SUPLIMENT "PIEŢELE DE CAPITAL ÎN VREMURI DE RĂZBOI" Temele investiţionale - tot mai importante în climatul actual

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 mai 2022

Temele investiţionale - tot mai importante în climatul actual

Andre Cappon, CBM Group: "Gestiunea activă a portofoliului va reveni, probabil, la modă"

Radu Puiu, XTB România: "Subiectul metaversului continuă să fie interesant, chiar dacă popularitatea lui s-a mai temperat"

Bogdan Maioreanu, eToro: "Energia verde este o temă care a apărut în aproape toate analizele privind modul în care se poate reduce dependenţa energetică a Europei de Rusia"

După şocul Covid-19 din urmă cu doi, tractate de măsuri fiscale şi monetare fără precendent implementate de autorităţile din întreaga lume pentru a susţine economiile afectate de pandemie, pieţele de acţiuni s-au instalat pe o traiectorie ascendentă viguroasă, pe parcursul căreia au mers din maxime în maxime istorice. Digitalizarea a accelerat şi a transformat activităţi şi industrii, iar pentru investitori aproape că nu mai există graniţe în ceea ce priveşte pieţele sau instrumentele în care pot să îşi plaseze banii. Acum, cantitatea enormă de bani introdusă în pieţe se vede în inflaţie, în faţa căreia băncile centrale încep să ia măsuri, iar invazia Rusiei în Ucraina ameninţă suplimentar creşterea economică. Condiţiile fundamentale ce au susţinut ascensiunea din ultimii ani a burselor nu mai sunt prezente, iar în actualul context diferenţele de performanţă dintre companii sau industrii se vor vedea mai limpede în evoluţia cotaţiilor. Temele investiţionale devin tot mai importante. Ziarul BURSA a vorbit cu mai mulţi analişti despre domeniile sau industriile ce au şanse să performeze în mediul actual, iar elementul recurent este transformarea digitală. Industria apărării şi energia verde sunt alte teme indicate de analişti în climatul prezent, marcat de tensiuni geopolitice, inflaţie aflată la maximele ultimelor decenii şi înăsprirea politicilor monetare de către băncile centrale.

Andre Cappon: "Consider că piaţa acţiunilor, în ansamblu, nu va avea o performanţă deosebită"

Andre Cappon, fondatorul grupului de consultanţă CBM din New York, Statele Unite, este de părere că, probabil, conflictul din Ucraina va rămâne local, dar se va întinde pe o perioadă mai îndelungată de timp. În opinia sa, din punct de vedere economic, este posibil ca războiul să provoace anumite crize, mai ales în ţările care depind de exporturile ucrainene de grâu.

"Ţările din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu vor suferi cel mai mult, în timp ce zonele dezvoltate precum America, Europa şi Japonia nu cred că vor fi afectate atât de sever. Probabil vor plăti mai mult pentru alimentaţie şi energie, ceea ce nu este o tragedie, pentru că pot să facă acest lucru fără mari sacrificii", ne-a transmis Andre Cappon.

În schimb, inflaţia va duce la creşterea dobânzilor, proces care a început în Statele Unite, spune fondatorul CBM Group, iar cum moneda americană este încă referinţa în plan global, atunci când dobânzile la dolar cresc, urmează să crească cam peste tot în lume.

"Nu ştiu dacă ridicarea dobânzilor va opri inflaţia, dar cred că Fed-ul va avea o abordare prudentă, pentru că nu vrea să provoace o recesiune", afirmă Andre Cappon.

Industria apărării, transformarea digitală şi producţia semiconductorilor - industrii favorizate în actualul context, crede Cappon

În opinia fondatorul CBM Group, în contextul actual piaţa acţiunilor, în ansamblu, nu va avea o performanţă deosebită, dar vor exista sectoare care vor performa.

"Unul dintre acestea este industria apărării, pentru că ţările dezvoltate vor începe să cheltuiască mai mult cu inovaţia militară, cu tot ceea ce ţine de înarmare, pentru a se apăra de Rusia şi China", ne-a spus Andre Cappon. "Un alt domeniu care cred că va merge bine este transformarea digitală, ce include şi securitatea cibernetică. Mai ales acum, când ruşii şi chinezii vor încerca să ne atace cibernetic, trebuie să fim mult mai puternici din acest punct de vedere".

O altă industrie pe care fondatorul CBM Group o vede bine poziţionată în contextul actual este producţia de semiconductori.

"Mai mult ca oricând, Occidentul realizează că Taiwan-ul poate să fie invadat de chinezi. Iar în momentul de faţă Taiwan-ul produce o cantitate importantă de semiconductori, aşa că va trebui să înlocuim producţia Taiwan-ului cu uzine noi de semiconductori în Statele Unite şi în Europa", a apreciat Andre Cappon.

Din punctul său de vedere, nu asistăm la încheierea globalizării, pentru că Statele Unite, ţări din Europa sau Japonia au nevoie să producă la costuri reduse. Dar, producţia se va muta din China, unde nici nu mai este atât de ieftin, către ţări precum Vietnam sau Filipine. Mexic şi poate ţări din America Centrală vor fi soluţii pentru Statele Unite, iar Europa probabil se va orienta către ţări din estul continentului şi Africa de Nord, în principal Maroc, spune Cappon.

Administrarea activă a portofoliului, ce implică selecţia companiilor şi identificarea momentelor propice de intrare şi ieşire, este o altă tendinţă în lumea investiţiilor despre care Andre Cappon crede că va prevala, faţă de administrarea pasivă, ce a funcţionat în ultimii ani.

"Mai ales după 1990, după războiul din Golf, a fost o perioadă foarte calmă din punct de vedere economic. O perioadă în care dobânda dolarului a scăzut până la zero, iar piaţa acţiunilor a crescut. În această perioadă abordarea pasivă a investiţiilor a funcţionat. Era suficient ca cineva să replice un indice, pentru că pe termen lung creştea. Cred că această perioadă s-a terminat şi intrăm într-o zonă cu volatilitate mai mare. Nu ştim exact cum se va încheia războiul, ce se va întâmpla cu inflaţia şi dobânzile, cu preţurile mărfurilor, aşa că probabil gestiunea activă a portofoliului va reveni la modă", ne-a spus fondatorul CBM Group.

Radu Puiu, XTB România: "Metaversul poate deveni o platformă de reţele sociale, streaming, jocuri şi cumpărături de ultimă generaţie"

Radu Puiu, Financial Analyst în cadrul XTB România, casă de brokeraj pe bursele internaţionale, subliniază că identificarea sectoarelor care vor performa bine va fi principalul obiectiv al investitorilor, în climatul actual marcat de ridicări ale dobânzilor.

Analistul XTB ne-a transmis: "Ne aflăm într-un context destul de complex. Pe de o parte, ne confruntăm cu o inflaţie în continuă creştere şi cu perspectivele unor majorări de dobândă menite să o stabilizeze. Pe de altă parte, conflictul militar din Ucraina continuă să reprezinte un factor de risc ce influenţează pieţele, chiar dacă nu mai este atât de apăsător direct. Preţurile mai ridicate ale energiei şi întreruperile lanţurilor de aprovizionare îşi vor spune cuvântul asupra situaţiei economice viitoare. În acest sens, investitorii sunt destul de indecişi şi chiar confuzi. Nu există o opinie comună privind modul în care evoluează acţiunile în contextul majorării dobânzii, iar identificarea sectoarelor care vor performa bine va fi principalul obiectiv".

"Sectorul energetic pare că începe să piardă din susţinere, deşi condiţiile par să fie în continuare favorabile", afirmă analistul XTB

Radu Puiu spune că acţiunile companiilor din domenii ciclice au avut o evoluţie mixtă, iar sectorul energetic pare că începe să piardă din susţinere, deşi condiţiile par să fie în continuare favorabile.

"Pieţele au sperat că negocierile dintre Rusia şi Ucraina ar putea duce la o rezoluţie paşnică, dar există puţine dovezi care să susţină un astfel de scenariu", afirmă analistul XTB.

În opinia sa, sectorul financiar se află într-o poziţie delicată întrucât, deşi ratele mai mari ale dobânzilor sunt în general bune pentru bănci, inversarea curbei randamentelor titlurilor de stat din SUA îi sperie pe investitori, aceştia gândindu-se la impactul unei posibile recesiuni şi punând pe plan secund îmbunătăţirea marjelor nete.

"Subiectul metaversului continuă să fie interesant, chiar dacă popularitatea sa s-a mai temperat, ca urmare a mutării interesului către alte sfere, şi consider că va mai avea un cuvânt de spus. Multe dintre conceptele din spatele metaversului sunt deja folosite în jocuri, iar acesta are aplicativitate pentru consumator şi potenţialul de a transforma totul, de la divertisment la educaţie. Metaversul ar putea deveni o platformă de reţele sociale, streaming, jocuri şi cumpărături de ultimă generaţie. Doar în SUA, piaţa de publicitate şi comerţ electronic reprezintă o oportunitate de 8.300 de miliarde de dolari pentru a monetiza cheltuielile consumatorilor americani de la jocuri şi muzică, la îmbrăcăminte, automobile şi imobiliare", spune Radu Puiu.

Digitalizarea, robotizarea şi tehnologiile curate sunt printre preferinţele actuale ale investitorilor, conform ultimului sondaj eToro

Bogdan Maioreanu, analist de piaţă la eToro, platformă socială de tranzacţionare şi investiţii, ne-a transmis că, potrivit ultimului sondaj efectuat de companie, digitalizarea, robotizarea şi tehnologiile curate sunt printre preferninţele actuale ale investitorilor.

"Temele investiţionale devin din ce în ce mai populare în 2022. Investitorii au început să se uite nu doar la companii şi industrii, ci încearcă să creeze portofolii mai largi care vizează o anumită tematică. Potrivit celui mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat, cele mai populare teme de investiţii sunt: "transformarea digitală a societăţii" - 46%, "criptomonedele şi plăţile digitale" - 42%, "roboţii şi automatizarea" şi "tehnologia curată" - ambele cu 37%. Acestea sunt teme cu o perspectivă pe termen lung, dincolo de crizele energetice şi geopolitice actuale", spune Bogdan Maioreanu.

Energia verde este o altă temă care a apărut în aproape toate analizele privind modul în care se poate reduce dependenţa energetică a Europei faţă de Rusia, a adăugat analistul eToro.

"Criza ucraineană are trei catalizatori pentru energia regenerabilă: concentrarea asupra riscurilor legate de securitatea combustibililor şi nevoile de diversificare, în special în Europa; planurile guvernamentale de tranziţie mai rapidă a emisiilor de carbon, cum ar fi cele două noi centrale GNL din Germania şi data ţintă accelerată de 100% energie regenerabilă; precum şi preţul petrolului de peste 100 de dolari pe baril, care stimulează înlocuirea cu surse regenerabile, făcându-le mai competitive din punct de vedere al costurilor. Toate aceste elemente indică tehnologiile verzi şi energia verde ca teme de investiţii interesante", a conchis Bogdan Maioreanu.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb