Banca Italiei colectează date cu privire la eficienţa recuperării creditelor neperformante vândute de băncile din ţară, ceea ce reflectă îngrijorările cu privire la progresul lent în materie, spun surse apropiate situaţiei, citate de euronews.com.
În condiţiile în care autorităţile de supraveghere europene au făcut presiuni asupra băncilor comerciale din Italia să-şi cureţe bilanţurile în urma recesiunii severe, băncile locale au vândut datorii neperformante de aproximativ 180 de miliarde de euro, în ultimii trei ani.
Împrumuturi care valorează mai bine de o treime din această sumă au fost "împachetate" şi vândute ca produse securitizate prin schema de garanţii denumită GACS, lansată de guvernul italian în 2016 şi reînnoită până în mai 2021.
În cadrul schemei, băncile cumpără o garanţie de la stat, dând înapoi partea cea mai puţin riscantă a creditelor "împachetate". Prin reducerea riscului pentru investitori, s-a extins plaja cumpărătorilor potenţiali dincolo de jucătorii speculativi, precum fondurile de hedging.
Dar recuperarea împrumuturilor se desfăşoară mai lent decât a fost prevăzut iniţial, conform agenţiilor de rating, care atrag atenţia în privinţa eventualelor pierderi din aceste tranzacţii.
Unele surse spun că Banca Italiei a solicitat date detaliate cu privire la evoluţia colectării de credite, cu accent pe tranzacţiile susţinute prin schema GACS.
Banca Italiei a refuzat să facă vreun comentariu cu privire la informaţia publicată de euronews.com.
Banca IFIS, specializată în credite neperformante, estima în septembrie că doar 11 miliarde de euro au fost recuperate din cele 177 de miliarde de euro care reprezintă împrumuturi cu probleme vândute de băncile italiene din 2015.
Tot în septembrie, agenţia de rating Moody's informa că recuperările prin schema GACS sunt în urma planului iniţial.