SUPLIMENT "PIEŢELE DE CAPITAL ÎN VREMURI DE RĂZBOI" / IRINA CRISTESCU, COUNTRY MANAGER XTB ROMÂNIA: "Alegerea brokerului potrivit este un pas esenţial în parcursul unui investitor"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 mai 2022

Irina Cristescu

Irina Cristescu

"Aliatul şi resursa principală pentru un investitor sau trader este platforma de tranzacţionare" "În topul preferinţelor clienţilor noştri se află instrumentele clasice, precum acţiunile şi ETF-urile cu deţinere"

Alegerea brokerului potrivit este un pas esenţial, chiar crucial, în parcursul unui investitor, spune Irina Cristescu, Country Manager XTB România, casă de brokeraj pe bursele internaţionale şi listată pe Bursa de la Varşovia, care ne-a acordat un scurt interviu despre criteriile de care trebuie să ţină cont investitorii la alegerea unui broker şi a unei platforme de tranzacţionare, precum şi a riscurilor la care aceştia se expun.

Conform managerului XTB România, criteriile pe care investitorii trebuie să le aibă în vedere ţin de reglementare, protecţia fondurilor, tehnologie, ofertă şi suport.

"A trata investiţiile pe bursă cu superficialitate este o eroare des întalnită, în special în rândul investitorilor începători care au tendinţa de a acţiona fără a se informa în prealabil cu privire la domeniul investiţiilor, condiţiile de tranzacţionare, caracteristicile instrumentelor financiare şi riscurile asociate", spune Irina Cris­tescu.

Reporter: Care sunt, în opinia dumneavoastră, cele mai importante criterii pe care trebuie să le aibă în vedere investitorii atunci când aleg un broker online şi/sau platformă de tranzacţionare? De ce?

Irina Cristescu: Alegerea brokerului potrivit este un pas esenţial, chiar crucial, am putea spune, în parcursul unui investitor. Criteriile pe care acesta ar trebui să le aibă în vedere ţin de reglementare, protecţia fondurilor, tehnologie, ofertă şi suport.

Primul, şi totodată cel mai important criteriu este reglementarea. Indiferent că vorbim despre un broker local sau un broker internaţional, acesta ar trebui să fie reglementat, să deţină o licenţă de la autoritatea de reglementare competentă.

În cazul brokerilor internaţionali aceştia ar trebui să fie înscrişi în Registrul ASF - Autoritatea de Supraveghere Finciară din Româ­nia, chiar dacă licenţierea societăţii mamă este acordată de o altă autoritate. De exemplu, XTB România este autorizată de KNF, Autoritatea de Supraveghere Financiară din Polonia, şi înscrisă în registrele celor mai importante autorităţi de supraveghere din lume, inclusiv Autoritatea de Conduită Financiară din Marea Britanie - FCA, CySEC din Cipru, BaFin din Germania, CNMV din Spania, precum şi ASF în România.

XTB este, de asemenea, listată la Bursa din Varşovia încă din anul 2016, ceea ce înseamnă că se supune unor verificări riguroase cu privire la capitalizare, stabilitate financiară şi transparenţă, întrucât listarea la bursă presupune raportări periodice către acţionari şi către publicul larg.

Cel de-al doilea criteriu de bază pe care ar trebui să-l îndeplineacă brokerul este siguranţa fondurilor clientului. Este, deci, important ca brokerul să fie membru al unui fond de garantare care poate compensa total sau parţial fondurile clienţilor în cazul în care compania intră în incapacitate de plată.

Tot de protecţia şi siguranţa fondurilor ţine şi segregarea conturilor bancare, care înseamnă că fondurile clienţilor ar trebui să fie menţinute separat de fondurile companiei.

Spre exemplu, XTB are conturi segregate la una dintre cele mai mari bănci din România, şi este membră a Fondului de Garantare al Depozitarului Naţional din Polonia.

Aliatul şi resursa principală a unui investitor sau trader este platforma de tranzacţionare. Aceasta ar trebui să fie intuitivă, uşor de folosit şi să ofere acces la instrumente avansate de analiză.

Câteva funcţii cheie pe care ar trebui să le aibă platforma sunt grafice complexe, ştiri, market sentiment, calculator de trading şi instrumente de analiză de piaţă.

De asemenea, este nevoie ca platforma să ofere acces uşor, atât pe dispozitive mobile precum telefon sau tabletă, cât şi pe laptop sau PC. În plus, este de dorit ca brokerul să ofere o gamă diversificată de instrumente financiare, potrivite pentru orice profil de risc şi putere financiară, atât instrumente cu levier cât şi instrumente cu deţinere, din cât mai multe sectoare şi industrii şi din cât mai multe regiuni ale lumii. În felul acesta, investitorul îşi va putea construi un portofoliu diversificat, va putea să-şi gestioneze riscurile în mod eficient, dar şi să profite de cele mai bune oportunităţi de investiţii din piaţă.

Un alt criteriu în alegerea brokerului este, bineînteles, costul.

Când vine vorba despre taxele şi comisioanele implicate în investiţiile financiare, este bine ca investitorii să aibă în vedere nu doar cel mai mic cost, ci şi transparenţa cu care îţi sunt prezentate acestea. Pentru că, uneori, cel mai ieftin nu înseamnă cel mai bun, iar alteori cel mai ieftin nu este chiar ieftin pentru că există comisioane ascunse.

Investiţiile financiare sunt un proces de învăţare continuă în care trebuie să-ţi îmbunătăţeşti constant cunoştinţele, de aceea este esenţială disponibilitatea materialelor educaţionale. Brokerul ales ar trebui să vină în ajutorul investitorilor, în mod constant, cu programe educaţionale complexe şi calitative precum: analize, webinare, seminare, e-book-uri, manuale, tutoriale, cărţi şi alte cursuri. În concluzie, o analiză riguroasă a acestor criterii ar trebui să stea la baza alegerii unui broker.

Reporter: Ce instrumente financiare sau servicii se află în topul preferinţelor clienţilor firmei dumneavoastră? Cum explicaţi tendinţele ?

Irina Cristescu: Evoluţia tehnologiei, inflaţia în creştere şi nesiguranţa generată în perioada pandemiei sunt principalii factori care au condus la o creştere a interesului publicului pentru investiţiile la bursă, în România şi în lume.

Am putea spune că aceiaşi factori sunt reflectaţi şi de alegerile investitorilor XTB.

În topul preferinţelor se află instrumentele clasice, precum acţiunile şi ETF-urile cu deţinere. Acestea sunt instrumente cu grad de risc mai mic decât alte instrumente financiare, iar în perioadele de incertitudine sau volatilitate crescută, investitorii au tendinţa de a muta capitalul pe active mai sigure sau de refugiu.

Tot în acest context putem aduce în discuţie şi elemente precum inflaţia în creştere, dobânzi la depozite bancare extrem de mici sau chiar negative, elemente care i-au condus pe investitorii români spre concluzia că ar putea avea un randament mai bun folosind investiţiile financiare în instrumente cu deţinere. În plus faţă de cele de mai sus, investitorii care tranzacţionează prin XTB, au fost impulsionaţi şi de eliminarea totală a comisionului de tranzacţionare pentru acţiuni şi ETF-uri cu deţinere pentru rulaje lunare mai mici de 100.000 de euro, începand cu 2020.

Următoarele instrumente financiare în topul preferinţelor clienţilor sunt instrumente precum Aur (GOLD), Petrol (OIL), Crypro, dar şi indicii bursieri precum S&P500 (US500), NASDAQ (US100) DAX (DE30), majoritatea putând fi tranzacţionate fie ca active suport pentru CFD-uri, fie sub forma de ETF-uri clasice, deci cu deţinere.

Deşi instrumentele CFD cu efect de levier sunt cunoscute pentru riscurile implicate, acestea se menţin în topul preferinţelor investitorilor români datorită beneficiilor pe care le oferă, cum ar fi posibilitatea de vânzare în lipsă (short-selling), respectiv de a vinde în prezent ceva ce nu ai şi răscumpăra mai târziu la un preţ mai bun. Cu ajutorul CFD-urilor se pot astfel obţine profituri în perioade de scădere a preţului, nu doar în perioade de creştere, cum se întamplă în cazul intrumentelor cu deţinere.

În plus, folosirea acestora în cadrul unor strategii de protejare în perioadele de incertitudine cu privire la evoluţia preţului - precum hedging-ul (care îţi permite "îngheţarea" tranzacţiei până când trece perioada de fluctuaţii nedorite) şi pentru faptul că suma necesară deschiderii unei poziţii este mult mai mică decât valoarea nominală a instrumentului.

Astfel, putem spune că instrumentele CFD sunt preferate de către traderii care au o aversiune mai mică la risc, au mai multă experienţă, care umăresc investiţii pe termen scurt sau mediu şi au în vedere tranzacţiile cu caracter speculativ, dorind să beneficieze de oportunitătile care se ivesc în piaţă, dar ţinând, totodată, cont de riscurile implicate.

Reporter: Digitalizarea a simplificat puternic accesul investitorilor la pieţe, crescând exponenţial gama de produse şi servicii la care aceştia au acces. Totuşi, pe lângă multiplele oportunităţi create, trebuie să existe şi riscuri suplimentare. Care este, din punctul dumneavoastră de vedere, principalul risc adus de simplificarea accesului la pieţe şi creşterea ofertei, pentru investitorii cu mai puţină experienţă?

Irina Cristescu: Într-adevăr, digitalizarea a simplificat în mod semnificativ accesul investitorilor la pieţele financiare, iar acest lucru este vizibil în tot procesul investiţional, de la deschiderea unui cont de tranzactionare real, proces care durează doar câteva minute, până la operaţiuni de cumpărare, vânzare, deschidere sau închidere de tranzacţii, operaţiuni care se execută instant, printr-un simplu click.

Deşi toate aceste benecifii nu pot fi negate, pentru că ele facilitează accesul rapid al investitorilor la pieţe, iar oportunităţile de investiţii sunt mult mai uşor de fructificat, există totuşi riscul superficialităţii.

A trata investiţiile pe bursă cu superficialitate este o eroare des întalnită, în special în rândul investitorilor începători care au tendinţa de a acţiona fără a se informa în prealabil cu privire la domeniul investiţiilor, condiţiile de tranzacţionare, caracteristicile instrumentelor financiare şi riscurile asociate.

Lipsa de informare îi conduce pe investitorii începători spre a deschide un cont de tranzacţionare la primul broker cu care au intrat în contact, riscul în cazul acesta ar fi acela de a folosi serviciile unui broker neonest sau care nu îndeplineşte condiţiile menţionate anterior. De asemenea, aceştia riscă să aleagă instrumente necorespunzătoare profilului de risc sau să folosească în tranzacţii instrumente complexe, ale căror caracteristici le sunt necunoscute. Această informare insuficientă poate genera uneori pierderi care ar putea fi evitate.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb