Golirea accelerată de depozitelor de gaze naturale din Europa în ultimele luni a adus în atenţia autorităţilor problema achiziţiilor şi a preţurilor din perioada martie 2025 - septembrie 2025, perioadă în care se refac depozitele de gaze naturale pentru iarna viitoare.
Semnele de întrebare au început să apară din noiembrie 2024, când spread-ul dintre preţurile contractelor futures TTF pentru livrarea în vara anului 2025 şi cele pentru livrarea în iarna 2025 - 2026 a depăşit 4 euro pentru un MWh.
Datele de la Barchart arată că preţurile contractelor futures cu livrarea în iulie 2025 au ajuns la 49,7 EUR/MWh, preţurile contractelor cu livrare în ianuarie 2026 au ajuns la 44,7 EUR/MWh, respectiv un spread de circa 5 euro pentru un MWh (vezi graficul).
Recordul din noiembrie 2024 a fost depăşit în condiţiile în care autorităţile din Germania iau în considerare subvenţionarea achiziţiilor de gaze naturale pentru reumplerea depozitelor. Această decizie va avea un efect profund negativ din punct de vedere al distorsionării pieţei şi va afecta mai ales ţări precum România. Se pare că toată solidaritatea europeană este doar o vorbă goală.
"Gazele naturale europene pentru livrare în această vară au devenit chiar mai scumpe decât preţurile pentru iarna viitoare, după ce managerul pieţei germane a declarat că sunt discutate subvenţii pentru umplerea depozitelor de stocare", scrie Bloomberg, care mai subliniază că "menţinerea unor stocuri considerabile de combustibil a devenit crucială pentru securitatea energetică a Europei de când aceasta a pierdut cea mai mare parte a fluxurilor ruseşti prin conducte".
Agenţia de ştiri americană arată că managerul pieţei de gaze naturale din Germania, Trading Hub Europe, discută cu autorităţile de reglementare o posibilă subvenţie. Ulterior a fost publicat un raport în care se arată că achiziţiile din vară vor continua în ciuda preţurilor mari.
"Orice subvenţie care sprijină cumpărarea de gaze pe timp de vară pentru injecţiile în depozite va sprijini preţurile gazelor pe timp de vară în raport cu preţurile pe timp de iarnă", a declarat James Waddell, de la Energy Aspects, pentru Bloomberg. Totodată, "cu cât statele intervin mai mult, fie prin subvenţii pentru injecţii, fie prin penalităţi pentru ratarea ţintelor de umplere, cu atât mai mult se vor distorsiona semnalele de preţ care, în mod normal, ar încuraja firmele să rezerve spaţiile de stocare", a mai precizat Waddell.
Propunerea germană de subvenţionarea a gazelor care vor intra în stocurile pentru iarna viitoare arată că "vor fi lansate licitaţii pentru a încuraja injecţiile de stocare în pofida unor spread-uri nefavorabile, astfel încât să fie atinse obiectivele definite prin lege", iar "subvenţiile ar fi acordate furnizorilor în cazul în care spread-ul sezonier este mai mic decât preţul cerut".
Bloomberg precizează că măsura nu a fost încă decisă şi trebuie discutată cu Agenţia federală pentru reţele şi cu Ministerul german al Economiei.
Creşterea preţurilor gazelor din Europa este susţinută şi de condiţiile meteo din Statele Unite, unde o furtună masivă de iarnă, care a determinat căderi semnificative de zăpadă şi temperaturi negative până în Florida, a perturbat producţia şi transportul gazelor naturale lichefiate. Complexul de lichefiere de la Freeport a fost închis, după cum scrie Bloomberg, pe fondul întreruperilor în alimentarea cu energie electrică.
Datele de la GIE (Gas Infrastructure Europe) arată o scădere accelerată a gradului de umplere a depozitelor din Germania în ultima săptămână, cu o medie zilnică de peste un punct procentual, până la 62,77% în 20 ianuarie 2025.
Situaţia din ţara noastră este şi mai gravă, în condiţiile în care gradul de umplere a scăzut până la 52,67%, iar evoluţia de până acum arată că va ajunge sub 38% până la sfârşitul lunii viitoare.
Deocamdată nu există niciun semnal conform căruia guvernul de la Bucureşti ar fi conştient de dimensiunea problemei energetice grave cu care se confruntă ţara noastră.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.01.2025, 17:37)
"Golirea accelerată de depozitelor de gaze naturale din Europa în ultimele luni ":-)...care "ultimele luni" ca in Decembrie 2024 inca erau >90% pline, iar in Ianuarie suntem in ziua 22:-)..."ultimele luni" (sic):-)
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.01.2025, 17:47)
Media UE din 31 dec 2024 era de 72,16%, acum este de 59,38%. Succesuri!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.01.2025, 18:00)
Europa nu poate concura economic si comercial,
la preturile energetice actuale cu USA,China.......