Subvenţiile pentru partidele politice: creşteri ale cheltuielilor, populism şi rectificări bugetare fără justificare

F.D.
Politică / 3 august 2023

Sursa foto: https://expertforum.ro/

Sursa foto: https://expertforum.ro/

În anul 2023 partidele politice vor primi 258 de milioane de lei din subvenţii. În primele şase luni ale anului, cele şase partide care au dreptul la bani potrivit rezultatelor alegerilor din 2020 au primit în conturi 125 de milioane lei şi au cheltuit 118 milioane de lei, arată un raport publicat pe Expertforum.ro.

Potrivit sursei citate, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), instituţia care gestionează fondurile, a transferat către PSD 48,2 de milioane de lei, către PNL un total de 40,8 de milioane lei, către USR 22 de milioane de lei, iar la AUR 9,7 milioane de lei. PMP şi Pro România, partide neparlamentare, au primit 2,5 milioane lei, respectiv 1,8 milioane lei. Raportul de mai jos analizează evoluţia veniturilor şi cheltuielilor şi principalele probleme legate de aceste fonduri.

Venituri şi cheltuieli legate de subvenţii în primele şase luni

Există o creştere semnificativă a cheltuielilor din subvenţii faţă de primele şase luni din 2021 şi 2022. Partidele au cheltuit 118 din 125 de milioane, faţă de 75 din 124 de milioane în 2022 şi 46 de milioane în 2021, arată sursa citată.

Majoritatea partidelor au cheltuit aproape tot ce au primit în primele 6 luni sau mai mult, apelând la economii. Acesta este un calcul relativ, întrucât partidele care au primit cele mai mari sume din subvenţii au pus bani deoparte din anii trecuţi. Cu toate acestea, am realizat o statistică pornind de la banii primiţi în conturi în primele şase luni. PSD a cheltuit 85%, PNL 81%, USR 104%, PMP 132%, AUR 131%, iar Pro România 243%.

Per total, cei mai mulţi bani s-au cheltuit pentru presă şi propagandă (49%), bunuri mobile şi imobile (10%), personal (9%), consultanţă politică (7%) şi activităţi cu caracter politic (5%).

Cei mai mulţi bani rămân dedicaţi contractelor pentru presă şi propagandă (aproape 58 de milioane). AUR şi Pro România nu au cheltuit bani pe această categorie. PSD şi PNL au cheltuit aproape 2/3 din bani pentru propagandă şi se observă o creştere semnificativă şi la USR (1/3 din bani): PSD (27,4 mil.), PNL (22,4 mil), PMP (971 mii) şi USR (7,1 mil).

Faţă de aceeaşi perioadă a anilor 2021 şi 2022 se observă o creştere a cheltuielilor pentru propagandă şi activităţi care au legătură cu promovarea partidului şi campaniile electorale. De exemplu, partidele au cheltuit în primele luni 58 de milioane de lei pentru presă, faţă de 24 milioane şi 47 de milioane în 2021 şi 2022. Mai mult, în 2022 au cheltuit tot anul 100 de milioane, iar în 2021 62 de milioane de lei per an, ceea ce arată că există un potenţial de a depăşi aceste sume în 2023.

Transparenţa cheltuielilor pentru presă rămâne defectuoasă, iar proiectul propus în parlament de PSD, care ar fi definit publicitatea politică nu a fost aprobat în Senat. Acesta urmează să revină pe agenda Comisiei Juridice din Senat în septembrie, însă cu mici şanse să fie dezbătut transparent şi riguros, scrie Expertforum.ro.

Aproape toate partidele au cheltuit sume semnificative pentru consultanţă politică şi sondaje de opinie, iar unele au investit şi în acţiuni de natură politică, ceea ce arată că se pregătesc pentru alegerile de la anul.

USR rămâne partidul care cheltuie cel mai mult pentru personal - 4,9 milioane comparativ cu 3,2 la PSD şi 1,5 la PNL.

AUR a început să consume bani din subvenţii, cea mai mare cheltuială fiind aceea prin care s-au achiziţionat autovehicule pentru caravana medicală (vezi mai jos), în valoare de aproape 12 milioane de lei.

Pro România continuă să cheltuie sume semnificative (mult mai mult decât a primit în primele şase luni din an) pentru cheltuieli cu avocaţi şi executori, se mai arată în raport.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb