Suprasubscriere de aproape şase ori pentru oferta FP

ANDREI IACOMI
Piaţa de Capital / 13 martie 2023

Suprasubscriere de aproape şase ori pentru oferta FP

Fondul şi-a răscumpărat 225 milioane de acţiuni, echivalentul a 3,61% din capital

Oferta publică de răscumpărare de acţiuni derulată de Fondul Proprietatea (FP) în perioada 10 februarie - 13 martie a fost suprasubscrisă de 5,5 ori, după cum reiese din notificarea administratorului Franklin Templeton publicată, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Prin operaţiunea de piaţă, Fondul Proprietatea a ţintit răscumpărarea a 225 milioane de acţiuni proprii (atât titluri tranzacţionate la BVB cât şi GDR-uri la Londra), echivalentul a 3,61% din capitalul social al FP. Oferta a atras interesul investitorilor, având un indice de alocare de 0,18185, ceea ce înseamnă că la 1.000 de acţiuni oferite spre răscumpărare sunt alocate 181 la preţul preferenţial. Operaţiunea a fost derulată la preţul de 2,19 lei, peste cel din piaţă al acţiunilor FP.

Subscrierile totale au fost de 1,237 miliarde de acţiuni, respectiv 730,67 milioane de titluri tranzacţionate la BVB, în timp ce 506,59 milioane de acţiuni au fost subscrise sub formă de Certificate Globale de Depozit (GDR-uri) având la bază acţiuni FP, listate la Londra, la un preţ în dolari americani echivalent cu 109,5 lei pentru un GDR. Astfel, FP şi-a răscumpărat 225 milioane de acţiuni - 132,87 milioane de titluri listate la BVB şi 92,12 milioane de acţiuni sub formă de GDR-uri.

Achiziţiile au făcut parte din cel de-al paisprezecelea program de răscumpărare de titluri FP, aprobat în luna noiembrie a anului trecut. Atunci, acţionarii Fondului au dat undă verde pentru achiziţia a maxim 3,5 miliarde de titluri proprii, în acest an, la preţuri situate între 0,2 lei şi 3 lei.

Programele de răscumpărări realizate de Fondul Proprietatea au drept scop creşterea preţului acţiunii FP pentru reducerea discount-ul dintre cotaţie şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN), care acum se situează la circa 16%, aproape de obiectivul de 15% avut de Franklin Templeton Investment Management, administratorul fondului de investiţii.

La ultima cotaţie FP, de 2,15 lei, valoarea de piaţă a Fondului Proprietatea este de 13,37 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. s-au grabit sa subscrie ...

    Nu mai bine le tii pana in toamna macar, in conditiile in care pe langa dividendul asta de 0,05 lei pe actiune care se va vota AGA din aprilie au spus clar ca vor mai da un dividend special, care va fi fara indoiala mai mare - probabil 0,10 - 0,12 lei pe actiune - si apoi va fi si un dividend distinct din vanzarea Hidroelectrica, asa cum s-a votat la AGA din noiembrie anul trecut ... fiecare procent din Hidroelectrica este cate 0,09 lei pe actiune !! Se vinde 10 %, se dau in jur de 0,90 lei pe actiune. Deci 0,05 + 0,10 + 0,90 = 1,05 lei pe actiune, dividende pana la finalul anului ... 

    Si ei supra-subscriu de aproape 6 ori la pretul asta neserios de 2,19 din oferta .... 

    1. Da, dar acum pot rascumpăra cu 2,14-2,15.

      Si dupa dividentele alea grase,... scade pretul actiunii la 1 leu ? :)

      exact.

      Nu scade la 1 leu din mai multe motive. In primul rand, dupa ce se anunta dividend de 0,9 sper ca nu te astepti sa ramana pretul la 2,10 - 2,15 ... evident ca va urca, deci la ex-dividend caderea nu va fi de la 2,15 la 1,15 ci se va forma o referinta de la un cu totul alt pret, mult mai mare. In al doilea rand, actiunile deja rascumparate de fond, vreo 600 de milioane, fara astea ultimele 225 de milioane, vor fi anulate si se va reduce capitalul social, daca se reduce numarul de actiuni cu 600 milioane, si VUAN pe actiune creste corespunzator, ceea ce se vede si in pretul de pe bursa. In al treilea rand, si cele 225 milioane de actiuni din oferta actuala, plus cele care se vor mai cumpara in alte oferte probabil pana la sfarsitul acestui an, de asemenea vor rezulta in anulari de actiuni si reducere in continuare a capitalului social. Deci, actiunile FP raman tot mai putine, VUAN pe actiune creste, pt ca se va imparti la mai putine actiuni, asa ca nu iti fa iluzii ca va scadea actiunea la 1 leu. Este un complex de factori care trebuie luati in considerare, pe de o parte scaderea VUAN ca urmare a dividendului urias, pe de alta parte crestere VUAN pe actiune ca urmare a reducerii numarului de actiuni FP !!

      Adevarul este ca e complicat de cuantificat exact cat va merge in jos actiunea FP, pentru ca este o actiune atipica, este de fapt un fond de investitii alternative, insa e clar ca dividendul de anul asta este o ocazie once in a lifetime, si dupa aceea clar isi va pierde din stralucire. Cine intelege totusi cat de cat cum functioneaza FP isi da seama de oportunitatea acestui an ... Pe urma, va fi un fel de SIF 6, cu volume mici si lipsa de interes din partea investitorilor fiind mult mai mic decat e acum. Cam ca o stea galbena, care intai se umfla si devine giganta rosie, apoi invelisul exterior se risipeste in spatiu si ramane doar o pitica alba, care se raceste treptat pana devine o pitica neagra, intunecata, pe care nu o mai vede nimeni. Dar pana e giganta rosie arde tot ... Insa e doar o data ... Once in a lifetime ....

      În trei zile, până se face decontarea, acțiunea poate să crească, iar profitul poate scădea.

      Le-a mai ramas multe.

      Indicele de alocare 0.18, adica la 100,000 au vandut 18,000. 

      Asa este dar puteți obține nu la toate acțiunile. Se aplica ,,probata,,...

      Cei care au acțiuni puține... 

    Astazi FP a anuntat ca analizeaza posibilitatea de a vinde participatia la ENEL, in total 4 % din VUAN-ul Fondului, ca urmare a primirii notificarii de participare la vanzare din partea ENEL, care vinde totul catre grecii de la PPC si pleaca din Romania. Daca vinde participatia, FP mai incaseaza vreo 500-600 mil. RON si asta cat de curand, pentru ca grecii zilele astea vor finaliza tranzactia cu cei de la ENEL.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb