Surse: Cererea Elenei Udrea de recuzare a procurorului din noul său dosar, respinsă

Alexandru Costea
Anticorupţie / 30 octombrie 2015

Surse: Cererea Elenei Udrea de recuzare a procurorului din noul său dosar, respinsă

Actualizare 13:20 Dragnea: "Cei de la PDL au votat în bloc contra cererilor pentru Udrea, la fel UNPR, se pare că şi ALDE"

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, referitor la votul din Cameră în cazul Elenei Udrea, că a fost "o acţiune organizată de PDL", la care s-au "mai găsit aliaţi", el susţinând că "cei de la PDL au votat în bloc împotriva solicitării justiţiei, cei de la UNPR la fel, se pare că şi cei de la ALDE".

"Poate au fost câţiva colegi de la noi (de la PSD, n.r.) care nu au votat cu bilele la vedere. Dar, din ceea ce mi-au spus colegii mei - şi nu am de ce să cred că mă mint - cei de la PDL au votat în bloc împotriva solicitării de la justiţie, cei de la UNPR la fel, se pare că şi cei de la ALDE şi o mare parte din liberali", a spus Dragnea, astăzi, la Negreşti - Oaş, înainte de reuniunea Comitetului Executiv Naţional al PSD.

Preşedintele PSD a adăugat că, după părerea sa, a fost vorba de o organizare foarte bună, nu de "o stare emoţională care să genereze un curent". "Din ce am văzut eu, sunt aproape convins că a fost o organizare. Au şi ei foarte buni organizatori şi mă refer la cei de la PDL", a menţionat el.

"Puteau să pună 100 de urne, acolo a fost o acţiune organizată, o spun foarte clar şi răspicat, prin care s-a stabilit ca cererile justiţiei să fie respinse. După părerea mea, a fost o acţiune organizată de PDL, la care, sigur, au mai găsit aliaţi", a mai spus Dragnea.

El a acuzat totodată PNL de "limbaj dublu".

"Ce au făcut alaltăieri în Parlament a fost ceva ruşinos, un partid care are limbaj dublu, care este ipocrit. Ori se hotărăsc şi ei să înţeleagă că nu se mai poate face politică în felul ăsta şi atunci vom avea o colaborare corectă pe teme mari ale ţării, ori, dacă nu, înseamnă că ei rămân ancoraţi în trecut şi zic să colaboreze ei între ei", a susţinut Dragnea.

Întrebat, pe de altă parte, dacă va cere clarificări în următoarea şedinţă a coaliţiei în legătură cu poziţiile UNPR şi ALDE, Dragnea a menţionat că va dori să aibă loc o discuţie pentru a vedea dacă toţi înţeleg în acelaşi mod să facă politică.

"Nu cer clarificări, în coaliţie avem statut egal. Voi dori să avem o discuţie să vedem dacă toţi avem acelaşi mod de a face politică, dacă înţelegem la fel să facem politica, pentru că nu cred că aşa trebuie să funcţioneze lucrurile", a menţionat Dragnea.

"Ceea ce noi am stabilit la Congres nu au fost vorbe în vânt, sunt lucruri pe care ni le asumăm şi pe care trebuie să le şi aplicăm. Nu cred că este firesc ca noi, parlamentarii, să ne dăm cu părerea atunci când instituţii ale statului au anumite solicitări", a mai spus Dragnea.

El a arătat că nu parlamentarii stabilesc arestarea sau reţinerea, ci doar creează această posibilitate.

"Şi spun a nu ştiu câta oară, poate reuşim vreodată să modificăm Constituţia şi să rămână imunitate parlamentară numai pentru declaraţiile politice. Din câte ştiu, dumneavoastră nu aveţi imunitate parlamentară, oamenii simpli nu au, primarii nu au, eu nu am avut când am fost trimis în instanţă, cred că justiţa trebuie lăsată să-şi urmeze cursul, aşa cum crede ea de cuviinţă", le-a mai spus Dragnea jurnaliştilor.

(A.C.)

----------------

Actualizare 13:00

Cererea Elenei Udrea de recuzare a procurorului care instrumentează noul său dosar a fost respinsă, potrivit surselor judiciare, citate de presă.

(A.C.)

----------------

"E ilegal să pui cătuşe, poate doar dacă am de gând să fug sau să mă bat cu procurorii"

Actualizare 11:15

Elena Udrea a declarat la ieşirea de la DNA că a depus o cerere de recuzare a procurorului care instrumentează noul dosar în care Camera Deputaţilor a dat aviz pentru urmărirea sa penală, arătând că nu are încredere în acest anchetator.

Deputatul a plecat de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) după mai puţin de o oră şi a arătat că va reveni în jurul orei 14:00, pentru a afla soluţia la cererea sa de recuzare a procurorului.

Udrea a mai spus că, în funcţie de modul în care va fi soluţionată cererea sa, va da sau nu o declaraţie, astăzi, la DNA.

"Nu cred că este surprinzător faptul că am depus o cerere de recuzare, pentru că am depus două sesizări la CSM legat de modul în care se derulează ancheta împotriva mea şi modul în care s-a derulat ancheta şi în luna martie, când vorbeam de aceeaşi doamnă procuror. Deci, ca urmare, nu am încredere în corectitudinea şi imparţialitatea dânsei şi, ca urmare, am recuzat-o", a declarat Udrea.

Întrebată dacă încearcă să tragă de timp prin această cerere de recuzare a procurorului de caz, Udrea a spus: "În niciun caz, se poate desemna un alt procuror şi în câteva ore voi putea da şi declaraţie. Nu am niciun interes să trag de timp. Azi , la 14:00, revin".

Înainte de intrarea în sediul DNA, Udrea a spus că putea să fie evitat "tot circul acesta" dacă era citată mai demult de anchetatori.

Întrebată dacă este pregătită să iasă din nou în cătuşe de la DNA, după ce Camera Deputaţilor a dat aviz pentru reţinerea sa de către procurori, Elena Udrea a spus că legea prevede că este ilegală punerea cătuşelor.

"Nu ştiu. Se mai practică cătuşele? Este ilegal, să ştiţi, scrie în lege. Este ilegal să pui cătuşe ... Doar dacă am de gând să fug sau să mă bat cu procurorii, sau ...", a adăugat Udrea.

Întrebată dacă va face dezvăluiri în faţa anchetatorilor, Elena Udrea a spus: "Nu am promis niciodată dezvăluiri, am spus doar că ce am de spus o să spun. Poate că pentru presă o să fie dezvăluiri".

(A.C.)

-----------------

Fostul ministru Elena Udrea s-a prezentat, în urmă cu puţin timp, la Direcţia Naţională Anticorupţie în dosarul în care Parlamentul a încuviinţat începerea urmăririi penale şi reţinerea acesteia, nu însă şi arestarea preventivă.

Astfel, procurorii vor putea să îi aducă la cunoştinţă acuzaţiile, o vor putea reţine pentru 24 de ore, însă nu vor putea cere şi arestarea acesteia, putând lua măsura controlului judiciar.

În cazul solicitării DNA de arestare a deputatului Elena Udrea şi-au exprimat opţiunea 220 de deputaţi, din care 115 voturi "pentru" arestarea preventivă şi 105 "împotrivă". Pentru încuviinţarea solicitării erau necesare 122 de voturi.

DNA a cerut în 20 octombrie aviz de la Camera Deputaţilor pentru începerea urmăririi penale, reţinerii şi arestării preventive a deputatului Elena Udrea, în noul dosar.

Potrivit procurorilor DNA, Elena Udrea ar fi primit mită de la un om de afaceri 3,8 milioane de dolari şi o creanţă de 900.000 de euro pentru a asigura firmei controlate de acesta derularea, în continuare, a contractului bilateral de vanzare - cumparare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA.

"În vara anului 2010, în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi membru al Guvernului şi de persoană cu funcţie de conducere în cadrul unui partid politic, având influenţă asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei şi ai SC Hidroelectrica SA, a pretins de la un om de afaceri, prin intermediar, suma de 5 milioane USD, pentru a asigura firmei controlate de omul de afaceri derularea, în continuare, a contractului bilateral de vânzare-cumpărare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA", a precizat DNA.

Anchetatorii susţin că, pentru a-şi exercita influenţa asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei şi a celor din SC Hidroelectrica SA, la începutul anului 2012, Elena Udrea a primit de la acelaşi om de afaceri, prin intermediar, suma de 3,8 milioane de dolari şi o creanţă de 900.000 de euro, pe care una din firmele controlate de omul de afaceri o deţinea ca urmare a unui împrumut garantat cu pachetul de 90% din acţiunile la o societate comercială cu activitate în mass-media.

"În anul 2011, pentru a ascunde beneficiarul real al creanţei de 900.000 de euro, primită cu titlu gratuit de la omul de afaceri, îi solicitase unei persoane să încheie un contract de novaţie cu schimbare de creditor pe o firmă a respectivei persoane. De asemenea, ulterior, pentru a ascunde că este beneficiarul real al pachetului de acţiuni la societatea cu activitate în mass media, i-a solicitat unei alte persoane să încheie actele aferente tranzacţiei în numele său şi să efectueze plăţile aferente prin creditarea societăţii, disimulând astfel provenienţa sumei de circa 700.000 de euro, aferentă plăţilor efectuate pentru societatea mass media şi ascunzând astfel că este adevăratul proprietar al creanţei ce a făcut obiectul novaţiei cu firma omului de afaceri de la care a primit creanţa", a mai arătat DNA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb