Surse: Dezvoltarea şi Transporturile, cele două ministere care vor beneficia de rectificare bugetară pozitivă

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 28 august 2023

Surse: Dezvoltarea şi Transporturile, cele două ministere care vor beneficia de rectificare bugetară pozitivă

English Version

Guvernul va efectua în acest an două rectificări bugetare, prima urmând a fi în septembrie, susţin surse din cadrul Executivului citate de DC Business. Potrivit acestora, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei şi Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii ar urma să fie principalii beneficiari ai rectificării din luna septembrie.

Totodată, sursele citate au precizat că, în discuţiile purtate cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Lyen, la începutul săptămânii trecute la Atena, unde a avut loc o reuniune a şefilor de stat şi de guvern din Europa de sud-est, premierul Marcel Ciolacu a punctat referitor la deficitul bugetar că România a avut o serie de cheltuieli suplimentare în contextul războiului din Ucraina şi că 2023 este primul an când cheltuielile cu apărarea se ridică la 2,5% din PIB, conform angajamentelor asumate în cadrul NATO.

Discuţiile privind încadrarea în ţinta de deficit bugetar ar urma să continue la Bruxelles, cel mai probabil pe 1 septembrie, în contextul unei vizite oficiale pe care prim-ministrul Marcel Ciolacu o va efectua pentru a se întâlni cu oficialii Comisiei Europene.

În aceste zile, se vor afla la Bruxelles, în vizite de lucru miniştrii Muncii, Finanţelor şi Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Astăzi, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu urmează să discute cu oficialii Comisiei Europene pe tema proiectului privind pensiile speciale, dar şi privind reforma în ansamblu a sistemului de pensii, iar mâine ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, va discuta la Bruxelles despre proiectele de ordonanţă de urgenţă privind reforma administrativă şi măsurile fiscale.

Conform celui mai recent raport al Băncii Mondiale, salariile şi pensiile publice sunt principalele probleme structurale care au generat deficitul bugetar ridicat, celelalte cauze fiind crizele suprapuse generate de pandemia Covid-19 şi de invazia ilegală a Ucrainei de către Federaţia Rusă.

"Guvernul s-a angajat să promoveze reforma de ambele părţi ale bugetului: venituri şi cheltuieli. Pentru a îmbunătăţi colectarea veniturilor, a fost lansată o modernizare a Agenţiei de Administrare Fiscală (ANAF), deşi rezultatele vor deveni vizibile doar pe termen mediu. Eliminarea sau reducerea scutirilor de taxe (de exemplu, pentru cei care desfăşoară activităţi independente sau pentru anumite categorii de angajaţi) ar spori semnificativ veniturile bugetare. În ceea ce priveşte cheltuielile, reformele recent lansate ale salariilor publice şi ale pensiilor publice, dacă sunt finalizate, au potenţialul de a conduce către o cale mai sustenabilă şi mai echitabilă din punct de vedere fiscal. De aceea, este nevoie de adoptarea unor măsuri de consolidare fiscală pe termen mediu, cum ar fi îmbunătăţirea administraţiei fiscale, precum şi a proceselor şi sistemelor de plăţi. Măsurile relevante includ eficientizarea proceselor bugetare, dezvoltarea unui Sistem Informaţional Integrat de Management Financiar (IFMIS) digitizat, sporirea eficienţei şi eficacităţii colectării veniturilor şi a administraţiei fiscale, obligarea utilizării facturilor electronice pentru creşterea colectării TVA-ului şi combaterea evaziunii fiscale", afirmă experţii Băncii Mondiale.

Documentul citat mai arată că "strategiile care au permis progresele trecute în reducerea sărăciei sunt nesustenabile din punct de vedere structural" şi precizează că în perioada 2014-2019 reducerea sărăciei a fost rezultatul creşterii veniturilor din muncă (salariului minim) şi din pensii, ca urmare a reformelor fiscale. Măsurile luate "exercită o presiune tot mai mare asupra bugetului public şi a veniturilor din pensii, agravând dezechilibrele acestuia", susţin experţii Băncii Mondiale, care afirmă că de scutirea de taxe au beneficiat tot persoanele cu avere considerabilă. "Cea mai mare parte a scutirilor de impozite a fost acumulată pentru gospodăriile aflate în partea de sus a distribuţiei veniturilor", se arată în raport.

Miercuri, 30 august, Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene va dezbate cu oficialii Comisiei renegocierea PNRR cu privire la mai multe aspecte, printre care se numără şi introducerea proiectelor ce vor fi finanţate din Mecanismul RePower EU.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb