Reporter: Cum a fost anul 2013 pentru OTP Bank şi pentru sistemul bancar local?
Laszlo Diosi: Sistemul bancar evoluează împreună cu economia.
Anul 2013 a fost unul de stabilizare pentru piaţa bancară românească.
La OTP Bank am avut un an bun, cu afaceri noi şi de calitate. Am continuat cu procesul de creditare, cu atragerea de depozite, cu emiterea de carduri. Am crescut şi ca volum al creditelor şi ca număr de clienţi. Din nefericire, a crescut şi ponderea creditelor neperformante, ca urmare a activităţii din trecut.
Imaginea de ansamblu a sistemului bancar depinde şi de împrutumurile cu probleme.
Reporter: Aţi reuşit să obţineţi o stabilizare a nivelului creditelor care necesită restructurare?
Laszlo Diosi: Creditele restructurate au început să scadă, după ce am atins vârful în urmă cu aproape doi ani. În ultimul an, am înregistrat o diminuare puternică a acestora, atât datorită faptului că valoarea acestora nu este atât de mare, cât şi pentru că o parte importantă a acestora a redevenit performantă.
În privinţa creditelor neperformante, problema este legată de tendinţă, care nu s-a stabilizat, încă. Nivelul pentru întreg anul va fi influenţat puternic de deciziile din lunile noiembrie şi decembrie, pentru că atunci băncile discută politica de provizionare.
Reporter: Cum apreciaţi eficienţa proceselor de restructurare a creditelor?
Laszlo Diosi: Este foarte important ca practica de restructurare să fie foarte prudentă. În cazul companiilor, aş spune că este puţin mai uşor, pentru că, dacă avem de a face cu o afacere viabilă şi credibilă, putem să facem restructurarea. În schimb, dacă planul de afaceri nu este credibil, restructurarea nu poate să aibă loc. Noi nu ne-am implicat niciodată într-un astfel de proces în absenţa unui angajament puternic din partea companiilor.
În cazul persoanelor fizice, situaţia este puţin diferită, din cauza multitudinii de cauze care pot face ca un credit să necesite restructurare, precum pierderea locului de muncă sau apariţia unei situaţii mai dificile în familie sau nevoia de adaptare la condiţii de viaţă diferite faţă de cele din momentul în care a contractat creditul.
În acest caz, trebuie să fim atenţi şi să realizăm trei sau patru restructurări, maximum. Apoi, trebuie să vedem dacă respectivul client poate să plătească sau dacă trebuie să găsim alte soluţii. Experienţa de până acum ne-a arătat că aproximativ 40% din creditele restructurate revin la normal.
Reporter: Potrivit unor opinii, multe restructurări nu reuşesc să rezolve cu adevărat problema incapacităţii de plată a clienţilor.
Laszlo Diosi: Exact din acest motiv susţin că practica de restructurare trebuie să fie foarte prudentă iar dacă nu există un caz de business care să poată să susţină pe termen lung achitarea creditului, atunci împrumutul trebuie să fie clasificat drept neperformant şi provizionat.
Reporter: La precedenta noastră discuţie, aţi menţionat procedura insolvenţei drept una dintre principalele piedici în calea creşterii creditării şi a restructurării companiilor aflate în dificultate. Cum vedeţi noul proiect al legii insolvenţei?
Laszlo Diosi: Este puţin mai bun decât cel vechi, însă nu cred că ar rezolva problemele de fond, care ţin de practica unor firme să se sustragă de la plata creditorilor, a partenerilor de afaceri şi a taxelor şi impozitelor datorate prin intrarea în insolvenţă. Este un pas în direcţia bună, dar un pas mic. Din nefericire, din cauza actualei legi, am observat o problemă serioasă în etica de afaceri a unor companii.
Reporter: Cum vă aşteptaţi să evolueze piaţa bancară din ţara noastră în acest an?
Laszlo Diosi: În ultimii doi, chiar trei ani, creşterea depozitelor a fost impresionantă şi nu cred că 2014 va fi diferit din acest punct de vedere, chiar dacă dobânzile au scăzut, iar persoanele care dispun de resurse financiare se uită şi la alternative, precum fondurile de investiţii sau plasamente pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Deşi oferta pentru atragerea banilor disponibili va creşte, mă aştept să avem suficientă lichiditate pentru creditare.
Reporter: Cum vedeţi reclădirea relaţiei dintre bănci şi clienţi, în condiţiile în care instituţiile de credit invocă cererea eligibilă redusă, iar companiile deplâng refuzul băncilor să le finanţeze?
Laszlo Diosi: Relaţia a avut, într-adevăr, mult de suferit, din cauza experienţei din trecut, a problemelor cu portofoliile de credite acordate înainte de 2009 şi a intrărilor în insolvenţă. Însă portofoliile au mai fost curăţate şi, cu toate că încă mai sunt probleme, există o luptă puternică între bănci pentru atragerea de clienţi noi.
Reporter: Care sunt clienţii persoane juridice pe care încearcă băncile să îi atragă în acest moment?
Laszlo Diosi: Este vorba despre companiile multinaţionale, dar şi despre cele locale mari, cu afaceri diversificate şi cu o relaţie de lungă durată cu băncile.
Noi avem clienţi cu o vechime de cinci - zece ani, cu care normal că discutăm diferit faţă de cei noi.
În cazul companiilor medii şi mici, din cauza problemelor legate de etică, băncile nu se implică într-o relaţie de creditare, dacă nu există garanţii solide.
Reporter: BNR a anunţat la, sfârşitul lunii noiembrie, că a aprobat proiectul de regulament privind emisiunile de obligaţiuni cu activ suport credite garantate cu ipotecă imobiliară. Cum vă aşteptaţi ca această decizie să influenţeze creditarea?
Laszlo Diosi: Este un experiment bun pentru că în perioada de criză creditarea ipotecară a avut mult de suferit. Să sperăm că va reuşi să ofere stimulent pentru ca acest tip de finanţare să se dezvolte şi în afara sprijinului oferit prin programul "Prima Casă".
Reporter: Aţi anunţat, anul trecut, că sunteţi interesaţi de eventuale achiziţii de bănci, dacă se va ivi o oportunitate. Vă menţineţi poziţia în această privinţă?
Laszlo Diosi: Noi am fost, suntem şi vom fi interesaţi de orice oportunitate să cumpărăm o bancă prezentă pe piaţa românească. Nu este, însă, simplu să stabilim un preţ pentru o bancă. Sunt multe aspecte care trebuie avute în vedere, unul dintre cele mai importante fiind dimensiunea şi calitatea portofoliului de credite.
Reporter: În condiţiile în care în acest an urmează să aibă loc o nouă rundă de teste de stres pentru băncile europene şi este de aşteptat ca marile bănci vest europene prezente în Europa Centrală şi de Est să aibă nevoie de capital adiţional şi să renunţe, eventual, la activitatea pe anumite pieţe, vă aşteptaţi ca, la nivelul regiunii, să aibă loc o consolidare a grupurilor financiare care îşi au originile aici?
Laszlo Diosi: Cred că va avea loc o concentrare a sistemului bancar în regiune, iar băncile care au poziţie de capital bună, cum este şi OTP, care s-a clasat pe poziţia a treia, la nivel european, la precedentele teste de stres, să îşi consolideze poziţia.
Probabil că va avea loc o reconfigurare a peisajului bancar, chiar dacă una uşoară.
Noi, la nivel de grup, dorim să ne creştem cota de piaţă în România, Slovacia, Croaţia şi Serbia, inclusiv prin achiziţa altor bănci.
Reporter: Vă mulţumesc!