

------

Acţionarii SIF-urilor şi cei ai Bursei de Valori se vor întruni, în această săptămână, în Adunările Generale, având pe ordinea de zi subiecte importante.

Înainte de Paşte, la SIF1 Banat-Crişana se va da o luptă pentru distribuirea profitului, căci grupul "Erste Bank" a solicitat dividende mai mari, la SIF Moldova se va discuta, din nou, consolidarea valorii nominale a acţiunilor, după ce operaţiunea a fost blocată prin acţiunea în instanţă a Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital, iar la SIF Transilvania se vor ţine alegeri, la cererea unor acţionari, după intervenţia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Totodată, acţionarii BVB vor discuta fuziunea cu Sibex.

SIF1 şi SIF2 deschid şirul Adunărilor Generale

Pare că SIF Banat-Crişana şi SIF Moldova au vrut să aibă Sărbători liniştite, aşa că şi-au programat AGA, luni.

Conducerea SIF1 Banat - Crişana a propus acţionarilor repartizarea profitului net de anul trecut, în sumă de 75.324.568 lei, la rezultatul reportat şi folosirea banilor pentru un program de răscumpărare de acţiuni.

Bogdan Drăgoi, preşedintele SIF1 Banat - Crişana, ne-a declarat, recent, că propunerea pe care a făcut-o este mai avantajoasă pentru acţionari decât distribuirea de dividende.

Însă fondul "Business Capital for Romania Opportunity Fund", deţinut de Erste Bank şi Florin Pogonaru, şi fondul de pensii NN au venit cu o variantă total opusă.

Aceştia vor dividende, în cuantum de 80% din profitul pe anul trecut, adică 0,1098 lei/acţiune.

În joc a intrat şi Autoritatea de Supraveghere Financiară, care, săptămâna trecută, a limitat drepturile de vot pentru grupul "Erste", dar şi pentru grupul despre care procurorii au susţinut că este concertat cu fostul preşedinte SIF1, Dragoş Bîlteanu.

Potrivit ASF, Erste Bank, fondul "Business Capital for Romania Opportunity Fund", "Romanian Equity Partners Cooperatif", Fondul de Pensii Administrat Privat BCR, Fondul de Pensii Facultative BCR Plus, FDI Erste Balanced RON şi FDI Erste Equity Romania acţionează concertat, având împreună o deţinere cumulată de 6,3%. Astfel, Autoritatea a impus reducerea la 5% a drepturilor de vot pentru aceştia, în cadrul AGA programată pentru luni şi i-a obligat să revină sub pragul legal de deţinere în termen de trei luni.

ASF a mai stabilit că grupul format din Aris Capital SA, Torch Investment, Smart Capital Investment şi Monticlifti Management Limited acţionează concertat şi au o deţinere cumulată de 14,06%, limitându-le şi acestora drepturile de vot până la pragul legal.

Autoritatea mai concertase acest grup (din care mai făceau parte şi alte societăţi care şi-au vândut, între timp, deţinerile) şi la începutul anului trecut, însă decizia a fost suspendată, în instanţă, procesul urmând să fie judecat, pe fond, pe 12 mai.

SIF1 Banat-Crişana a acordat, în 2015, dividende de 0,1 lei/acţiune din profitul de 134,17 milioane de lei, din 2014, după doi ani în care câştigurile nu au fost distribuite.

SIF Moldova vrea să se asigure că poate duce la capăt consolidarea valorii nominale a acţiunilor

Conducerea SIF Moldova a pus pe ordinea de zi a AGA de luni unele amendamente la procedura de consolidare a valorii nominale a acţiunilor, de la 0,1 lei la 2,5 lei/acţiune, după ce operaţiunea a fost blocată în instanţă.

Astfel, acţionarii vor decide asupra derulării operaţiunii în baza unui Prospect aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Data de înregistrare propusă pentru operaţiunea de consolidare a valorii nominale este 17.10.2016, iar data plăţii este 08.11.2016.

Potrivit SIF2, consolidarea valorii nominale înseamnă operaţiunea de creştere a valorii nominale a acţiunilor emise de SIF Moldova SA de la 0,1 lei la 2,5 lei, operaţiune efectuată concomitent cu reducerea corespunzătoare a numărului de acţiuni. Acţionarii au dreptul să aleagă între efectuarea unui aport în numerar sau primirea restituirii de aport în/din capitalul social.

Potrivit unui document de prezentare, creşterea valorii nominale, prin reducerea numărului de acţiuni conduce la creşterea valorii unitare a activul net, implicit şi a preţului în piaţă: "În condiţiile în care acţiunea SIF2 se tranzacţionează la un discount semnificativ faţă de VUAN (valoarea unitară a activului net), operaţiunea descrisă se încadrează în măsurile conforme cu activităţile corporative de reducere a discountului, menţionate în strategia multianuală aprobată de acţionari, urmărite de către Consiliul de Administraţie şi managementul executiv al SIF Moldova, şi cuprinse în Codul de Guvernanţă Corporativa publicat. Se poate estima o scădere a cheltuielilor operaţionale precum şi creşterea interesului investitorilor pe piaţă, elemente care, împreună cu o strategie corespunzătoare de business asigură realizarea intereselor legitime ale acţionarilor.

Nu în ultimul rând, operaţiunea este derulată în interesul acţionarilor, chemaţi prin această operaţiune corporativă să-şi exercite opţiunea la valoare nominală (...). De opţiunile de aport sau de restituire la valoarea nominală pot beneficia toţi acţionarii care nu deţin un număr de acţiuni multiplu de 25. Opţiunea de aport în numerar sau restituire de aport vizează maxim o acţiune consolidată la nivelul fiecarui pachet de deţineri ale acţionarilor. Valorile de aport sau restituire pot fi cuprinse între 0,1 lei şi 2,4 lei".

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) a contestat de la bun început operaţiunea de consolidare a SIF2, prin procese în instanţă şi numeroase scrisori către ASF.

Potrivit AIPC, procedura de consolidare a valorii nominale a acţiunilor SIF2 Moldova nu acoperă toate situaţiile din practică şi lasă loc pentru "exproprierea fără nicio despăgubire".

Acţionarii SIF2 vor mai discuta şi aprobarea unui program de răscumpărare de acţiuni proprii pentru 1% din capitalul social, în condiţiile finalizării operaţiunii de consolidare a valorii nominale.

Conducerea companiei a propus repartizarea unui dividend de 0,045 lei/unitate din profitul pe anul trecut.

AGA incendiară la SIF Transilvania, în Joia Mare

SIF Transilvania va avea parte, din nou, de o luptă între grupurile de acţionari.

Conducerea SIF3 Transilvania a propus acţionarilor un dividend brut de 0,02653 lei/acţiune din profitul pe anul trecut, adică distribuirea către acţionari a sumei de 57,94 milioane de lei. Dividendul reprezintă un randament de 10% prin raportare la preţul mediu de tranzacţionare a acţiunilor SIF3 în anul 2015, conform emitentului.

Un grup de acţionari a venit însă cu o cerere de completare a convocatorului.

Liliana Curtomer, împreună cu alţi trei acţionari SIF3, care precizează că au o deţinere cumulată de 5,02% din SIF Transilvania, au propus aprobarea remunerării acţionarilor SIF Transilvania prin distribuirea de dividende în numerar, ce vizează un randament de cel puţin 7% raportat la preţul mediu de tranzacţionare aferent exerciţiului financiar pentru care se calculează dividendul, pentru exerciţiile financiare 2016-2020.

Un alt punct solicitat este aprobarea derulării de programe de răscumpărare de acţiuni în vederea reducerii capitalului social în perioada 2016-2020, a căror dimensiune să fie cuprinsă - din totalul acţiunilor - între 2% şi 5% pe an, corelate cu situaţia financiară a societăţii - cu prezentarea şi aprobarea acestora în cadrul unei şedinţe AGEA, ce va fi convocată odată cu şedinţa AGOA de aprobare a situaţiilor financiare ale anilor 2016-2020.

De asemenea, acţionarii doresc aprobarea aplicării metodei votului cumulativ pentru alegerea membrilor Consiliului de Supraveghere al SIF Transilvania şi alegerea membrilor Consiliului de Supraveghere, prin aplicarea metodei votului cumulativ, pentru un mandat cu o durată de 4 ani, începând cu data alegerii noului Consiliu de Supraveghere.

Iniţial, conducerea SIF3 a spus că lasă pentru o AGA ulterioară alegerile, însă ASF a intervenit şi a obligat-o să includă în convocator toate punctele solicitate de acţionari.

Apoi, SIF3 a transmis că nu sunt întrunite condiţiile pentru aplicarea votului cumulativ, în condiţiile în care Consiliul de Supraveghere (CS) renunţase la candidaturi. Şi de această dată a intervenit ASF, cerând ca AGA să voteze aplicarea metodei votului cumulativ, iar, în aceste condiţii, actualii membri CS au revenit asupra deciziilor să nu candideze.

Astfel, au fost înscrise 12 candidaturi pentru funcţia de membru în Consiliul de Supraveghere: Ştefan Szabo, Dumitru Carapiti, Gheorghe Lutac, Petru Mihalcea, Crinel Andănuţ, Răzvan Găvăneanu, Constantin Frăţilă, Gabriela Alexe, Adrian Vascu, Radu Toia, Răzvan Rusu şi Cristian Micu.

Mişcările au loc în plin război între conducerea executivă a SIF3 Transilvania, asigurată de preşedintele executiv Mihai Fercală, şi unii acţionari.

La finalul anului trecut, un grup de acţionari, cu deţineri cumulate de 8%, din care fac parte Constantin Frăţilă, Radu Toia, fonduri Certinvest şi Broadhurst, a cerut convocarea Adunării Generale pentru schimbarea conducerii, acuzând managementul defectuos al SIF3.

Ulterior, instanţa a suspendat cererea grupului de acţionari, deşi conducerea SIF3 apucase să convoace AGA, pentru 15/16 februarie 2016. După decizia Tribunalului, Directoratul şi Consiliul de Supraveghere al SIF3 Transilvania au decis să revoce convocarea Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor.

Consiliul de Supraveghere SIF3 a informat, joi, că a decis încheierea cu membrii Directoratului a unui nou contract de mandat, pe patru ani.

AGA fără propuneri suplimentare la SIF4 Muntenia şi SIF5 Oltenia

Acţionarii SIF4 Muntenia se vor întruni, miercuri, propunerea conducerii fiind distribuirea unui dividend brut de 0,045 lei/acţiune, adică 36,3 milioane de lei din profitul net aferent anului 2015. Potrivit SIF4, acesta reprezintă aproximativ 57% din totalul profitului net de repartizat, de 63,8 milioane de lei, înregistrat de SIF Muntenia conform situaţiilor financiare individuale la 31.12.2015.

"Propunerea administratorului SAI Muntenia Invest de distribuire a dividendelor pentru anul 2015 asigură un randament competitiv al investiţiei pentru acţionari, pe termen scurt, şi, în acelaşi timp, permite folosirea resurselor pentru o creştere sustenabilă a activităţii SIF Muntenia", a declarat, recent, Florica Trandafir, vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al SAI Muntenia Invest.

Randamentul dividendului brut la valoarea preţului de închidere a acţiunii SIF4 la 30 decembrie 2015 va fi de 6,05%, iar randamentul dividendului brut la valoarea medie de tranzacţionare a acţiunii SIF Muntenia, în 2015, va fi de 5,29%, precizează sursa citată.

Conducerea SIF Oltenia a propus acţionarilor aprobarea repartizării unui dividend de 0,13 lei/acţiune, pentru Adunarea generală de joi.

Astfel, din profitul net de 132.405.011,14 lei, vor fi acordate dividende în suma de 75.421.542,82 lei, reprezentând 56,96%, ceea ce asigură un dividend brut de 0,13 lei/acţiune, potrivit companiei. Dividendul brut propus duce la un randament de 7,48% din preţul mediu de tranzacţionare al acţiunilor în anul 2015 şi de 7,69% din preţul de închidere/acţiune al pieţei din ultima zi de tranzacţionare (30 decembrie 2015). Dividendul brut propus asigură o creştere cu 8,33% faţă de dividendul brut/acţiune plătit pentru anul 2014.

O altă parte din profit va fi utilizată pentru acoperirea contravalorii pierderilor generate de ieşirea din portofoliu a participaţiilor deţinute în societăţile care au falimentat (au fost lichidate) în perioada scursă de la înfiinţarea SIF Oltenia SA (01.11.1996) şi până la 31.12.2015.

O altă parte din profit va fi folosită pentru acoperirea altor pierderi, de 833.016,61 lei, înregistrate în debitul contului 1177 "Rezultatul reportat provenit din trecerea la aplicarea IFRS, mai puţin IAS 29'' (hiperinflaţia) în sumă de 833.016,61 lei, reprezentând 0,63%, obligatoriu de acoperit înaintea oricărei distribuiri de profit către acţionari, şi pentru surse proprii de finanţare constituite din profit în sumă de 29.833.904,18 lei, reprezentând 22,53%.

De asemenea, Consiliul de Administraţie al SIF5 are în vedere aprobarea efectuării în exerciţiul financiar al anului 2016 a înregistrării contabile la "venituri"' a dividendelor neridicate timp de mai mult de trei ani de la dată exigibilităţii lor, pentru care dreptul la acţiune s-a stins prin prescripţie.

SIF3 a dorit urgentarea fuziunii dintre cele două burse

Fuziunea celor două burse de la noi - cea de la Bucureşti şi cea de la Sibiu - este, din nou, supusă atenţiei acţionarilor BVB, în cadrul Adunării Generale din 26 aprilie.

Conducerea Bursei de Valori Bucureşti a transmis acţionarilor că intenţionează ca BVB să absoarbă Sibex, aceasta urmând să dispară.

Ulterior, Bursa de Valori Bucureşti a completat convocatorul Adunării Generale, cu propunerea SIF3 Transilvania de acordare a unui mandat consiliului de administraţie pentru efectuarea demersurilor necesare privind întocmirea proiectului de fuziune prin absorbţie dintre BVB şi Sibex.

Conducerea SIF3 mai doreşte stabilirea unui termen de 120 de zile de la data AGA, în care Proiectul de fuziune să fie întocmit şi depus la Oficiul Registrului Comerţului.

La AGA din 26 aprilie, acţionarii BVB vor mai decide distribuirea unor dividende de 6,66 milioane de lei (0,8687 lei/acţiune), din profitul pe anul trecut. Pe ordinea de zi se regăseşte şi discutarea unei strategii de afaceri pentru 2016-2020.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Poate ca marea vulnerabilitate a BVB provine tocmai de la aceste lupte subterane, mizere si imorale, pe un fond de lipsa de lichiditati (a se citi BANI), personaje ne-educate, abjecte, murdare, se vor in top, cu sau fara a respecta legea!!!!!

    1. correct dr. who, da mai ramane sa stim si who are you ? inteligentule !

      La SIF1 , unde altundeva, cvorumul statutar de AGOA bate cvorumul AGEA la prima convocare, sau tradus ordinarul este mai special decat extraordinarul in prima instanta, dar in a doua instanta se schimba modificare Mai mult ca perfect...abordare de ABSURDISTAN!!!! Asa am ajuns sa aprobam program de rascumparare actiuni proprii, inainte sa se stie ce doresc actionarii sa faca cu profitul...ce comedie!!!! Dar oricum la SIF1 nu te mai poate uimi nimic, absolut nimic.

    Ha,ha,haaa, pai, astea seamana mai degraba cu *inclestarile fierbinti erotice decat cu interesul pentru promovarea si atragerea chiar si a micilor investitori, banii de la micii investitori chiar dara *individual par a fi putini* prin umar pot deveni o suma uriasa, dar ... daca *astia au inclinatii erotice intre ei*, transformand BVB-ul intrun *ring cu poveste uneori lipsita de logica si ... o adevarata *capcana falimentara* ... sa se duca naibii cu tot cu sifurile lor. Oameni de DOIbani pe care ii intereseazaca *scaunul pe care stau* nu ceea ce fac .

    1. Astazi 25.04.2016 am primit am primit buletinul de vot nr.4 prin plic, pentru a vota Membrii Consiliului de Supraveghere la SIF3. Acesta trebuia sa ajunga in 26.04.2016 la sediul societatii pentru a putea fi considerat vot valabil. Oare nimeni nu face nimic impotriva infractorilor de la SIF3? Au manipulat organizarea alegerilor astfel incat sa nu poate fi schimbati infractorii in functie. Este strigator la cer. Acesti infractori nu se tem de nimic incalcand toate legile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb