Discuţiile dintre autorităţile italiene şi Comisia Europeană cu privire la recapitalizarea "Banca Monte dei Paschi di Siena" SpA şi a altor bănci italiene au ajuns într-un impas provocat de obligarea creditorilor să suporte unele pierderi, dacă vor fi utilizate şi fonduri de la contribuabili, conform unor surse citate de Bloomberg.
Acestea declară că planul susţinut de autorităţile italiene este cel al unei recapitalizări preventive, conform prevederilor comunitare ce permit guvernelor să acorde temporar ajutoare de stat băncilor, dacă testele de stres evidenţiază un deficit de capital.
Italia susţine că, potrivit acestui scenariu, deţinătorii de obligaţiuni ale băncilor ar trebui să suporte costuri foarte mici, pentru că prevederile nu îi obligă să împartă şi pierderile băncilor. Însă, Italia şi Comisia Europeană nu au ajuns încă la un acord, pentru că au o interpretare diferită a regulilor, spun sursele.
În plus, dacă planul susţinut de autorităţile italiene va fi adoptat, ar putea fi utilizat ca model şi de alte state.
Băncile italiene au în portofolii credite neperformante în valoare de aproximativ 360 de miliarde de euro, iar Guvernul de la Roma a discutat cu autorităţile de reglementare soluţii pentru sprijinirea acestor instituţii.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.07.2016, 09:41)
Au avut dreptate care au spus ca e mai bine ca Uk sa fie afara din UE ca Ue acorda ajutoare de stat fara numar.
Ue de ce nu poate falimenta aceasta bancutA?
2. Si in Anglia ce banca a falimentat ?
(mesaj trimis de anonim în data de 08.07.2016, 10:17)
Nu au fost toate bancile engleze ajutate de stat ?
Si au avut probleme mari.