SUPLIMENT CRYPTO Criptomonedele, cântecul de sirenă al pieţelor pentru investitorii noi

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 21 martie 2022

Criptomonedele, cântecul de sirenă al pieţelor pentru investitorii noi

Ben Madadi, investitor: "Într-o confruntare reală între monedele naţionale şi cripto, monedele naţionale vor avea de partea lor legislativele naţionale" Aurelian Dochia, analist economic: "Criptomonede vor putea fi numite monede reale în momentul în care vei putea să-ţi plăteşti impozitele şi taxele cu ele" Marius Alexe, investitor: "Într-o lume în care lupta împotriva spălării banilor este tot mai dură şi în care se caută metode prin care să se crească gradul de colectare a taxelor, domeniul cripto nu are cum să mai rămână nereglementat pentru mult timp" Claudiu Cazacu, consulting strategist XTB România: "Statele pregătesc deja alternative la Bitcoin şi criptomonede, văzute a fi proiecte energofage"

Criptomonedele sunt văzute adesea prin raportare la randamentele ridicate pe care le-au oferit în ultimii ani. În ultima perioadă, odată cu criza energetică, toleranţa guvernelor faţă de cripto a scăzut, în condiţiile în care Bitcoin şi celelalte criptomonede sunt văzute ca proiecte energofage. Apariţia a tot mai multor criptomonede şi explozia pieţei NFT-urilor şi implicit utilizarea acestui market-place inclusiv de către artişti plastici sau muzicali a adus, însă, în atenţie posibila trecere în mainstream a tehnologiei blockchain.

Totodată, vin tare din spate monedele digitale suverane, monede emise de băncile centrale care încearcă să preîntâmpine o extindere prea mare a criptomonedelor în rândul populaţiei. Mai multe bănci centrale sunt în faze avansate cu astfel de proiecte, care par să prindă importanţă inclusiv într-un context geopolitic din ce în ce mai tensionat la nivel internaţional.

Ziarul BURSA a vorbit cu mai mulţi specialişti şi investitori de la noi despre perspectivele cripto, caracteristicile acestei pieţe şi despre monedele digitale suverane. Aceştia sunt în general de părere că activele cripto nu au o utilitate foarte mare în prezent, scopul lor fiind unul preponderent speculativ, iar monedele digitale naţionale reprezintă elemente dintr-un viitor mai îndepărtat.

Aurelian Dochia, analist economic: "Blockchain-ul poate să îmbunătăţească foarte mult funcţionarea sistemului financiar sau să deschidă noi aplicaţii"

Criptomonedele, cântecul de sirenă al pieţelor pentru investitorii noi

Analistul economic Aurelian Dochia este de părere că discuţia despre monede digitale suverane este încă la un nivel superficial. În acelaşi timp, Dochia consideră că criptomonedele apărute în ultimii ani au rolul de instrument de plasament şi investiţie.

Aurelian Domnia sa ne-a spus: "Pe de o parte, moneda electronică există deja de multă vreme - toate operaţiunile băncilor centrale şi toate operaţiunile între bănci şi persoane fizice şi furnizori şi aşa mai departe sunt în mare măsură făcute în sistem electronic. Există un registru de monedă virtuală chiar pe banii pe care i-am avut până acum. O bancă dă un ordin altei bănci, transferul se face între computere, totul electronic, iar băncile centrale operează la fel. Din punctul acesta de vedere situaţia unor ţări cum este Suedia, în care aproape toate tranzacţiile se fac numai cu carduri şi nu prea mai există numerar în tranzacţii, este o formă a unei lumi cu monedă virtuală. Ce a apărut în ultima vreme, noile monede virtuale, acestea sunt instrumente de plasament şi investiţie care trebuie să recunoaştem că sunt speculative. Succesul lor depinde de cât de multă lume îi va accepta, în ce condiţii şi ele pot oricând să nu mai fie recunoscute".

Acesta a subliniat volatilitatea mare pe care o presupune investiţia în astfel de active. Totodată, Dochia a precizat că un sistem de monede digitale de stat ar putea scoate din ecuaţie băncile comerciale. Totul depinde de cum este gândit sistemul, a punctat analistul.

"În momentul de faţă aceste monede nu sunt la propriu monede, nu îndeplinesc toate condiţiile de a juca acest rol. Există într-adevăr o preocupare din partea băncilor centrale de a scoate monede virtuale suverane - banca centrală din China cred că este în cel mai avansat proces, este într-o fază de folosire experimentală. Dar şi aici sunt unele probleme: una dintre ele este aceea că, într-o anumită variantă a acestei monede virtuale, tot sistemul financiar-bancar nu îşi mai are rostul. Fiecare persoană are practic un cont deschis la banca centrală şi banca centrală devine cea care face toate operaţiunile pe care în mod tradiţional pe făceau băncile comerciale şi cele intermediare de pe piaţă, inclusiv creditări. Pur şi simplu fiecare om este asociat cu un cont al băncii centrale. Asta ridică şi foarte multe probleme stânjenitoare de confidenţialitate, de privacy. Sunt multe probleme care pot să apară într-un asemenea sistem" a precizat Aurelian Dochia.

Potrivit acestuia, există şi posibilitatea ca banca centrală să deschidă conturi doar pentru băncile comerciale, iar acestea să ofere servicii mai departe clienţilor aşa cum se întâmplă acum. Domnul Dochia a mai punctat că tehnologia din spatele criptomonedelor, blockchain-ul, poate să îmbunătăţească foarte mult funcţionarea sistemului actual sau să deschidă noi aplicaţii: "Oricum, rolul şi puterea băncilor centrale într-un asemenea sistem este mult mărită. Nu cred că până acum este clar încotro o vor lua lucrurile. Evident că ceea ce stă la baza acestei invenţii informatice, care stă la baza noilor monede virtuale, Bitcoin şi celelalte, anume tehnologia blockchain, aceasta este o inovaţie care poate să îmbunătăţească foarte mult fie funcţionarea sistemului actual, fie să deschidă multe alte aplicaţii. Există de exemplu posibilitatea de a face contracte inteligente pe blockchain, cu executare instantanee, automată, în anumite condiţii. Există posibilităţi, dar părerea mea este că este încă neclară situaţia. Toate experimentele care au fost făcute până acum nu au dus la o clarificare a modului în care se pot utiliza în diverse domenii astfel de inovaţii. Asta nici nu înseamnă că nu au un viitor, dar nici nu este asigurat acest viitor aşa cum am văzut că spun mulţi entuziaşti".

Acesta a conchis, spunând că aceste criptomonede nu vor putea fi numite "monede reale decât în momentul în care vei putea să-ţi plăteşti impozitele şi taxele cu ele".

Claudiu Cazacu, consulting strategist XTB România: "Statele pregătesc alternative la Bitcoin, văzut a fi un proiect energofag"

Criptomonedele, cântecul de sirenă al pieţelor pentru investitorii noi

Claudiu Cazacu, consulting strategist în cadrul casei de brokeraj pe burse internaţionale XTB România, arată într-un articol transmis Redacţiei că statele lumii pregătesc deja alternative la Bitcoin şi criptomonede, văzute a fi proiecte energofage.

"China intenţionează să promoveze utilizarea internaţională a yuanului digital, ceea ce ar putea duce la diminuarea ponderii dolarului american în cadrul tranzacţiilor transfrontaliere. China este înaintea altor blocuri majore în privinţa implementării unei variante digitale a monedei sale. Yuanul digital este deja utilizat pentru a efectua plăţi în economia reală, deşi deocamdată în volume limitate. Comparativ, în SUA, Rezerva Federală studiază din 2021 introducerea dolarului digital şi a publicat deja o listă de aspecte pro şi contra acestora", notează Cazacu.

Acesta adaugă că Europa a făcut valuri recent când a propus reguli care ar fi putut, efectiv, interzice Bitcoin, Ethereum şi alte criptomonede bazate pe algoritmul "proof of work" (PoW).

"Parlamentul European avea în vedere consumul uriaş de energie pentru a menţine reţeaua funcţională: doar pentru Bitcoin acesta este estimat, la nivel anual, la 204,5 TWh (sau 204,5 milioane de MWh), între nivelul consumat într-un an întreg în Thailanda şi cel al Turciei, dar cu mult peste Polonia, Suedia sau Olanda. Tot potrivit Digiconomist, emisiile de dioxid de carbon ar fi estimate la 114 milioane de tone anual, aproape de emisiile Republicii Cehe", precizează analistul XTB România.

Potrivit acestuia, deşi propunerea nu a trecut de votul Parlamentului European, apărut în condiţiile unei preocupări tot mai ridicate pentru calitatea mediului, este probabil ca ea să revină în actualitate.

Potrivit lui Claudiu Cazacu, utilizarea unor noi moduri de a crea şi introduce monedă poate ajuta pieţele financiare. Acesta mai arată că Ethereum are în vedere schimbarea algoritmului de funcţionare într-unul mult mai puţin costisitor energetic, însă procesul este unul de durată, care a înregistrat deja anumite întârzieri. "Speranţele sunt totuşi ridicate pentru trecerea de la PoW (proof of work) la PoS (proof of stake) în această vară", subliniază analistul XTB România.

Cazacu punctează că preşedintele american Joe biden a cerut autorităţilor federale, printr-un ordin executiv din 9 martie, să studieze riscurile şi beneficiile criptomonedelor. Astfel, vor fi analizate domenii precum protecţia consumatorilor, stabilitatea financiară, activităţile ilicite, competitivitatea SUA, incluziunea financiară şi inovarea responsabilă.

"Măsura răspunde unor nevoi şi solicitări vechi ale industriei, care doreşte claritate şi un set de reguli unificat. Companii precum BlockFi şi Coinbase au intrat în vizorul SEC pentru produse care ofereau forme de credit sau depozite remunerate, însemnând o extindere tot mai pronunţată în domeniul finanţelor tradiţionale", arată specialistul, adăugând că, în timp, monedele digitale emise de băncile centrale ar putea face o concurenţă tot mai robustă proiectelor iniţiale din domeniul cripto.

Ben Madadi, investitor individual: "Piaţa cripto reprezintă cea mai mare bulă speculativă"

Criptomonedele, cântecul de sirenă al pieţelor pentru investitorii noi

Ben Madadi, investitor individual, consideră că piaţa cripto reprezintă cea mai mare bulă speculativă care există în momentul de faţă în pieţele financiare.

"Eu nu cred în adevăratul sens în criptoactive. Consider cripto în general, cel puţin în acest moment, cea mai mare bulă speculativă care există. A cumpăra cripto, în principiu, este un pariu împotriva monedelor naţionale. Acest pariu mi se pare unul extrem de riscant, având în vedere că într-o confruntare reală între monedele naţionale şi cripto, monedele naţionale vor avea de partea lor legislativele naţionale", ne-a spus investitorul.

În ceea ce priveşte reglementarea cripto, acesta este de părere că este imperativ să se ia toate măsurile necesare pentru a nu permite folosirea lor pentru transferuri ilegale, sau pentru spălare de bani.

"Autorităţile naţionale din ţările mari sau dezvoltate au început deja şi vor continua să ia măsurile necesare în acest sens", subliniază Madadi.

Marius Alexe, investitor individual: "Elementul diferenţiator al acestei pieţe nu este tehnologia din spate, ci anonimitatea"

Criptomonedele, cântecul de sirenă al pieţelor pentru investitorii noi

Marius Alexe, investitor individual, arată că elementul diferenţiator al acestei pieţe nu este tehnologia din spate, ci anonimitatea. Acesta consideră că piaţa cripto a tot crescut în ultimii ani, ca urmare a randamentelor din trecut, care au dat speranţe de îmbogăţire rapidă, iar când actualii utilizatori vor vedea că nu s-au îmbogăţit îşi vor vinde criptomonedele şi preţurile vor scădea, iar moda cripto o să treacă.

"Acest avantaj al anonimităţii a atras o mulţime de bani negri în cripto. Dacă vreau să transfer 10.000 de euro, banca îmi cere documente justificative şi de la anumite sume mă raportează automat la Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor. Dar dacă am strâns cripto din activităţi ilicite şi vreau să transfer echivalentul în cripto a unui milion de euro în Rusia, nu o să afle nimeni", ne-a spus investitorul.

Acesta consideră că, într-o lume în care lupta împotriva spălării banilor este tot mai dură şi în care se caută metode prin care să se crească gradul de colectare al taxelor, domeniul cripto nu are cum să mai rămână nereglementat pentru mult timp.

"Reglementarea nu este greu de realizat, avem deja exempul pariurilor online, care nu până de mult erau şi ele în «Vestul sălbatic». Acum casele de pariuri care nu sunt autorizate într-o anumită ţară nu pot fi accesate de acolo, iar cele autorizate reţin impozitul la sursă", arată Alexe.

Investitorul adaugă că piaţa cripto şi-a clădit popularitatea prin creşterile spectaculoase din trecut, creşteri care "au dat multora speranţe de îmbogăţire".

"Creşterile au fost spectaculoase la început pentru că s-a plecat de la zero şi volumele erau mici, dar oricât de mari ar fi volumele şi evaluările, fără garanţii, valoarea intrinsecă a criptomonedelor rămâne zero. Din moment ce cripto nu produce nimic, vor fi creşteri atâta timp cât vor întra bani noi în joc. Când actualii utilizatori vor vedea că nu s-au îmbogăţit, îşi vor vinde criptomonedele şi preţurile vor scădea şi moda cripto o să treacă", spune Marius Alexe.

Potrivit acestuia, este posibil ca apoi să apară "criptomonedele 2.0, care vor fi reglementate, vor avea în spate ţări sau corporaţii şi care nu vor avea problemele pe care le au actualale criptomonede".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb