Super Luna şi eclipsa care se vor manifesta pe 28 septembrie 2015 au fost încadrate instantaneu de pesimişti la categoria "semne ale apocalipsei". Chiar dacă în jurul nostru există nenumărate indicii ale sfârşitului acestei lumi, aşa cum o ştim noi - crize financiare, terorism, oameni care rătăcesc de pe un continent pe altul în căutarea unui cămin liniştit, schimbări climatice, poluare - sunt destui care încă mai caută "semne" cu ochii aţintiţi spre cer. Cum iminenta ciocnire dintre o cometă şi planeta noastră, care ar urma să aibă loc între 15 şi 25 septembrie anul acesta, nu mai suscită interesul "apocaliptologilor" după ce NASA a ţinut să infirme vehement toate zvonurile, imediat s-a găsit un nou punct de interes. În colimator a intrat un fenomen ceresc rar, dar peste care planeta noastră a trecut cu bine de fiecare dată.
Pe 28 septembrie vom avea parte de o Super Lună, astrul ceresc urmând să capete o intensă culoare roşie, dar şi de o eclipsă . Există oameni care cred că aceste evenimente lunare excepţionale aduc după ele cutremure, furtuni puternice, inundaţii. Pe site-ul astro-urseanu.ro (aparţinând Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu") este postat următorul anunţ, care explică în termeni seci evenimentul: "În noaptea de 27 spre 28 septembrie se produce o eclipsă de Lună, care va începe la ora 03:11, va avea maximul la 05:47 şi se va termina la 08:23. Luna va apune în jurul orei 07.15, aşa că nu toată eclipsa va fi vizibilă. Totuşi putem vedea totalitatea, când Luna se va afla la numai 15E deasupra orizontului". Fenomenul va fi vizibil în multe zone ale lumii şi va începe în seara de 27 septembrie în America de Nord şi America de Sud, iar în dimineaţa de 28 septembrie va putea fi urmărit şi din Europa, Africa şi anumite regiuni din Asia Centrală.
Super Luna - sau Luna la perigeu - este un fenomen care apare atunci când Luna plină (sau Luna nouă) ajunge pe orbita sa la cea mai mică distanţă faţă de Terra şi apare mult mai mare decât în celelalte nopţi. În general, se produc între trei şi şase Super Luni pe an. În timpul acestei apropieri, diametrul Super Lunii pare cu 14% mai mare decât cel al Lunii pline obişnuite. În martie 2011, când a avut loc un fenomen similar s-a vorbit despre o "dereglare" totală a Lunii, care în final urma să se prăbuşească peste Pământ. Conform oamenilor de ştiinţă, un lucru este cert: în timpul perigeelor lunare, mareele sunt mult mai înalte, pentru că mările şi oceanele sunt atrase de gravitaţia Lunii. Acest lucru s-a întâmplat şi la ultimele perigee lunare din 1955, 1974, 1992. Trebuie spus că apariţia simultană a Super Lunii şi a unei eclipse de Lună s-a produs cel mai recent în 1982. Următorul eveniment astronomic similar va avea loc în anul 2033.
Dincolo de toate aceste fenomene naturale, medicii afirmă că Luna poate influenţa direct starea de sănătate a oamenilor. Conform unor studii, 80% dintre specialiştii în sănătate mintală sunt convinşi că fazele Lunii au efect asupra comportamentelor umane. Perigeul lunar poate provoca stări de agitaţie, irascibilitate, agresivitate şi insomnii puternice.