SUPLIMENT CRYPTO / STEEN JAKOBSEN, CHIEF INVESTMENT OFFICER SAXO BANK: "Am o alocare de 5% din portofoliu pentru activele cripto"

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 21 martie 2022

Steen Jakobsen, directorul de investiţii al băncii daneze Saxo Bank

Steen Jakobsen, directorul de investiţii al băncii daneze Saxo Bank

"De ce o expunere de 5%? În primul rând opţionalitatea: dacă am o expunere de 5% pierderea maximă este 5%, dar upside-ul este mult mai mare de atât", explică Jakobsen Steen Jakobsen: "NFT-urile se bazează şi ele pe blockchain şi avem acum o migraţie imensă din industria muzicală, dinspre aplicaţii precum Spotify, către NFT-uri care sunt deţinute integral de către artist. Este interesantă schimbarea şi economia schimbării care provine din această mişcare masivă"

Steen Jakobsen, directorul de investiţii al băncii daneze Saxo Bank, are o expunere de 5% din portofoliu său "pentru 100 de ani" pe piaţa criptomonedelor. Acesta a precizat, în cadrul conferinţei Forumul Investitorilor organizată în data de 15 februarie de către ziarul BURSA, că primul motiv pentru expunere este "opţionalitatea". De menţionat că "portofoliul pentru 100 de ani" este unul diversificat, gândit pentru a reduce impactul inflaţiei, cu următoarele alocări aproximative: acţiuni 35%, real-estate 20%, mărfuri şi materii prime 20%, fixed income 15%, cripto 5% şi volatilitate 5% (volatilitate în sens de hedge pe VIX).

Întrebat de către investitorul persoană fizică Ben Madadi dacă crede în criptomonede ca investiţie legitimă şi dacă criptomonedele - "care par să-şi fi pierdut din strălucire în ultima perioadă" - vor supravieţui ciclului de majorare al dobânzilor, Jakobsen a declarat: "Nu există prezentare în ziua de azi fără să vorbesc despre cripto. Aşa era cu aurul înainte, acum este cripto. Dar înţeleg întrebarea pentru că într-o lume plină de fluxuri şi de schimbări mulţi oameni se uită la cripto. Cu privire la cripto o să fiu clar: eu mai conduc un portofoliu strategic numit «Portofoliul pentru 100 de ani» care este un portofoliu de tip «family office» pe termen lung în care am o alocare de 5% pentru cripto. Ca să răspund la întrebare trebuie să spun de asemenea de ce am 5%: în primul rând opţionalitatea. Dacă am o expunere de 5% pe cripto, pierderea maximă este 5% dar upside-ul este mult mai mare de atât. Asta numim noi, traderii, opţionalitate. A doua parte a răspunsului, care este mai vagă, este că într-o lume cu bani fiat poţi argumenta că cel puţin cele mai cunoscute criptomonede pot să îndeplinească un rol de hedge. Dar cel mai important motiv pentru care am cripto este că eu cred că dacă te uiţi la structura criptomonedelor, care se bazează pe blockchain, atunci vezi că blockchain este o tehnologie superioară. Imaginaţi-vă că toate licitaţiile publice, toată colectarea de taxe şi că toate alegerile din România ar avea loc pe blockchain. Atunci, într-un singur «swipe», ai eradica toată corupţia posibilă. Este cea mai mare unealtă singulară care poate să ajute în acest sens. Iar la nivel global: taxare globală, preţuri intercompanii pe blockchain, toate dovezile şi informaţiile disponibile pentru autorităţile de taxare, ar fi o lume «fair»".

În industria muzicală de pe blockchain, artiştii reţin 90% din veniturile realizate

Potrivit directorului de investiţii al Saxo Bank, problema este că aplicaţiile blockchain-ului au fost foarte limitate până acum.

"În special pentru că guvernele şi instituţiile guvernamentale nu s-au adaptat la tehnologie, dar ce vedem în spaţiul blockchain este foarte interesant. Segmentele libere şi care cresc cel mai rapid din societate astăzi sunt gamingul, muzica şi artele. NFT-urile se bazează şi ele pe blockchain. Deci acum ai o migraţie imensă din industria muzicală dinspre aplicaţii precum Spotify către NFT-uri care sunt deţinute integral de către artist. Iar aici este interesantă schimbarea şi economia schimbării care provine din această mişcare, care este masivă. Unii dintre cei mai mari artişti din lume s-au mutat de pe Spotify şi îşi fac propriile NFT-uri pe blockchain pentru că ei reţin 90% din venituri. Acum, pe Spotify, 90% din venituri sunt împărţite între casa de producţie şi Spotify. Ce este super interesant pentru mine, în spaţiul cripto, este că ai milioane dacă nu miliarde de oameni care în următorii ani pot fi mutaţi dintr-un format livestream de genul Spotify către o aplicaţie de tip blockchain care este lumea NFT-urilor. Dacă se întâmplă eu văd o bifurcaţie a pieţei (şi a blockchain-ului) către utilizare comercială şi utilizare speculativă. Problema cu cripto şi critica cripto este în integralitate bazată pe utilizarea speculativă, dar eu mă concentrez pe blockchain şi ca trader cu 100% volatilitate am nevoie de expunerea de 5% şi soluţia la volatilitate este rebalansarea lunară a portofoliului. Dacă cripto creşte, vând, dacă cripto scade, cumpăr. Dar întotdeauna expunerea mea maximă este de 5% din total. Deci vreau opţionalitatea, vreau (să deţin) clasa de active, vreau evoluţia blockchain-ului dacă are loc chiar şi doar 10% din ce am descris prin industriile de gaming, muzică şi arte pe partea de NFT-uri", a mai explicat directorul de investiţii al Saxo Bank, Steen Jakobsen.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb