SUPLIMENT CRYPTO Istoria sugerează că Bitcoin se află într-o perioadă propice creşterii preţului

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 iunie 2023

Istoria sugerează că Bitcoin se află într-o perioadă propice creşterii preţului

În aprilie - mai anul viitor este preconizată aşa-numita "înjumătăţire" a recompensei pentru minerii criptomonedei Jamie Sly, CryptoCompare: "Analizând istoric configuraţiile preţului din preajma «înjumătăţirii» Bitcoin, se pare că, adesea, investitorii acumulează în perioada premergătoare evenimentului" David Weisberger, CoinRoutes: "Atât timp cât reţeaua continuă să se dezvolte, probabilitatea ca Bitcoin să-şi atingă potenţialul ca depozit global de valoare creşte"

Bitcoin se află la mai puţin de un an distanţă de un eveniment tehnic cheie, ce poate fi catalizatorul unei creşteri prelungite a preţului criptomonedei, conform CNBC.

În aprilie sau mai 2024 se aşteaptă ca Bitcoin să aibă aşa-numita "înjumătăţire", dar data exactă nu este cunoscută. De la începutul anului, Bitcoin are o apreciere de circa 80%, susţinută între altele de creşterea mai redusă a dobânzilor şi problemele din sistemul bancar american. La jumătatea lunii aprilie, când Bitcoin depăşise pentru prima dată în acest an 30.000 de dolari, Vijay Ayyar, vicepreşedinte al exchange-ului Luno, afirma că aprecierea criptomonedei într-o perioadă de incertitudine economică sugerează că se formează un "bottom" ciclic pentru Bitcoin.

"Acest lucru tinde să se întâmple cu aproximativ un an înainte de «înjumătăţirea» Bitcoin, ce este programată cam pentru aprilie 2024", a spus Ayyar la CNBC.

Ce este "înjumătăţirea"Bitcoin?

Aşa-numitele "înjumătăţiri" ale Bitcoin au loc de fiecare dată când 210.000 de blocuri noi sunt adăugate la blockchain, ceea ce se întâmplă aproximativ odată la patru ani. Evenimentul reduce cu 50% recompensele pentru minerii de Bitcoin-voluntari ce folosesc echipamente specializate pentru a valida tranzacţiile în reţea şi a crea noi jetoane. Scopul "înjumătăţirii" este reducerea numărului de unităţi noi de Bitcoin lansate în piaţă.

În prezent, minerii primesc 6,25 Bitcoin pentru fiecare bloc extras cu succes. Aceasta înseamnă că echipamentul lor are puterea necesară pentru a rezolva puzzle-urile criptografice care securizează reţeaua Bitcoin şi împiedică compromiterea acesteia de către actori rău intenţionaţi. La următoarea "înjumătăţire", recompensa va fi redusă la 3,125 Bitcoin, conform CNBC.

Până acum au existat trei "înjumătăţiri" ale recompenselor Bitcoin, în 2012, 2016 şi 2020. Conform site-ului CoinWarz, în prezent, data estimată pentru "înjumătăţire" este 16 aprilie 2024, dar acest moment nu este bătut în cuie.

Susţinătorii criptomonedei sunt de părere că această "înjumătăţire" poate susţine creşterea preţului Bitcoin. Numărul maxim de Bitcoin care vor fi vreodată în circulaţie este limitat la 21 de milioane. Acest lucru este asigurat chiar de mecanismul de "înjumătăţire", prin care recompensele pentru extragerea de Bitcoin vor fi în cele din urmă reduse la zero, potrivit CNBC.

Prin "înjumătăţire" practic se reduce cantitatea nouă de Bitcoin generată, ceea ce înseamnă că oferta scade. Or, teoretic, o ofertă mai scăzută şi o cerere constantă de obicei duce la creşterea preţurilor.

Înainte de ultima "înjumătăţire", care a avut loc în data de 11 mai 2020, preţul Bitcoin a crescut cu 19% în cele douăsprezece luni anterioare evenimentului. Înainte "înjumătăţirii" din 9 iulie 2016, criptomoneda s-a apreciat cu 142% în acelaşi interval de timp, iar cu douăsprezece luni înaintea primei "înjumătăţiri", ce a avut loc în 29 noiembrie 2012, Bitcoin a urcat cu 384%, conform CCData.

"Analizând istoric configuraţiile preţului din preajma «înjumătăţirii» Bitcoin, se pare că, adesea, investitorii acumulează în perioada premergătoare evenimentului, deşi momentul exact şi amploarea randamentelor după «înjumătăţire» pot diferi", a spus Jamie Sly, analist la CryptoCompare, pentru CNBC. "Istoric, perioada de acumulare de la minimul pieţei până la data «înjumătăţirii» a durat cel puţin 500 de zile".

Astfel, dacă presupunem că punctul de bază pentru acest ciclu a fost în noiembrie anul trecut (când Bitcoin a atins un minim anual de 15.760 de dolari), perioada de circa 500 de zile se corelează cu următoa- rea "înjumătăţire" a Bitcoin, conform analistului CryptoCompare.

Creşterea Bitcoin de după "înjumătăţire"

În lunile ce urmează "înjumătăţirii", preţul Bitcoin tinde să-şi continue creşterea, potrivit CNBC.

După "înjumătăţirea" din 11 mai 2020, criptomoneda a crescut cu 688,3% în următoarele 546 de zile, atingând un maxim record de 67.549 dolari, pe 8 noiembrie 2021. "Înjumătăţirea" anterioară, din 9 iulie 2016, a fost urmată de o creştere vertiginoasă a Bitcoin cu 2.824%, până la un maxim istoric în acel moment, de 19.065 dolari, la jumătatea lunii decembrie 2017, conform CCData.

Dar, aceasta este istorie, iar apariţia evenimentului nu garantează creşterea preţului Bitcoin.

Richard Baker, CEO al furnizorului de servicii pentru mineri şi blockchain TAAL Distributed Information Technologies, spune că investitorii trebuie să fie foarte precauţi în legătură cu următoarea "înjumătăţire" a Bitcoin. Asta deoarece, cu toate că oferta mai mică poate duce la aprecierea preţurilor, reducerea recompensei poate diminua activitatea minerilor, cu efect invers asupra preţurilor, potrivit Forbes.

David Weisberger, CEO al platformei de tranzacţionare CoinRoutes, afirmă: "Elementul cheie pe care investitorii trebuie să-l ia în considerare nu este data «înjumătăţirii», ci dezvoltarea reţelei în general. Atâta timp cât reţeaua continuă să crească, probabilitatea ca Bitcoin să-şi atingă potenţialul ca depozit global de valoare creşte".

În ultimele săptămâni, Bitcoin a oscilat între 28.000 de dolari şi 25.500 de dolari, iar, recent, a trecut din nou de nivelul de 30.000 de dolari, pe fondul entuziasmului stârnit în piaţă de perspectiva apariţiei unor ETF-uri cu activ suport Bitcoin spot (la vedere), mai multe companii exprimându-şi recent dorinţa de a lansa astfel de produse, inclusiv BlackRock, după cum reiese dintr-un articol publicat de CNBC. Trebuie menţionat că există fonduri de tip ETF pe Bitcoin, dar cu expunere pe contracte futures ale criptomonedei, nu pe activul din piaţa spot (la vedere). Cu toate că până acum, în 2023, criptomoneda are o creştere de circa 80%, Bitcoin se află cu mult sub recordul istoric din noiembrie 2021.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Se incearca resuscitarea crypto pe toate fronturile :D

    E buna asta cu istoria, probabil ca cea mai buna comparatie este cu Tulipmania din secolul 17. Atunci macar fraierii ramaneau cu niste bulbi de lalele cumparati la pretul unei case, acum vor ramane doar cu amintiri.

    Istoria sugereaza ca orice bula de sapun se duce spre valoarea intrinseca .. e mult loc in jos bitmania e foarte asemanatoare cu tulipmania!

    Asta sugereaza istoria! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb