Surse: BCE a aprobat majorarea liniei de finanţare pentru băncile elene

V.R.
Ziarul BURSA #Jurnal de criză / 13 martie 2015

Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) a aprobat, ieri, majorarea cu 600 de milioane de euro (637 de milioane de dolari) a plafonului maxim al liniei de finanţare de urgenţă (ELA) destinată creditorilor eleni, ca urmare a accelerării ieşirilor de bani din depozite, spun surse anonime, citate de Bloomberg.

Conform acestora, băncile din Grecia pot accesa acum fonduri totale de 69,4 miliarde de euro, prin intermediul băncii centrale de la Atena, iar majorarea a fost solicitată de această instituţie. Noua majorare vine după ce, săptămâna trecută, BCE a decis să aprobe extinderea programului ELA cu 550 de milioane de euro.

Consiliul guvernatorilor BCE analizează săptămânal furnizarea de lichidităţi în regim de urgenţă pentru băncile greceşti, ceea ce reflectă temerile că acestea pot folosi banii pentru finanţarea guvernului de la Atena, încălcând legislaţia UE.

"În condiţiile în care Executivul elen nu are capacitatea să acceseze pieţele şi nici băncile nu pot obţine finanţare de pe pieţe, există temeri privind finanţarea monetară, dacă ELA este folosită pentru achiziţia de obligaţiuni guvernamentale pe termen scurt sau pentru rostogolirea titlurilor de stat", a afirmat, ieri, preşedintele Bundesbank (banca centrală germană), Jens Weidmann.

Amintim că, luna trecută, BCE a încetat să mai accepte obligaţiuni greceşti drept garanţii pentru creditele acordate băncilor comerciale, astfel că sarcina finanţării acestora din urmă a ajuns la banca centrală a Greciei.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb