Surse: "Finanţele caută susţinerea fondurilor de pensii la adunarea acţionarilor FP de mâine"

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 12 februarie

Surse: "Finanţele caută susţinerea fondurilor de pensii la adunarea acţionarilor FP de mâine"

Reprezentanţi ai MFP s-au întâlnit cu reprezentanţi ai fondurilor de pensii pentru ai convinge să voteze împotriva punctelor propuse de Franklin Templeton, conform surselor noastre

Pe ordinea de zi se află aprobarea tranzacţiei cu Engie şi demararea unui program de răscumpărări

Actualizare - NN Pensii: "Legislaţia interzice administratorilor fondurilor de pensii să discute contexte specifice privind emitenţii în care fondurile au expunere"

Fondurile de pensii private şi activitatea de investiţii sunt foarte strict reglementate prin legislaţie primară şi prin normele emise în aplicarea acesteia, ne-au transmis, astăzi, reprezentanţii fondului de pensii Pilon II administrat de NN.

"Această legislaţie interzice administratorilor fondurilor de pensii să discute contexte specifice privind emitenţii în care fondurile au expunere sau în care pot investi", mai menţionează reprezentanţii NN Pensii.

Ziarul Bursa a solicitat un punct de vedere administratorilor fondurilor de pensii private legat de avantajele pe care le pot avea pentru acţionarii Fondului Proprietatea ca FP să nu realizeze tranzacţii precum cea cu Engie.

---

Ministerul Finanţelor s-a întâlnit, săptămâna trecută, cu reprezentanţi ai fondurilor de pensii pentru a-i convinge să voteze împotriva punctelor propuse de administratorul Franklin Templeton la adunarea acţionarilor Fondului Proprietatea de mâine, conform unor surse din piaţă.

Pe ordinea de zi se află aprobarea vânzării deţinerii în Enegie Romania către acţionarul majoritar GDF International, pentru suma de 432,6 milioane lei, precum şi aprobarea vânzării din participaţiile FP în companiile Aeroporturi Bucureşti, Portul Constanţa, Salrom şi Alro, în anumite condiţii.

Un alt punct aflat pe ordinea de zi se referă la răscumpărarea a cel mult un miliard de acţiuni proprii, la preţuri cuprinse între 0,2 lei şi un leu pentru titlurile FP listate la Bursa de Valori Bucureşti.

Ziarul Bursa a solicitat un punct de vedere administratorilor fondurilor de pensii Pilon II legat de avantajele pe care le-ar putea prezenta pentru acţionari ca FP să nu realizeze tranzacţii precum cea cu Engie, dar deocamdată nu a primit vreun răspuns.

Ministerul Finanţelor deţine 6,54% din capitalul Fondului Proprietatea şi 10,42% din drepturile de vot, conform raportărilor de la Bursa de Valori Bucureşti.

La finele lunii decembrie a anului trecut, cele şapte fonduri de pensii Pilon II aveau împreună aproape 1,02 miliarde de acţiuni FP, echivalentul a 28,5% din drepturile de vot exercitabile, conform calculelor noastre, realizate pe baza raportărilor fondurilor de pensii şi ale FP.

În septembrie anul trecut, acţionarii Fondului Proprietatea au votat prelungirea mandatului de administrator al Franklin Templeton cu numai un an, propunere ce fusese introdusă pe ordinea de zi la solicitarea Ministerului Finanţelor.

Conform materialelor adunării acţionarilor de atunci, Ministerul Finanţelor vrea să facă din FP un vehicul care să răspundă nevoii de dezvoltare a pieţei finanicare din ţara noastră prin acoperirea parţială a contribuţiei locale la fondurile de private equity cofinanţate prin PNRR.

În 26 martie, acţionarilor Fondului li se va supune la vot aprobarea Contractului de Administrare cu Franklin Templeton, pentru încă un an, respectiv pentru perioada 1 aprilie 2024 - 31 martie 2025.

Sub manadatul Franklin Templeton şi cu susţinerea Ministerului Energiei, Fondul Proprietatea a realizat listarea Hidroelectrica, în urma celei mai mari oferte publice din istoria Bursei de Valori Bucureşti.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. Dar de ce nu vor sa raspunda administratorii fondurilor de pensii.Nu ar trebui sa stim si noi cum au de gand sa voteze,si care sunt argumentele?

    "precum şi aprobarea vânzării din participaţiile FP în companiile Aeroporturi Bucureşti, Portul Constanţa, Salrom şi Alro, în anumite condiţii", de ce nu sunt acord cu aceste listari, nu asta era planul?

    Speram sa vad Salrom listat la bursa anul acesta. 

    1. Nu se va mai lista nimic unde FP e actionar. Statul vrea sa scape de Franklin Templeton.

      De ce crezi asta? Am vazut un clip pe youtube in care anunta Salrom ca urmeaza ceva important.

      Nu stiu restu, dar macar Salrom s-ar putea lista. 

      Salrom de fapt e a baietilor "smecheri" ;) Nu i se va permite sa se listeze. Ca de altfel si celorlalte companii.

      E vorba de noua serie de produse pentru retail. Nu-i rau, valoare adaugata mai mare.

    Daca vor sa listeze putinele companii din portiofoliul FP, sa faca IPO-uri adevarate, nu lichidarea detinerilor. Daca lichideaza Engie, SALROM si aeroporturile, FP e practic lichidat, nu stiu cine va mai cumpara actiuni la un fond care mai detine doar cateva companii falimentare, cum ar fi CE Oltenia (le-ar vinde si pe alea daca ar primi ceva pe actiuni).

    1. Era clar de la inceput...

    surse de finantare cauta sustinera fondurilor speculative / financiare prin fondurile de pensii la adunarea etc....

    s c c r e t 

    cel mai mare dusman al romanilor este insasi statul.

    Integrarea totala, pana la pierderea autonomiei si identitatii statale este, paradoxal, sigurul mod de supravietuire a acestei entitati. Ca provincie a UE. 

    1. Daca nu exam in UE SI NATO acum exam sclavi la Dragnea and comp. sau si mai rau trebuia sa invatam din nou ruseste

      du-te la plimbare

      cu ce spuneti. Nu stiu ce v-a suparat...

    Modificati legea 360/2023 in sensul acordarii sporului de 10 la suta pe an la punctaj, pentru periosda 1975-2001 pentru cei ce nu depun adeverinte pentru premiul anual,prime trimestriale sau acord global.Timpul este scurt si documentele de la arhivele privatilor greu de procurat. Altfelo rsa fie multi pensionari afectsti, nemultumiti !

    Din avion, statul pare ca vrea sa scape de un actionar incomod precum FP in companiile alea nationale. Dar FP sa detina in continuare acele actiuni, adica practic FP sa fie o marioneta a statului, care pare o entitate total independenta. Asta inseamna un FP total neinteresant pentru piata de capital, din care a iesit Franklin Templeton si care e condus de niste baieti cuminti (nu neaparat destepti) si este detinut doar de unii carora nu le pasa de banii lor (sau care sunt recompensati altfel pentru ca raman actionari). Primul pas a fost facut, cu limitarea mandatului FT, urmata probabil la finalul anului de numirea unuia obedient. Mi-e nebulos pasul 2, cred ca trebuie lasate fondurile de pensii sa iasa, iar pentru asta vanzarea Engie si rascumpararea de actiuni e o solutie, dar e o solutie sa si vanda ele putin cate putin pana ies, fara insa a se mai vinde Engie. Probabil chestie de negociere. Dar cam asta va fi. Nu vom mai vedea vreo listare a vreunei companii din alea vreodata.

    pai daca se intalnira inseamna ca actioneaza concertat deja in legatura cu emitentul FP.

    Vor reprezentantii statului un alt SIF ?

    1. Vor un "... vehicul care să răspundă nevoii de dezvoltare a pieţei finanicare din ţara noastră prin acoperirea parţială a contribuţiei locale la fondurile de private equity cofinanţate prin PNRR."

      Acoperirea ne-partiala a fundurilor de private equity prin PNRR o va oferi... In autogara, la Buzau, e un carmangier gen Plescoi. Acesta va acoperi fundurile prin PNRR.

      Lipita e o taraba de covrigi. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb