Summitul NATO de la Bruxelles se anunţă tensionat

V.D.
Internaţional / 11 iulie 2018

Sursa foto: Twitter

Sursa foto: Twitter

Actualizare 19:00 Trump afirmă că SUA au o relaţie "extraordinară" cu Germania

Preşedintele american, Donald Trump, a declarat miercuri că SUA au o relaţie "extraordinară" cu Germania, la câteva ore după ce a criticat ţara pentru acordul său privind reţeaua de gaze cu Rusia, scrie Politico.

"Avem o relaţie foarte, foarte bună cu cancelarul, avem o relaţie extraordinară cu Germania", a declarat Trump în timpul unei conferinţe de presă comună cu cancelarul german Angela Merkel de la Bruxelles, adăugând că au avut o întâlnire foarte bună în care au discutat despre expansiunea militară şi piaţa de schimb, transmite News.ro.

Trump declarase iniţial, înaintea summit-ului NATO, că Germania este "controlată total de Rusia", adăugând că el consideră că "este foarte trist că Germania are un acord masiv cu Rusia privind reţelele de gaze şi petrol, atunci când ar trebui să se protejeze de Rusia". Preşedintele american făcea referire la controversatul gazoduct Nord Stream 2.

De asemenea, Trump a lăudat-o pe Merkel pentru "succesul ei extraordinar" şi a prezis o creştere a pieţei de schimb. "Aveţi un succes extraordinar şi vă felicit. Un succes extraordinar. Cred că piaţa de schimb va creşte şi multe alte lucruri vor creşte dar vom vedea ce se va întâmpla în următoarele luni", a declarat Trump, conform surselor citate.

--------

Trump califică drept ''delincvente'' ţările care alocă sub 2% din PIB pentru apărare

Preşedintele american Donald Trump a calificat astăzi drept ''delincvente'' ţările NATO care alocă mai puţin de 2% din PIB pentru apărare, a informat serviciul de presă al Casei Albe, citat de EFE.

''Din punctul meu de vedere, (aceste ţări) sunt delincvente, deoarece Statele Unite s-au văzut nevoite să plătească pentru ele'', a comentat Trump în timpul unui dejun de lucru cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, anterior summitului liderilor NATO, care se desfăşoară miercuri şi joi la Bruxelles.

La summitul Alianţei Nord-Atlantice din Ţara Galilor, din 2014, ţările NATO s-au angajat să aloce apărării 2% din Produsul Intern Brut pe parcursul unui deceniu, relatează Agerpres.

-------

Theresa May consideră că planul său pentru Brexit respectă votul poporului

Prim-ministrul britanic, Theresa May, a declarat astăzi că planul său pentru Brexit respectă votul poporului de a părăsi Uniunea Europeană, scrie Reuters.

"Planul aprobat la Chequers ... există pentru că respectă votul pe care l-au acordat oamenii", a declarat May atunci când a ajuns la Bruxelles pentru Summit-ul NATO.

Ea a adăugat că acordul va încheia libertatea de mişcare, jurisdicţia Curţii Europene de Justiţie în Marea Britanie şi "vastele" plăţi ale Regatului Unit către UE.

"Livrăm Brexitul şi o facem astfel încât să protejăm locurile de muncă şi să respectăm angajamentele faţă de Irlanda de Nord", a declarat ea.

Theresa May s-a confruntat cu o opoziţie din partea mai multor membri ai propriului guvern faţă de planul său privind viitoarea relaţie cu Uniunea Europeană.

-------

Decizia de revocare a Laurei Codruţa Kovesi trebuie privită ca un pas spre respectarea Constituţiei

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, astăzi, la Bruxelles, că decizia sa de revocare a Laurei Codruţa Kovesi, anunţată de către purtătorul său de cuvânt, trebuie înţeleasă drept "un pas spre respectarea Constituţiei şi a statului de drept". El a afirmat că nu şi-a schimbat opinia despre activitatea DNA şi a Laurei Codruţa Kovesi, care au făcut o treabă foarte bună, ce trebuie apreciată. "Dacă cineva se bucură că lupta anticorupţie încetează sau încetineşte, nici vorbă, lupta anticorupţie merge mai departe cu toată forţa", a declarat şeful statului.

----------

Trump critică Germania prezentând-o drept "prizoniera" Rusiei

Preşedintele american Donald Trump a lansat astăzi un violent atac la adresa Germaniei, pe care o acuză că este "prizoniera" Rusiei, pentru că ea cumpără de la Moscova "o mare parte a energiei sale", înaintea deschiderii unui summit NATO a Bruxelles, relatează AFP.

"Germania este prizoniera Rusiei, pentru că ea îşi trage o mare parte din energia sa de la Rusia", a declarat Trump la un mic-dejun de lucru cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

"Ei plătesc miliarde de dolari Rusiei, iar noi trebuie să-i apărărm contra Rusiei (...). Asta nu e normal", a subliniat el.

"Germania este total controlată de Rusia", a repetat preşedintele american.

"Ei trag 60% din energia lor din Rusia. Eu cred că este un lucru rău pentru NATO, care nu ar trebui să se producă", a continuat el într-o diatribă contra Germaniei.

Trump i-a atacat, de asemenea, în general, pe membri NATO care "nu plătesc ceea ce ar trebui" în cheltuielile lor militare.

"Noi protejăm Germania, Franţa... Noi protejăm toate aceste ţări", a insistat el, apreciind că Statele Unite "plătesc mult prea mult".

------

Summitul NATO care începe astăzi la Bruxelles - caustic, dificil şi imprevizibil - se anunţă tensionat, atât timp cât va depinde de dispoziţia lui Donald Trump, invitat de europeni să-şi "aprecieze mai mult" aliaţii, scrie AFP.

Totul este pregătit - declaraţia finală, planuri, angajamente, au declarat pentru AFP mai mulţi reprezentanţi ai Alianţei Nord-Atlantice sub protecţia anonimatului. "Singura necunoscută provine de la participanţi", a subliniat unul dintr ei.

Preşedintele Statelor Unite a părăsit Washingtonul într-o dispoziţie belicoasă, declarând, pe tonul său provocator caracteristic, că întâlnirea sa cu preşedintele rus Vladimir Putin, la Helsinki, ar putea să fie "mai uşoară" decât summitul NATO.

Acest comportament exasperează pe Bătrânul Continent.

Rupând cu tonul politicos al predecesorilor săi, preşedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, l-a interpelat marţi pentru a-i transmite cât de neplăcute sunt criticile sale aproape zilnice şi l-a invitat să-şi "aprecieze mai mult" aliaţii, "pentru că America nu are prea mulţi".

El i-a amintit că Europa a fost "prima care a reacţionat" după atentatele de la 11 septembrie 2001 pe teritoriul american.

Secretarul general al NATO, norvegianul Jens Stoltenberg, este stânjenit de această tensiune şi nu şi-a ascuns temerile cu privire la desfăşurarea summitului.

"Nu voi fi surprins să existe discuţii viguroase, mai ales pe tema cheltuielilor militare", a recunoscut el marţi.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. .... "este foarte trist că Germania are un acord masiv cu Rusia privind reţelele de gaze şi petrol, atunci când ar trebui să se protejeze de Rusia". 

    Trump ori nun s-a exprimat bine ori Bursa nu a tradus bine; corect exprimarea trebuia sa sune asa:...."este foarte trist că Germania are un acord masiv cu Rusia privind reţelele de gaze toxice şi petrol, atunci când ar trebui să se protejeze de Rusia". 

    din cite mia duc aminte in anii 90 sua a platit poloniei datorii de 40 miliarde de dolari .,. ei ce ziceti /.#';

    "Germania este prizoniera Rusiei, pentru că ea îşi trage o mare parte din energia sa de la Rusia", a declarat Trump la un mic-dejun de lucru cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg. 

    "Ei plătesc miliarde de dolari Rusiei, iar noi trebuie să-i apărărm contra Rusiei (...). Asta nu e normal", a subliniat el. 

    "Germania este total controlată de Rusia", a repetat preşedintele american.  

    Este ceva gresit in logica lui Trump?. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb