SUPLIMENT SPHERA FRANCHISE GROUP Sphera Franchise Group în cifre

Valentin M. Ionescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 februarie 2022

Sursa foto: facebook/KFC

Sursa foto: facebook/KFC

Valentin M. Ionescu

În primele trei trimestre ale anului trecut, cifra de afaceri a grupului Sphera Franchise Group SA a crescut cu 45% comparativ cu cea înregistrată în primele nouă luni ale anului 2020. Pe lângă efectul de bază, saltul este spectaculos, ca urmare a reluării vânzărilor pe fondul reducerii restricţiilor reglementate de stat pentru diminuarea efectelor pandemiei Sars COV-2, precum şi menţinerii de către Grupul Sphera Franchise Group SA a unei politici de expansiune, ce mizează pe o relansare a consumului populaţiei, cel puţin la valorile pre-pandemice, simultan cu eliminarea totală a restricţiilor. De altfel, Grupul şi-a extins infrastructura de vânzări. În primul trimestru al anului 2021, Sphera a deschis două restaurante noi - un nou restaurant KFC în România, în Sfântul Gheorghe, şi un nou restaurant KFC în Italia - prima locaţie Drive Thru din afara României. În trimestrul al doilea a deschis alte două restaurante (KFC în Brăila şi Taco Bell în Iaşi), iar în trimestrul al treilea au mai fost des­chise încă trei restaurante. Prin urmare, toată infrastructura s-a mărit la 164 de restaurante (157 în septembrie 2020), dintre care 143 sunt localizate în România, 19 în Italia şi 2 în Moldova.

Sphera Franchise Group în cifre

Cifra de afaceri de 728,7 milioane lei se realizează pe segmentul KFC în proporţie de 86% din total, cotă relativ constantă în total vânzări, în ultimii trei ani (85% în 2020 şi 83% în 2019), Pizza Hut în cotă de aproximativ 9% (în scădere de la 10% în 2020 şi 14% în 2019) în total vânzări în ultimii trei ani şi Taco Bell cu circa 5% (în creştere constantă). La 9 luni, vânzările în lanţul KFC au crescut cu 46%, Pizza Hut cu 25% şi Taco Bell cu 75%.

Cheltuielile de exploatare fără cele de administrare sunt de 657 milioane lei. Cheltuielile legate de alimente şi materiale (36%) şi salariile (24,6%) au ponderea cea mai mare în total. Cheltuielile legate de alimente şi materiale au crescut cu aproximativ 44% faţă de trimestrul al treilea din 2020, iar cele cu salariile s-au majorat cu 53%. Ponderea salariilor în total cheltuieli în lanţul KFC este de 24%, la Pizza Hut de 28,5% iar la Taco Bell de circa 24%. Alte cheltuieli de exploatare au continuat să crească, ajungând la 99,3 milioane lei, determinate în principal de o creştere trimestrială continuă a comisioanelor datorate agregatorilor. În T3 2021, Grupul a decis să compenseze o parte din aceste costuri prin creşterea preţurilor produselor vândute prin canalele de livrare, atenuând astfel o mare parte din efectul pe care creşterea vânzărilor cu livrare l-a avut asupra rezultatului final.

Profitul înainte de impozitare este de 19,2 milioane lei, înregistrând un salt de 284% comparativ cu primele nouă luni ale anului 2020, iar rata profitului net este de 2,9%. EBITDA a înregistrat un salt de 50,3%. Eficienţa capitalului - ROE este de 0,1567 sau 16%, iar randamentul activelor este de 0,0313 sau 3%.

ROE şi ROA sunt printre cei mai importanţi indicatori de performanţă şi sunt pe creştere.

Comparând cele nouă luni ale anului 2020 cu cele nouă luni ale anului trecut, se observă o majorare a datoriilor cu 4%. Datoriile pe termen lung au o pondere în total datorii cu 6% mai mare decat datoriile pe termen scurt. Creşterea datoriilor este explicabilă, în condiţiile în care Grupul îşi menţine politica de expansiune. Deşi Grupul mizează că, odată cu extinderea reţelei/infrastructurii, vânzările vor creşte, iar consumul populaţiei va reveni cel puţin la valorile perioadei pre-pandemice, gradul de îndatorare este de 68,6%, iar rata de levier este de 4. În condiţiile în care evoluţia economiei nu este lipsită de turbulenţe, iar opţiunile de consum se ajustează, o scădere a gradului de îndatorare ar consolida situaţia financiară a Grupului, dar ar încetini expansiunea.

Solvabilitatea globală este de 1,25, iar lichiditatea curentă/testul acid este de 0,55.

Sphera Franchise Group în cifre

Istoric date financiare consolidate, conform datelor publicate în rapoartele anuale (2017 - 2020) şi la nouă luni (pentru 2021)

Sphera Franchise Group în cifre

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb