• Lucas Papademos, noul premier elen
Grecii au retras, în ultima săptămâ-nă, economii de aproximativ 5 miliarde de euro din bănci, temându-se de adâncirea crizei politice din ţară şi de ieşirea acesteia din uniunea monetară, potrivit unei surse bancare citate de Reuters.
Conform sursei, suma menţionată reprezintă aproa-pe 3% din totalul depozitelor bancare din Grecia.
"Mulţi oameni şi-au retras banii de la bănci, joia şi vinerea trecută, fiind dificilă asigurarea numerarului pentru o cerere atât de mare", a declarat un alt bancher.
Recent, guvernatorul băncii centrale a Greciei, George Provopoulos, a făcut apel la formarea imediată a unui nou guvern, avertizând că incertitudinea politică din ţară afectează economia şi sistemului bancar elen. "Avem nevoie de un guvern de uniune puternic, care va trebui să aplice politicile cerute pentru garantarea viitorului ţării în zona euro", a spus guvernatorul băncii centrale de la Atena.
Numeroşi greci se tem că sistemul bancar din ţară ar putea intra în colaps, iar valoarea depozitelor lor se va reduce dacă Grecia va ieşi zona euro şi va fi obligată să adopte o monedă mai slabă.
"Am ajuns în situaţia în care clienţii au solicitat retragerea unor sume de până la 600.000-700.000 euro. Acest lucru a pus presiuni pe sistemul bancar", a declarat un bancher citat de Reuters. Potrivit spuselor sale, banca la care lucrează le-a oferit clienţilor o dobândă de 7% pentru depozitele la termen, ca să-i convingă să-şi păstreze banii în conturi.
Conform surselor, un funcţionar bancar a declarat că la divizia din Atena a "National Bank of Greece", cea mai mare bancă elenă, s-au retras vinerea trecută foarte mulţi bani.
În luna septembrie, depozitele bancare din Grecia au scăzut cu aproximativ 3%, la 183,2 miliarde euro, iar în octombrie au mai fost retraşi cel puţin 8 miliarde euro, spun sursele amintite, adăugând că depozitele au scăzut cu peste 21% din ianuarie 2010, când s-a adâncit criza datoriilor din Grecia.
• Papademos: "Participarea Greciei la zona euro este o garanţie pentru stabilitatea monetară"
Lucas Papademos, fost guvernator al băncii centrale de la Atena şi vicepreşedinte al Băncii Centrale Europene, a fost desemnat premier interimar al Greciei.
"La propunerea liderilor partidelor politice, preşedintele l-a însărcinat cu formarea guvernului pe Lucas Papademos", a informat Preşedinţia Greciei.
Membrii viitorului guvern elen de coaliţie urmează să depună astăzi jurământul.
"Apartenenţa Greciei la zona euro garantează stabilitatea monetară a ţării şi va facilita procesul de ajustare economică", a declarat, ieri, Lucas Papademos, adăugând: "În pofida dificultăţilor, participarea ţării la zona euro este o garanţie pentru stabilitatea monetară. Este un motor de prosperitate financiară".
Lucas Papademos, în vârstă de 64 de ani, preia funcţia de premier de la Giorgios Papandreou, care a demisionat în urma tensiunilor politice de la Atena.
Grecii au retras bani din bănci după anunţul şoc al premierului demisionar George Papandreou, de săptămâna trecută, privind organizarea unui referendum pentru noul pachet de asistenţă financiară.