SURSE/ COMISIA DE EXPERŢI A CNATDCU: Gabriel Oprea a plagiat în teza de doctorat

Andrei Stan
Ziarul BURSA #Politică / 26 iulie 2016

Gabriel Oprea

Gabriel Oprea

Actualizare 16:09 Gabriel Oprea: "Deocamdată, singura informaţie validă şi oficială este hotărârea din 2015 că nu am plagiat"

Senatorul Gabriel Oprea a scris, pe Facebook, că nu comentează decizia comisiei de experţia a CNATDCU potrivit căreia a plagiat şi a precizat că, deocamdată, singura informaţie ''validă şi oficială'' este hotărârea din 2015 a Consiliului Naţional de Etică care nu l-a găsit vinovat.

''Aflu din presă că o comisie din CNATDCU ar fi stabilit că lucrarea de doctorat pe care am susţinut-o în 2000 ar fi plagiat. Nu am mai multe informaţii decât cele date «pe surse» de anumiţi jurnalişti. Prin urmare, nu am ce comentarii să fac în cazul acestui zvon. Deocamdată, singura informaţie validă şi oficială este hotărârea din 2015 a Consiliului Naţional de Etică, în care scrie negru pe alb că «suspiciunile de plagiat nu se confirmă»'', a scris astăzi fostul vicepremier, pe pagina sa de Facebook.

(S.A.)

-----------

Fostul vicepremier şi lider UNPR Gabriel Oprea a primit verdictul de plagiat din partea Comisiei de ştiinţe juridice a CNATDCU, informează surse citate de Digi24.ro.

Urmează ca la 1 august, într-o şedinţă a Consiliului general, forul de decizie supremă al CNATDCU, să se voteze dacă teza de doctorat a lui Oprea devine un plagiat recunoscut oficial, precizează sursele citate.

Sentinţa asupra tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea a fost deja stabilită şi de către un grup de lucru, dar şi de către Comisia de ştiinţe juridice a CNATDCU. La şedinţa de la 1 august a Consiliului general al CNATDCU, unde sunt convocaţi 47 de membri - preşedinţi şi vicepreşedinţi de comisii de specialitate, se va stabili oficial dacă Oprea a plagiat. Din acel moment, în cazul în care verdictul specialiştilor în ştiinţe juridice ai CNATDCU rămâne neschimbat, retragerea titlului de doctor pentru Oprea devine o formalitate în cazul în care fostul ministru de Interne şi vicepremier nu îl contestă.

Acuzaţia de plagiat la adresa lucrării de doctorat a lui Gabriel Oprea a apărut în iulie anul trecut, când jurnalista Emilia Şercan a demonstrat că întreaga lucrare a celui care pe atunci era ministru de Interne şi vicepremier, nu conţinea niciun citat cu ghilimele.

Teza de doctorat a lui Gabriel Oprea, intitulată "Plângerea prealabila - perspectiva istorică", a fost susţinută de Oprea în anul 2000, la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti şi îl are coordonator pe Ion Neagu, fost senator PSD, avocat penalist.

Lucrarea lui Oprea, potrivit acuzaţiilor, prezintă paragrafe şi pagini întregi copiate; potrivit unor surse, ar fi vorba de zeci de pagini din cele circa 250 ale tezei.

Cel mai probabil, Oprea ar fi copiat masiv dintr-o lucrare similară a coordonatorului său, Ion Neagu, şi, de asemenea, dintr-un specialist în dreptul penal al perioadei interbelice, Constantin Turai, care, în 1938, a publicat lucrarea "Plângerea prealabilă. Teoria generală a plângerii prealabile. Aplicaţiunea română". În investigaţia jurnalistei Emilia Şercan se arată că şi istoricul Nicolae Iorga este preluat în citate ample fără să i se atribuie dreptul auctorial şi fără să fie introdus în ghilimele, mai scrie Digi24.ro.

Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti s-a pronunţat, în septembrie anul trecut, în privinţa tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, considerând-o un plagiat. Marian Popescu, preşedintele Comisiei citate, a spus că a identificat mai multe formule de copiere în lucrarea lui Gabriel Oprea - nu doar copy&paste, nu doar citări fără ghilimele, ci şi copiere de idei, reformulate pe scurt.

Din iulie anul trecut şi până acum, mai mulţi dintre doctoranzii lui Gabriel Oprea, cu lucrări pentru care deja se eliberase titlul de doctor, au fost acuzaţi de plagiat. Opt dintre ei au cerut recent să li se retragă titlul de doctor, obţinut sub coordonarea lui Gabriel Oprea şi la Şcoala doctorală a Academiei SRI. Între aceştia, se află oameni politici, precum Radu Stroe (şi el fost ministru de Interne), Mihai Stănişoară (consilier prezidenţial, cu rang de ministru, pe probleme de apărare), Romeo Raicu, parlamentar PNL (fost PDL), aflat în conducerea Cimisiei parlamentare SIE, dar şi nepoata lui Oprea, Loredana Radu (avocată a lui Victor Ponta) sau secretara acestuia, Adela Popescu, mai scrie sursa citată.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Toti Psd-isti sunt doctori.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb