Supravegherea în masă a comunicaţiilor pe Internet, realizată, până în decembrie, de agenţia britanică de informaţii GCHQ (echivalentul NSA din SUA), a fost ilegală, a stabilit astăzi Tribunalul Puterilor Investigatoriale (Investigatory Powers Tribunal - IPT), instanţă independentă de guvernul de la Londra, transmite BBC.
Magistraţii susţin că GCHQ nu a fost transparentă privind regimul de confidenţialitate a datelor obţinute din supravegherea online.
Aceasta este prima sentinţă a IPT faţă de o agenţie de informaţii în cei 15 ani de la înfiinţarea instanţei.
La rândul său, Guvernul de la Londra a transmis că este "dedicat transparenţei".
În decembrie, IPT a stabilit că actualul sistem britanic de colectare a informaţiilor nu a încălcat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, după ce primise o plângere din partea activiştilor de la Privacy International şi Liberty.
Pe de altă parte, acum, tribunalul a decis că publicarea, de către GCHQ, a două paragrafe de detalii adiţionale a fost esenţială pentru ca regimul public al informaţiilor să devină "suficient de previzibil".
Eric King, director adjunct al Privacy International, a calificat sentinţa IPT drept "o răzbunare" a acţiunilor lui Edward Snowden, fostul analist american de intelligence care a dezvăluit detalii despre practicile de supraveghere britanice şi american.