Suedia va recunoaşte în mod oficial statul Palestina

A.C.
Internaţional / 30 octombrie 2014

Guvernul suedez de centru-stânga va recunoaşte astăzi în mod oficial statul Palestina, Suedia devenind prima mare ţară europeană care procedează la un astfel de demers, a afirmat ministrul de externe Margot Wallstrom, potrivit Reuters.

Premierul Stefan Lofven declara în octombrie în parlament că guvernul său social-democrat va face o promisiune manifest privind recunoaşterea unui stat palestinian, fapt ce a atras critici din partea Israelului şi a Statelor Unite ale Americii (SUA).

''Recunoaşterea de astăzi este o contribuţie la un viitor mai bun pentru o regiune caracterizată mult timp prin negocieri blocate, distrugere şi frustrare'', a declarat Wallstrom în cotidianul Dagens Nyheter.

''Unii vor spune că această decizie vine prea devreme. Mă tem că ea vine mai degrabă prea târziu'', a adăugat ea.

Palestinienii vor un stat al lor în Cisiordania, ocupată de către Israel, şi în Fâşia Gaza, aflată sub controlul mişcării Hamas dar supusă unei blocade de către Israel, care să aibă capitala în Ierusalimul de Est, ocupat şi anexat de către Israel. Ei au încercat să treacă peste negocierile de pace aflate în impas făcând lobby pe lângă marile puteri pentru a admite revendicarea lor privind suveranitatea.

Potrivit ministrului de externe, demersul Suediei are drept scop de a-i sprijini pe palestinienii moderaţi şi de a aduce statutul lor mai aproape de nivelul statutului Israelului în negocierile de pace, precum şi de a le da speranţe tinerilor de ambele părţi.

Adunarea Generală a ONU a aprobat recunoaşterea de facto a statului Palestina în 2012, dar Uniunea Europeană şi majoritatea ţărilor din UE trebuie să-l recunoască însă în mod oficial.

Potrivit agenţiei France Presse, cel puţin 112 ţări din lume au recunoscut până în prezent statul Palestina.

Conform Autorităţii palestiniene, numărul lor ar fi de 134, inclusiv şapte ţări membre ale Uniunii Europene care ar fi recunoscut statul Palestina înainte de intrarea lor în UE: Republica Cehă, Ungaria, Polonia, Bulgaria, România, Malta şi Cipru.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb