Suprasubscriere în oferta Fondului Proprietatea

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 5 decembrie 2023

Suprasubscriere în oferta Fondului Proprietatea

Investitorii de la BVB au lansat ordine de vânzare în valoare de aproape 2,1 miliarde lei

Actualizare - La 1.000 de acţiuni FP subscrise în ofertă un investitor a vândut 475 de titluri, la preţul unitar de 0,6319 lei

Subscrierile totale în cadrul ofertei Fondului Proprietatea s-au ridicat la 3,51 miliarde de acţiuni, reprezentând 210,4% din totalul ofertei, conform unui raport al Franklin Templeton, administratorul FP, publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

La BVB au fost subscrise circa 3,28 miliarde de acţiuni, iar 230,2 milioane de acţiuni au fost subscrise sub formă de Certificate Globale de Depozit, având la bază titluri FP, la bursa din Londra.

Indicele de alocare este 0,4753652433, ceea ce înseamă că la 1.000 de acţiuni subscrise un investitor a vândut 475 de acţiuni la preţul unitar de 0,6319 lei din ofertă.

În total, fondul a răscumpărat 1,67 miliarde de acţiuni, respectiv 1,56 miliarde de titluri de la BVB şi 109,4 milioane de acţiuni sub formă de GDR-uri la Londra.

Data tranzacţiei este 6 decembrie iar data decontării/plăţii pentru acţiuni este 8 decembrie, conform raportului publicat astăzi la BVB.

---

Oferta prin care Fondul Proprietatea (FP) dorea să-şi răscumpere 1,67 miliarde de acţiuni, echivalentul a circa 30% din capital, a fost suprasubscrisă, conform datelor din platformele brokerilor.

Deţinătorii de acţiuni FP listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au lansat ordine pentru vânzarea a 3,28 miliarde de titluri, echivalentul unei valori de 2,07 miliarde de lei, în condiţiile în care preţul din ofertă a fost de 0,6319 lei. Dimensiunea pachetului, ce echivalează cu 58% din numărul total de acţiuni al fondului, arată că între investitorii care au lansat ordine de vânzare în ofertă s-au aflat şi fonduri de pensii Pilon II.

Operaţiunea de piaţă s-a derulat atât la Bucureşti cât şi bursa din Londra, unde sunt listate Certificate Globale de Depozit cu activ suport acţiuni FP. Deocamdată nu avem informaţii despre subscrierile de cerificate de la Londra.

Deoarece oferta a fost suprasubscrisă, metoda de alocare va fi pro-rata, conform documentului de ofertă publicat de fond.

Operaţiunea de piaţă, ce s-a derulat în perioada 31 octombrie - 5 decembrie, a făcut parte din programul de răscumpărare aprobat de acţionarii FP în luna noiembrie a anului trecut, prin care s-a dat undă verde achiziţionării pe perioada acestui an a cel mult 3,5 miliarde de acţiuni proprii (sub formă de titluri listate la BVB sau certificate globale de depozit listate la bursa de la Londra), la preţuri cuprinse între 0,2 lei pe unitate şi 3 lei pe unitate (pentru titlurile listate la BVB).

La finele lunii septembrie, acţionarii FP au prelungit mandatului de administrator al Franklin Templeton cu numai un an, propunere ce fusese introdusă pe ordinea de zi a adunării la solicitarea Ministerului Finanţelor. Franklin Templeton dorea un nou mandat de patru ani, dar conform unor surse din piaţă, statul vrea să înlăture administratorul american de la cârma FP.

Astăzi, la ora 17:00, acţiunile FP se tranzacţinau la 0,511 lei, echivalentul unui discount de 21% faţă de ultima Valoare Unitară a Activului Net a fondului.

Opinia Cititorului ( 26 )

  1. Cifra de 3,28 Mld o fi finala?

    1. Nu

      Indicele este 0,47536.......

      Au anuntat oficial pe undeva?Ar fi bun indicele asta

      Pe site ul bvb.ro ... îl găsiți acolo ! ce se va întâmpla mâine cu act .... păreri ?

      Dupa cum a inchis astazi,ar putea sa creasca.

      Sigur ca da, va creste, urmeaza o noua oferta.

      dc ai spune și din ce o sa plătească ...sigur mai au Cash după oferta asta ?

      Face un credit de nevoi personale

    Bani cash nu mai au și nici de unde sa primească sume importante de dividende...

    Mai degrabă se duc o perioada spre 0,40 pana se clarifica unele aspecte. 

    1. Sigur 0,4? Oare celalalt minim a fost la 0.32 ?ca nu mai stiu...

      Posibil și acolo...

      Scapa cine poate. Cred ca acolo se duce

      0,32 a fost doar 10 minute după dividend. Apoi s-au suspendat și a revenit pe la 0,42.

    Curios care este structura acționariatului după oferta.

    Eu cred că vor mai urma ceva surprize din partea actualului administrator, căruia i s-a prelungit mandatul cu doar un an. Nu cred că dintr-o dată am devenit niște zmei cu americanii și ii gonim din acest fond, ci doar că a existat o intelegere ca acest an de mandat să fie unul in care să se valorifice si ultima centimă de resurse a fondului, astfel încât ceea ce va rămane să nu fie decât un SIF 6.

    150 de milioane de lei va lua in 2024 FP doar din dividendendele de la Salrom, Porturi mritime si Engie România. După aceasta rascumparare mai au inca 1 miliard de lei in depozite/cash + creante de incasat de 127 milioane de lei. Asadar, bani suficienti pentru inca o rascumparare sau pentru un dividend semnificativ. In concluzie, nu va grabiti sa vindeti din actiunile FP ramase, chiar daca dpdv psihic o sa vedeti in portofoliul dvs scăderi si de 25% la cotația FP. Nu cere de mancare, pastrati FP inca 1 an!!! 

    1. De ce le as vinde din moment ce este asa interes ?? Inseamna ca sunt profitabile daca se doreste rascumpararea

      Daca a fost 0.32 lei cand avea bani pentru rascumparare, cat va fi cotatia acum, cand nu mai are?

      Dacă se prefigurează 1,3 miliarde bani disponibili la cele 3,5 miliarde rămase înseamnă celputin 30 de bani per acțiune plus tinicheaua de sif.

    Operatiunea Falcon a reusit !

    Am citit dis-de-dimineață opiniile care estimau scăderea la 0.4 a prețului acțiunilor FP și acum stau pe cash și aștept!

    1. Foarte bine faci, este -6%, deocamdata

    Foarte suspect ce se intampla pe FP azi .... in cateva minute scadere de la 0.5380 la 0.4820 ... pe ordine de 10 milioane de actiuni

    1. -9%, deocamdata

      Nu e suspect nimic. S-au deblocat actiunile ramase din oferta. Sa vedem si cand o sa intre banii, maine sau vineri ar trebui sa urce inapoi. 1mld cash ar fi 2,4 mld de actiuni la pretul actual si 10% sa intre inapoi si ar fi 240 milioane de actiuni.

    calculul acum se face pe pachetul de actiuni , 0,6319+0,4685(pretul la bvb) /2=0,55 care este un pret bun

    deci mai e loc de scadere

    val nominala este 0,52 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb