SUPLIMENT CRYPTO Statele Unite vor reglementa piaţa criptomonedelor şi vor să emită propriul "dolar digital"

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 21 martie 2022

Statele Unite vor reglementa piaţa criptomonedelor şi vor să emită propriul "dolar digital"

Invazia rusă în Ucraina a forţat Casa Albă să îşi schimbe calculele în privinţa "dolarului digital", acesta devenind acum o prioritate pentru Statele Unite. Preşedintele american Joe Biden a semnat recent un ordin executiv prin care cere o revizuire amplă a strategiei guvernului american cu privire la criptomonede, Casa Albă fiind îngrijorată de posibiltatea ca dolarul să îşi piardă rolul dominant în sistemul financiar mondial în favoarea Chinei.

Potrivit Reuters, administraţia Biden a ordonat Trezoreriei Statelor Unite, împreună cu alte agenţii importante, precum Departamentele de Justiţie şi de Stat, să întocmească o analiză a potenţialelor costuri şi a beneficiilor oferite de o monedă digitală americană, informează Reuters. Raportul cerut de Casa Albă trebuie realizat până în luna septembrie.

În ordinul executiv al lui Biden se cere ca raportul să se concentreze asupra modului în care o versiune digitală a dolarului ar putea să îmbunătăţească "incluziunea financiară". Cu alte cuvinte, accesul de care dispun persoanele fizice şi companiile la produsele şi serviciile de care au nevoie: tranzacţii, plăţi, economii, credite şi asigurări, livrate într-un mod responsabil şi sustenabil, potrivit Băncii Mondiale.

Mai mult, analiza oficială trebuie să dezvăluie care sunt implicaţiile asupra creşterii economice şi modul în care monedele digitale străine ar putea afecta statutul dolarului ca monedă de rezervă principală a lumii.

În cele din urmă, ar putea fi nevoie de implementarea unei structuri mai ferme în ceea ce priveşte reglementarea industriei criptomonedelor într-o piaţă globală care valorează acum în jur de 1,85 de trilioane de dolari, a scris recent şi The Washington Post.

"În principiu, abordarea americană cu privire la activele digitale este una care încurajează inovaţia, dar care şi atenuează riscurile pentru investitori, consumatori, companii, pentru stabilitatea financiară şi pentru mediu", au spus oficialii americani, adăugând: "Suntem conştienţi că «inovaţia financiară» în trecut, de multe ori, nu a fost în beneficiul familiilor din piaţa muncii, a mărit inegalitatea şi riscul financiar sistemic".

Casa Albă le-a solicitat agenţiilor să scoată în evidenţă condiţiile care ar duce la "adoptarea în masă a diferitelor tipuri de active digitale" şi riscurile şi oportunităţile aferente.

Ordinul lui Biden le-a cerut autorităţilor de reglementare să se concentreze asupra modului în care inovaţia tehnologică poate avea un impact asupra obiectivului mai puţin specific de a introduce cripto-activele "cu un ochi pe cei mai vulnerabili" membri ai societăţii.

Casa Albă: Popularitatea activelor digitale facilitează crimele cibernetice

Ordinul administraţiei Biden mai arată că popularitatea tot mai mare a activelor digitale ar putea creşte riscul ca ele să poată fi folosite pentru spălare de bani, pentru a finanţa grupări teroriste şi pentru a facilita infracţiunile cibernetice. Astfel, raportul trebuie să detalieze felul în care criptomonedele pot fi utilizate în activităţi de finanţare ilegală şi să întocmească un plan coordonat de acţiune pentru atenuarea riscurilor.

Potrivit oficialilor americani, analiza cerută de Biden va "întări rolul de lider al Statelor Unite în sistemul financiar global şi va proteja eficienţa pe termen lung a instrumentelor critice pentru asigurarea securităţii naţionale, cum ar fi sancţiunile şi strategia de combatere a spălării de bani".

Invazia rusă în Ucraina a accentuat eforturile Washingtonului de a analiza atât beneficiile, cât şi pericolele pe care le presupun monedele digitale. Guvernul ucrainean şi alte organizaţii care oferă ajutoare umanitare în Ucraina au strâns zeci de milioane de dolari din donaţii de criptomonede de la începutul conflictului. Între timp, unii oficiali americani şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibilitatea ca ruşii să folosească criptomonede pentru a evita sancţiunile, deşi alţii spun că dimensiunea relativ mică a pieţei şi trasabilitatea activelor digitale fac din această opţiune ceva imposibil de realizat pentru ruşii vizaţi de sancţiuni.

Washingtonul, îngrijorat că dolarul şi-ar putea pierde rolul dominant în favoarea Chinei

De asemenea, ordinul executiv îi îndrumă pe oficialii americani din sistemul federal să facă o prioritate din cercetarea şi dezvoltarea unei monede digitale a băncii centrale americane, un fel de dolar digital pe care alte peste 100 de state din întreaga lume, inclusiv Rusia şi China, caută să îl implementeze pentru propriile lor monede.

Nouă ţări au emis deja monede digitale prin banca centrală şi alte 16, inclusiv China, au început să îşi dezvolte astfel de active digitale, potrivit Consiliului Atlantic, ceea ce i-a îngrijorat pe unii oficiali de la Washington despre faptul că dolarul ar putea să îşi piardă rolul dominant în favoarea Chinei, mai informează Reuters.

Criptomonedele care primesc susţinerea băncilor centrale prezintă riscuri care includ posibila reducere sau eliminare a rolului de intermediar al băncilor. Însă, studiul realizat de banca centrală a Statelor Unite a adăugat şi faptul că o versiune digitală a dolarului ar putea creşte popularitatea monedei americane la nivel global.

"Rolul dolarului a fost şi va continua să fie crucial pentru stabilitatea generală a sistemului monetar internaţional", a spus un oficial american, adăugând că "monedele digitale străine şi simpla introducere a lor nu pune în pericol dominaţia dolarului".

Dubai aprobă reglementarea criptomonedelor şi a NFT-urilor

În Emiratele Arabe Unite, şeicul Mohammed bin Rashid, prim-ministru al statului şi lider al Dubaiului, a aprobat o lege pentru reglementarea criptomonedelor şi a NFT-urilor (jetoanele nefungibile).

Autoritatea de Reglementare a Activelor Virtuale din Dubai va monitoriza tranzacţiile digitale şi va proteja datele personale ale utilizatorilor, scrie Khaleej Times. În plus, va fi responsabilă pentru acordarea de licenţe şi reglementarea sectorului pe teritoriul Dubaiului.

"Viitorul aparţine celor care îl proiectează. Prin legea activelor virtuale, ne dorim să participăm la conturarea viitorului acestui sector aflat în continuă evoluţie", a scris şeicul Dubaiului pe Twitter.

Un NFT este un activ digital care reprezintă obiecte din lumea reală, cum ar fi obiectele de artă, muzica, bunurile digitale din jocuri de calculator şi videoclipurile. Ele sunt cumpărate şi vândute online, de multe ori cu ajutorul criptomonedelor, şi sunt de obicei codificate cu aceleaşi programe ca şi criptomonedele.

Cu toate că există din 2014, NFT-urile au câştigat recent notorietate deoarece au devenit o modalitate din ce în ce mai populară de a cumpăra şi vinde opere de artă digitală.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb