SUPLIMENT CRYPTO Aspecte selective privind criptomonedele, tehnologia blockchain şi contractele inteligente

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 21 martie 2022

Aspecte selective privind criptomonedele, tehnologia blockchain şi contractele inteligente

Având în vedere că numărul tranzacţiilor cu monede virtuale, precum şi al deţinătorilor de portofele digitale din România este în continuă creştere, considerăm că o prezentare a noţiunilor legate de tranzacţiile cu monede virtuale, tehnologia blockchain şi încheierea contractelor inteligente ar fi utilă. Casa de avocatură Pavel, Mărgărit şi Asociaţii vine cu explicaţii pe marginea acestor aspecte.

✓ Ce este blockchainul?

Blockchainul este un tip specific de bază de date ce se diferenţiază de o bază de date tipică prin felul în care sunt stocate informaţiile. Această tehnologie permite transferul de criptomonede dintre două persoane fără a mai necesita o a treia persoană care să valideze o tranzacţie.

Blockchainurile stochează date în blocuri care sunt apoi înlănţuite, iar pe măsură ce se adaugă date suplimentare, acestea vor fi introduse într-un bloc nou legat fiind de blocul anterior.

Această legătură dintre blocuri face din tehnologia blockchain un sistem de tranzacţii complex care adună informaţii şi prin care se pot adăuga şi citi date, fără însă a putea fi şterse sau modificate.

De asemenea, utilizarea unui blockchain elimină posibilitatea de copiere sau clonare a activelor digitale. Printr-un blockchain se asigură faptul că fiecare unitate de valoare este transferată doar o singură dată, neexistând riscul unei duble cheltuieli.

Motivul principal pentru care blockchainul ar putea deveni în viitor o tehnologie acceptată de majoritatea populaţiei este faptul că tranzacţiile pot fi efectuate mult mai rapid şi fără necesitatea intervenţiei unui intermediar.

✓ Ce sunt criptomonedele?

Criptomonedele reprezintă o formă de monedă digitală sau virtuală, folosită ca mijloc de plată care funcţionează în baza tehnologiei blockchain, prin intermediul căreia devin imune la contrafacere şi prin care sunt protejate de algoritmi de criptare puternici.

Pe piaţă actuală se regăsesc mii de criptomonede, pe primele două locuri fiind Bitcoin şi Etherium.

Blocurile create cu ajutorul tehnologiei blockchain înregistrează detaliile fiecărei tranzacţii cu criptomonede, deţinătorii de portofele digitale putând afla în orice moment numărul criptomonedelor deţinute.

Printre avantajele monedelor virtuale se numără faptul că pentru transmiterea unei valori de la o persoană la alta nu este necesar un intermediar, iar transferul acestora se face rapid şi oriunde în lume. De asemenea, istoricul tranzacţiilor se salvează într-un registru descentralizat, fără a putea fi modificate.

Criptomondele au fost create iniţial în speranţa transformării acestora în viitor într-un mijloc de plată la nivel global care să înlocuiască băncile şi monedele fiecărei ţări.

✓ Ce sunt contractele inteligente?

Contractele inteligente reprezintă o versiune digitală a contractelor tradiţionale şi sunt stocate într-o reţea de tip blockchain.

Acesta reprezintă un mijloc eficient pentru gestionarea activelor fără a avea nevoie de intermediari.

De asemenea, stocarea contractelor pe un blockchain oferă şi alte avantaje importante, cum ar fi securitatea datelor, execuţia rapidă a tranzacţiilor, lipsa comisioanelor percepute pentru efectuarea tranzacţiilor, precum şi diminuarea considerabilă a erorilor în cazul tranzacţiilor care de multe ori sunt rezultatul factorului uman.

În practică, contractele inteligente sunt întâlnite în domeniul asigurărilor (asigurările încheiate în baza unui contract inteligent), domeniul bancar (împrumuturi bancare) sau pentru plata unui produs (de exemplu, prin firmele de curierat).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb