SUPLIMENT CRYPTO / ADRIAN MITROI, PROFESOR DE FINANŢE COMPORTAMENTALE: "Din punct de vedere investiţional, criptomonedele sunt ca un levier"

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 21 martie 2022

Adrian Mitroi, profesor de finanţe comportamentale

Adrian Mitroi, profesor de finanţe comportamentale

Din punct de vedere investiţional, criptomonedele sunt ca un levier, o opţiune «call» prin intermediul căreia un investitor cumpără expunere pe viitorul economiei financiare, consideră Adrian Mitroi, profesor de finanţe comportamentale. Acesta este de părere că tehnologia blockchain este o tehnologie a viitorului, dar token-urile care reprezintă tehnologia sunt doar derivate care adaugă levier investitorilor şi nimic altceva.

Mitroi ne-a declarat: "Tehnologia din spatele majorităţii criptomonedelor este aceeaşi ca la Bitcoin, cu două distincţii importante: există distincţia dintre «proof of work» şi «proof of stake», precum şi distincţia dintre criptomonede şi criptoactive. Sunt două lucruri foarte importante, iar Bitcoin nu este niciuna din toate acestea. Parlamentul European a votat recent împotriva «proof of work». Ce înseamnă asta: criptomonedele sunt mari consumatoare de energie şi nu se mai încadrează cu noul trend, cu m­utarea de la New Deal-ul european la securitatea energetică".

Mitroi consideră că ordinul executiv al administraţiei Biden de săptămâna trecută ce priveşte dezvoltarea unei monede digitale americane suverane a arătat aşteptarea pieţei cripto de confirmare şi validare din partea SUA.

"În ordin nu se vorbeşte despre criptomonede, ci despre riscul general. Piaţa cripto iniţial a luat de bună ştirea, a crescut cu 7-8 procente, iar ulterior s-a corectat. Deci piaţa aşteaptă cu disperare să vadă confirmări de acolo, dar nu le-a primit pentru că acest ordin executiv era despre riscul sistemic pe care îl comportă în general tehnologia. Se vorbea (în ordin) despre leadership-ul american în activele digitale, în tehnologie, în competitivitate economică, de sistemul financiar global în care America joacă un rol major şi vrea să joace în continuare, de protecţia consumatorului şi investitorului, stabilitate financiară, incluziune financiară... Şi mai ales inovaţie responsabilă, să nu consumi (energie) mai mult decât merită. (...) Este cu bătaie implicită. (...) A doua zi, când piaţa a citit printre rânduri la această «inovaţie responsabilă», şi-a dat seama că nu este neapărat ceva favorabil. S-a lăsat practic calea deschisă băncilor centrale pentru e-monede, care nu vor înlocui cash-ul ci vor fi complementare. (...) Societăţile cu cash foarte puţin, cum este Suedia, sunt bine poziţionate din punctul acesta de vedere", a spus Adrian Mitroi.

Specialistul consideră că, până acum, criptomonedele nu au livrat ce au promis, nici măcar în condiţii dramatice.

"Asta era promisiunea. Contra inflaţiei nu a livrat în acest an, depozitar de avere nu a fost şi nici activ de fugă în caz de dezastru nu a fost. S-a văzut corelaţia nefastă cu toţi indicii bursieri, inclusiv cu cei din Asia, unde marţi noapte am avut o şedinţă extrem de roşie, cu -11%, la Hong Kong. Deci nu livrează nici măcar corelaţia negativă care ar fi fost benefică (portofoliului în perioade de aversiune la risc). Din punct de vedere investiţional, criptomonedele sunt ca un levier, o opţiune «call». Cumperi expunere mult mai mare pe viitorul financiar decât ai reuşi să cumperi prin cash. Asta deşi este doar un activ derivat. «Tehnologia viitorului» se referă la blockchain, ceea ce e cu totul altceva. Activul este doar un derivat, nu este nici monedă, ci doar un activ care îţi adaugă levier, ţie, ca investitor", a explicat Mitroi.

Potrivit acestuia, o depreciere de -33% an/an a Bitcoin înseamnă că un investitor intrat pe maxime are nevoie de un randament de peste 50% ca să-şi recuperezi capitalul.

"Trebuie să-ţi asumi risc suplimentar, semnificativ. Să faci o realocare de capital şi nu văd un investitor să fie atât de dornic să-şi aloce capitalul aici, mai ales într-o perioadă în care avem un recul", arată Adrian Mitroi.

Acesta adaugă: "Şi NFT-urile, pe Google Trends, nu mai sunt atât de căutate pentru că nu au livrat când se aştepta lumea să livreze. Temerea că ruşii vor încărca şi vor descărca s-a dovedit futilă pentru că nu este suficientă lichiditate de contrapartidă. În al doilea rând, americanii vor cu maximă seriozitate să patroneze aceste activităţi ilicite şi forţează asta la modul foarte serios. Europenii nici nu vor să mai audă de consumul exacerbat de energie".

Mitroi consideră totuşi că viitorul economiei financiare este al blockchain. Acesta arată însă că volatilitatea din piaţa cripto este un "extinctor de avere economică".

"Cel mai cert extinctor de avere economică este volatilitatea şi să faci ceea ce face toată lumea. Dacă vrei să pierzi cu certitudine bani, fă exact ce fac toţi odată, atât la cumpărare cât şi la vânzare. Iar volatilitatea adaugă la chestia aceasta. Nu este bună nici măcar pentru instituţionali, care se laudă că fac bani din volatilitate dar nu... Volatilitatea, dacă a distrus un capital, la a doua tură are acelaşi risc. Raportul risc/randament este 2. (...) Tehnologia trebuie să fie ieftină, facilă şi să livreze adevărată valoare. Nu doar să fie ieftină şi să facă instantaneu tranzacţii - asta poţi să faci şi cu un card. Dar trebuie să ofere, pe viitor, mai mult decât oferă acum. La momentul acesta oferă doar levier investiţional, atât şi nimic mai mult. Iar şi mai deranjant este coeficientul de corelaţie, care creşte exact în corecţie", a mai spus Adrian Mitroi.

Conform acestuia, trendul european este pentru asigurarea securităţii energetice, iar asta înseamnă că Uniunea Europeană nu va fi foarte prietenoasă cu criptomonedele.

"Reglementatorii din România consideră că este un subiect sensibil. Tehnologia din spate nu trebuie însă amestecată cu criptomonedele", mai arată Mitroi.

În ceea ce priveşte un viitor leu digital, Adrian Mitroi precizează că ideea este interesantă, însă mai este mult până să ajungem acolo.

"Ideea mi se pare interesantă, dar mă uit la gradul de financializare al societăţii, care este în recul. Sub 20% din PIB, aceasta este capitalizarea bursieră, unul din indicatorii favoriţi ai lui Warren Buffet. Mă uit la toate acestea şi ideea de incluziune financiară este bună, dar noi încă nu am coborât la extirparea bancnotelor care sunt scumpe, neigienice, nepractice şi am văzut cum românii fug către bancnota de euro. Asta dovedeşte că trebuie să faci mai mulţi paşi, iar primul este cel către internet banking, paşi mentali pe care nu îi face societatea în acest timp (scurt)", a precizat Mitroi.

Acesta consideră că normal este ca un viitor leu digital să fie complementar cu bancnotele fizice, care vor trebui să funcţioneze în continuare.

"Chiar şi Suedia, care este cea mai fără cash societate, este încă reticentă şi are o perioadă lungă de probă. Dar este potrivit să fii în lumea bună şi nu poţi să fii în lumea bună fără să încerci e-moneda. Este centralizată, este pe aceeaşi tehnologie, deci este firesc şi normal având în vedere că inovaţia ne-a adus aici", a conchis Mitroi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb