Suntem obligaţi să cotizăm la un ONG condus de soţia şefului PSD

Ovidiu Vrânceanu
Ziarul BURSA #Politică / 5 noiembrie 2007

Mihaela Geoană

Mihaela Geoană

Un ordin al MEF, adoptat pe tăcute, a legiferat cotizaţia pentru "Crucea Roşie", de 1% din biletele la concerte sau la meciuri. În cazul în care organizatorii de evenimente nu se vor supune, atunci vor trebui să achite amenzi de până la 5.000 de lei. Crucea Roşie se apără spunând că are un statut special şi că are atribuţii conexe administraţiei publice.

Începând cu data de 15 octombrie, toate instituţiile de cultură, de divertisment, federaţiile şi organizaţiile sportive - asociaţiile, cluburile sportive şi fundaţiile care organizează manifestări sportive sunt obligate să perceapă un timbru al Crucii Roşii pentru fiecare bilet vân­dut la manifestările organizate pentru public. Astfel, biletele vândute pentru evenimente culturale, de divertisment şi sportive, concerte, festivaluri, spectacole, filme la cinematografe, întreceri sportive la nivel local, naţional şi internaţional, etc., vor conţine şi o cotă de 1% (care se va adăuga la preţul de vânzare), bani care vor fi viraţi societăţii Crucea Roşie. Obligativitatea românilor de a cotiza la Crucea Roşie s-a "legiferat" prin Ordinul Ministrului Economiei şi Finanţelor nr. 1488/ 4 octombrie 2007 pentru aprobarea Normelor metodologice privind perceperea, încasarea, virarea, evidenţa şi controlul sumelor rezultate din aplicarea timbrului Crucii Roşii, având în vedere prevederile art. 20 alin. (5) din Legea nr. 139/1995, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Braşov, obligaţia de plată revine persoanelor juridice, persoanelor fizice autorizate, precum şi asociaţiilor familiale care încasează sume din vânzarea de bilete pentru aceste manifestări. Pe fiecare bilet vândut plătitorii au obligaţia să imprime menţiunea "1% contribuţie pentru Crucea Roşie Română", imprimare care se realizează prin tipărire sau prin aplicarea unei ştampile pe biletul vândut.

Plăţi politice?

Preşedintele Crucii Roşii este nimeni alta decât Mihaela Geoană, soţia preşedintelui Partidului Social-Democrat, Mircea Geoană.

Nu sunt lipsite de sens speculaţiile care susţin apropierea PNL-PSD din ultima vreme, mai ales că au existat voci social-democrate care au sus­ţinut că senatorul Geoană ar fi votat în favoarea Guvernului la ultima moţiune depusă de PSD împotriva Executivului.

Site-ul Societăţii Naţionale de Cruce Roşie, www.crucearosie.ro, care ar trebui să anunţe cum sunt cheltuiţi banii care ajung la organizaţie, nu cuprinde decât logo-ul ONG-ului şi câteva date de contact. În rest, un imens alb, care dă de gândit cetăţenilor obligaţi să achite în contul acestei organizaţii 1% din biletele pe care le cumpără pentru a avea acces la manifestările sportive şi culturale.

Amenzi de până la 5.000 de lei pentru cei care nu ajută ONG-ul

Beneficiarul sumelor percepute ca timbrul Crucii Roşii este Societatea Naţională de Cruce Roşie din România , persoană juridică de drept public, autonomă, neguvernamentală, apolitică şi fără scop patrimonial . Plătitorii care încasează contravaloarea timbrelor Crucii Roşii vor face viramentul trimestrial în contul RO93BRDE410SV50290514100, deschis la Banca Română pentru Dezvoltare - Agenţia Piaţa Romană, până la data de 25 a lunii următoare trimestrului pentru care se face plata.

Neperceperea şi nevirarea contribuţiilor de către persoanele fizice şi juridice care au asemenea obligaţii, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei, în conformitate cu Legea nr. 36/ 2007 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 139/1995.

Legea Crucii

Nadia Lazăr, coordonator al Departamentului de Relaţii Publice şi Comunicare, susţine că "perceperea timbrului Crucii Roşii este prevăzuta încă din anul 1995 prin Legea 139, Legea Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România, modificata prin legea 524/2004 si legea 36/ 2007. Vă supunem atenţiei faptul că la 12 octombrie 2007, au fot publicate în Monitorul Oficial Partea I, nr. 693, Normele Metodologice care reglementează perceperea şi virarea timbrului Crucii Roşii, norme care sunt în dezbaterea Parlamentului încă din anul 2005. Ordinul, semnat de ministrul Economiei şi Finanţelor Publice, domnul Varujan Vosganian, prevede tocmai publicarea în Monitorul Oficial a Normelor Metodologice, şi nu înfiinţarea legii timbrului de Cruce Roşie".

Nadia Lazăr susţine că Societatea Naţională de Cruce Roşie nu este un ONG obişnuit, ci are un statut special. Asta deşi în ordinul ministrului se spune că "beneficiarul sumelor percepute ca timbrul Crucii Roşii este Societatea Naţională de Cruce Roşie din România, persoană juridică de drept public, autonomă, neguvernamentală, apolitică şi fără scop patrimonial".

Potrivit unui comunicat al Crucii Roşii, "Societatea Naţionala de Cruce Roşie din Romania are un statut special. SNCRR este singura organizaţie umanitară din ţară care, în conformitate cu Legea 139/1995 are atribuţii clare ca auxiliară a autorităţilor publice. Principalele atribuţii ale Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România sunt (Legea nr. 139/ 1995, Art. 11.):

a) să acţioneze în caz de conflict armat, iar în timp de pace să se pregătească şi să acţioneze, ca auxiliară a autorităţilor publice, în toate domeniile prevăzute de Convenţiile de la Geneva din 1949 şi în favoarea tuturor celor aflaţi în suferinţă, atât persoane civile, cât şi militare;

b) să contribuie la ameliorarea stării de sănătate, la prevenirea îmbolnăvirilor şi la alinarea suferinţelor prin programe de întrajutorare în beneficiul colectivităţii;

c) să organizeze, la nivel naţional sau local, după caz, servicii de ajutoare de urgenţă în favoarea victimelor dezastrelor, indiferent de cauzele şi natura acestora;

d) să recruteze, să instruiască şi să pună la dispoziţie personalul necesar pentru realizarea misiunii sale;

e) să promoveze participarea copiilor şi a tinerilor la activităţile specifice;

f) să autorizeze folosirea emblemei, pe timp de pace, conform legii;

g) să organizeze şi să participe la acţiuni internaţionale de ajutorare a victimelor, indiferent de cauzele şi de natura dezastrelor;

h) să facă cunoscut opiniei publice, în special copiilor şi tineretului, acţiunile sale, cât şi pe cele ale Mişcării Internaţionale de Cruce Roşie şi Semiluna Roşie, precum şi Principiile fundamentale ale Crucii Roşii, idealurile păcii, respectului şi înţelegerii între toţi oamenii şi toate popoarele;

i) să încheie convenţii de colaborare şi să alcătuiască programe de acţiune comune cu alte societăţi sau asociaţii care desfăşoară activităţi umanitare, cu ministere şi alte instituţii de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, în vederea realizării misiunii sale umanitare;

j) să participe, pe baza programelor iniţiate de Ministerul Sănătăţii, la recrutarea donatorilor de sânge, la combaterea unor epidemii şi la alte acţiuni".

Înfiinţată prin decret regal

Societatea Naţională de Cruce Roşie din România (SNCRR) a fost înfiinţată în anul 1876 prin Decret Regal. Este prima organizaţie de ajutor umanitar înfiinţat în România şi este afiliată Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (FISCR) din anul 1919. Mandatul FISCR este de a interveni în caz de dezastre. SNCRR a fost recunoscută de Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) încă din anul 1876, acest organism internaţional având ca mandat intervenţia în caz de conflict armat.

SNCRR este membru cu drepturi depline al Biroului UE al Crucii Roşii.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ca de obicei in politica DAMBOVITEANA.................R USINEEEEEEEEEE

    Am citit articolul si nu mi-a venit sa cred ca cineva a putut sa puna problema acelui timbru pentru Crucea Rosie. Ce importanta are cine este presedinte? De ce improscam cu noroi si demolam tot ce mai este de demolat? Acela care a scris, stie oare ca Regina Maria a fost voluntara a Crucii Rosii Romane? Stie oare cati oameni politici din lume sunt voluntari ai societatilor lor de Cruce si Semiluna Rosie?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb