SURSE: A noua ofertă pentru cumpărarea activelor "Oltchim" a fost depusă după termenul limită de fondul "White Tiger"

S.A.
Piaţa de Capital / 9 iulie 2017

A noua ofertă pentru cumpărarea activelor "Oltchim" a fost depusă după termenul limită de fondul "White Tiger"

O a noua ofertă pentru cumpărarea de active ale combinatului "Oltchim" Râmnicu Vâlcea, aflat în insolvenţă, a fost depusă de către fondul de investiţii "White Tiger", cu capitaluri americane şi britanice, după termenul limită care a fost joi, 6 iulie, ora 18.00, au declarat ieri, pentru News.ro, surse apropiate procesului de privatizare, care au precizat că, deşi a fost depusă după termenul limită şi riscă să fie descalificată din această cauză, oferta va fi luată în calcul în cazul în care este considerată suficient de atractivă.

"White Tiger" este o firmă de investiţii fondată în 2001, cu birouri la New York, Londra, San Marino şi Hong Kong, dar care deţine mai multe subsidiare în Marea Britanie, SUA şi în alte ţări, potrivit informaţiilor publicate pe pagina de internet a companiei.

O sursă avizată a precizat, pentru agenţia citată: "A noua ofertă a fost depusă după termenul limită, de către White Tiger, un fond american. Orice este posibil, dacă va fi o ofertă mare".

Joi seară, surse apropiate procesului de privatizare au declarat că un număr de opt oferte au fost depuse până joi, 6 iulie, ora 18.00, termenul limită pentru depunerea de oferte angajante, însă nicio ofertă nu a fost depusă din partea grupului germano-polonez "PCC", acţionar minoritar al combinatului.

Cele opt oferte depuse până la termenul limită au venit, potrivit News.ro, de la "Chimcomplex" Borzeşti (controlat de omul de afaceri Ştefan Vuza), "IPP", "Louisiana Chemical" (SUA), "GFR Group" (Gruia Stoica, care a făcut o ofertă pentru vagoanele deţinute de "Oltchim"), "Aiotech", "Dynamic SG" Galaţi (care a mai cumpărat active de la "Oltchim" în 2013) şi "BNS Group".

Sursele au precizat că unele oferte sunt pentru mai multe pachete de active, în timp ce altele sunt pentru active separate.

"Oltchim" a transmis ieri Bursei de Valori Bucureşti (BVB) un un anunţ în care a precizat că nouă investitori au depus oferte pentru activele combinatului, fără a da alte detalii.

Combinatul chimic "Chimcomplex" Borzeşti a anunţat joi dimineaţă că a depus ofertă pentru preluarea activelor "Oltchim" din Râmnicu Vâlcea, susţinând că vizează crearea unui gigant românesc în industria chimică.

Joi seară, producătorul polonez de produse chimice "PCC Rokita", parte a grupului germano-polonez "PCC", a notificat Bursa de Valori din Varşovia, pe care este listat, că nu a mai depus ofertă pentru preluarea activelor combinatului "Oltchim" Râmnicu Vâlcea.

Termenul limită de depunere a ofertelor angajante pentru vânzarea pachetelor de active ale combinatului "Oltchim", aflat în insolvenţă, a fost prelungit de două ori, ultimul termen fiind 6 iulie, ora 18.00.

"Chimcomplex" susţine că i s-a alăturat gigantul american "Tricon Energy", cu o cifră de afaceri de 6 miliarde de dolari, ca partener comercial, cinci bănci europene coordonate de "ING" şi două fonduri de investiţii din Londra şi Dubai, potrivit unui comunicat emis joi de companie.

Grupul "SCR", care deţine în prezent "Chimcomplex", va deveni garantul direct al tranzacţiei, având active de peste 120 de milioane de euro, se mai arăta în comunicat. Compania nu a dezvăluit valoarea financiară a ofertei.

"Oltchim" a intrat în procedură de insolvenţă la 30 ianuarie 2013, iar consorţiul format din "Rominsolv" SPRL şi "BDO Busines Restructuring" SPRL a fost numit administrator judiciar.

În 2016, statul român a scos "Oltchim" la vânzare pe bucăţi, prin nouă pachete de active.

Strategia de privatizare presupune obţinerea unui preţ cât mai mare pentru creditori, arată un document realizat de consultantul selectat pentru privatizarea "Oltchim", "AT Kearney Management Consulting" SRL, intrat în posesia agenţiei citate.

"În cazul suprapunerii ofertelor pentru acelaşi activ / pachete de active din partea mai multor ofertanţi, de exemplu în cazul ofertanţilor ce depun oferte pentru mai multe active / pachete de active, diversele combinaţii de oferte vor fi comparate una cu alta cu obiectivul de a identifica combinaţia ce presupune cea mai mare valoare agregată", se arată în document.

"Oltchim" a înregistrat în primul trimestru al acestui an un profit net de 1,68 milioane euro, în creştere cu 76% faţă de perioada similară a anului trecut, şi o cifră de afaceri de 49,06 milioane euro, mai mare cu 30% comparativ cu primele trei luni ale anului trecut.

Ultimul an în care combinatul a înregistrat profit din activitatea curentă a fost 2006.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cat de tentanta ar fi o oferta atractiva, sa o accepti dupa termenul pe care tu stat roman l-ai anuntat ca limitativ, inseamna in cel mai bun caz ca nu suntem decat o tara bananiera. Parerea mea.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb