SURSE: CFR Călători renegociază contractul privind reviziile locomotivelor

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 12 august 2019

CFR Călători urmează să negocieze, astăzi, cu reprezentanţii Societăţii de Reparaţii Locomotive (SCRL) încheierea unui act adiţional cu privire la majorarea preţului manoperei pe oră, conform unor surse din cadrul companiei publice de transport feroviar de călători.

Negocierile dintre conducerea companiei şi reprezentanţii societăţii de reparaţii locomotive au loc în condiţiile în care, săptămâna trecută, lucrătorii din depouri au încetat munca, timp de două zile. Ei au refuzat să mai lucreze la reparaţia locomotivelor aflate în depouri, deoarece nu au beneficiat de o creştere cu 15% a salariilor, aşa cum beneficiază angajaţii CFR Călători. Majorarea manoperei ce ar fi negociată astăzi va duce la creşterea cu 15% a salariilor angajaţilor SCRL SA.

Surse din cadrul companiei de stat susţin că, pentru remedierea acestei probleme, a fost luată în calcul şi absorbţia forţei de muncă de la SCRL SA în cadrul CFR Călători, ţinând cont că societatea respectivă se află în insolvenţă. Odată cu preluarea lucrătorilor, societatea ar fi urmat să beneficieze şi de contrate privind efectuarea de revizii mari pentru cele 558 de locomotive ale CFR Călători care, în acest moment, nu sunt folosite pe calea ferată, nefiind funcţionale la parametri tehnici şi de siguranţă optimi. Acordarea acestor contracte către SCRL Braşov ar reprezenta practic ieşirea din insolvenţă a societăţii respective. Iar muncitorii preluaţi de către CFR Călători ar fi fost folosiţi pentru realizarea reviziilor zilnice la materialul rulant.

Conform lucrătorilor feroviari din cadrul CFR Călători, într-un depou de locomotive ar trebui să fie atât mecanicii de locomotivă, cât şi cei care le repară, şi ambele categorii să fie angajaţii aceleiaşi companii. De aceea, ei susţin că soluţia ideală ar fi ca SCRL SA să fie preluată în totalitate de CFR Călători, prin fuziune sau absorbţie, pentru că acest lucru va duce la reducerea cheltuielilor pentru compania feroviară de transport de persoane şi la realizarea unui sistem integrat de operare.

Am încercat să aflăm de la CFR Călători mai multe despre negocierile cu cei de la SCRL SA, dar reprezentanţii Biroului Comunicare ne-au transmis că directorul general al companiei, Valentin Dorobanţu, se află în concediu şi revine abia astăzi la lucru.

Societatea SCRL Braşov SA - aflată în insolvenţă de mai mulţi ani - are 1570 de salariaţi care repară locomotive nu numai la Braşov, ci şi în alte 16 oraşe din ţară, printre care Bucureşti, Galaţi, Iaşi, Cluj-Napoca, Piteşti, Ploieşti şi Satu Mare. Din totalul reparaţiilor prestate de SCRL Braşov, 97% se fac pentru CFR Călători SA.

În acest moment, salariaţii care lucrea-ză în ture primesc maximum 2400 lei net pe lună. Cei care nu efectuează turele din zilele de weekend şi din sărăbtorile legale sunt plătiţi cu maximum 1900 lei net pe lună.

Angajaţii susţin că salariile respective sunt prea mici pentru munca grea prestată, în condiţii meteo grele, atât pe timp de vară, cât şi pe timp de iarnă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb