Autorităţile noastre ar dori ca Eximbank să achiziţioneze Banca Românească, susţin unele surse din piaţa bancară.
Legat de subiect, fostul bancher Lucian Isar a postat, ieri, pe blogul său: "Penultimul deal Isărescu-Dragnea: Eximbank pusă să cumpere Banca Românească".
Nici reprezentanţii BNR şi nici cei ai Eximbank nu au comentat referitor la informaţia de mai sus.
Amintim că Banca Naţională a României (BNR) nu şi-a dat avizul pe achiziţia Băncii Româneşti de către OTP Bank. În luna martie, banca a informat piaţa de capital că BNR "a notificat subsidiara din România a OTP Bank, printr-o scrisoare adresată managementului în data de 14 martie, asupra faptului că nu a aprobat achiziţia de către OTP Bank România S.A. a pachetului de acţiuni deţinute de Banca Naţională a Greciei la Banca Românească, în valoare de 99,28%, şi a portofoliului suplimentar din România aparţinând altor subsidiare ale NBG".
În context, sursele noastre au spus că Banca Românească trebuie să fie mult mai bine capitalizată, iar OTP Bank să demonstreze că are capacitatea să o absoarbă.
Preluarea Băncii Româneşti de către OTP Bank fusese autorizată de Consiliul Concurenţei, la finalul anului trecut. National Bank of Greece a semnat, anul trecut, un acord cu subsidiara de la noi a grupului financiar maghiar OTP pentru achiziţionarea pachetului de acţiuni deţinute la Banca Românească, de 99,28%. Această tranzacţie implica şi achiziţia portofoliului suplimentar din ţara noastră aparţinând altor subsidiare ale NBG, potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul OTP Bank România.
Legat de preţul tranzacţiei, sursele noastre au apreciat, la vremea respectivă: "Preţul tranzacţiei este negociat între acţionari, iar acesta cel mai probabil că va fi între 40 de milioane şi 60 de milioane de euro, în funcţie de anumite elemente". OTP Bank ar fi urmat să preia şi datoria de 550 de milioane de euro pe care Banca Românească o are de plătit către acţionarul său elen National Bank of Greece SA (NBG), această sumă de bani trebuind rambursată băncii mamă.
În cursa iniţială pentru achiziţia BROM s-a înscris şi Banca Transilvania, care, între timp, a obţinut toate avizele pentru cumpărarea Bancpost - altă bancă de la noi cu acţionariat elen.
Banca Românească urmează să fie din nou scoasă la vânzare, conform surselor citate, care susţin că National Bank of Greece (NBG), acţionarul Băncii Româneşti, şi-a stabilit o strategie pentru subsidiarele sale din alte ţări şi va urma această strategie.
Acţionarul majoritar al Eximbank este statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice (MFP), care nu a răspuns, până la închiderea ediţiei, solicitării noastre pe subiect.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.08.2018, 16:49)
Celelalte banci, combinatele ,fabricile si terenurile ajunse pe maini straine, nu ar trebui sa le ia statul inapoi.
Ironia sortii: Eximbank (nume "romanesc" sa preia Banca romaneasca!?. Pai, daca-i romaneasca cine sa o preia, papuasii din Noua Guinee??..
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.08.2018, 20:30)
e greceasca, boss
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.08.2018, 18:30)
Care dintre ele?.