SURSE GUVERNAMENTALE: ANAF a găsit nereguli la portofoliile de neperformante ale unei bănci

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 30 mai 2017

ANAF a găsit nereguli la portofoliile de neperformante ale unei bănci

MFP: "Proiectul legislativ care prevede schimbul de informaţii fiscale între ţări, pentru un control riguros al profiturilor multinaţionalelor, va fi aprobat, probabil, în zilele următoare"

Guvernul urmează să aprobe, cel mai probabil în această săptămână, proiectul de lege care, conform directivei europene în domeniu, prevede schimbul de informaţii fiscale între ţări, în vederea unui control amănunţit al veniturilor şi profiturilor înregistrate de multinaţionale, astfel încât acestea să fie impozitate în ţara unde au fost produse, potrivit reprezentanţilor Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

Iniţiativa legislativă a fost postată, săptămâna trecută, pe site-ul ministerului de resort şi discutată, vineri, în Comisia de dialog social de la MFP.

Sursele citate au spus că, prin modificarea Codului de Procedură Fiscală, se încearcă un control cât mai bun al veniturilor şi profiturilor multinaţionalelor, schimbul de informaţii care vizează multinaţionalele pornind de la erodarea bazinului de impozitare. Astfel, urmează să fie analizate veniturile, profiturile, transferurile dintre societăţile din grup, pentru o identificare mai bună a sumelor care trebuie impozitate, au adăugat reprezentanţii MFP.

Reprezentanţii mediului de afaceri prezenţi la şedinţa comisiei de dialog social au fost de acord cu această propunere, subliniind că există multe companii internaţionale care îşi expatriază profitul ca să nu plătească impozit în România.

Surse guvernamentale susţin că, în urma unor controale efectuate în sistemul bancar, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a descoperit nereguli la portofoliile de credite neperformante ale unei bănci.

Ziarul BURSA a anunţat, anul trecut, că ANAF a iniţiat controale în rândul băncilor, identificând nereguli care au consecinţe grave.

Ionuţ Mişa, care, la vremea respectivă, ocupa funcţia de director general al Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili din ANAF, ne-a spus, atunci, că un exemplu în acest sens este vânzarea pachetelor de credite de către instituţiile bancare. În octombrie 2016, domnia sa ne-a explicat: "Băncile constituie portofolii de credite, în care includ atât performante, cât şi neperformante şi pe care le vând la preţuri mult mai mici unor societăţi care se ocupă să recupereze sumele neachitate în anii următori vânzării. Există situaţii în care au fost vândute şi performante, aceste active fiind puse în acelaşi pachet cu neperformantele. Este indiscutabil că băncile au un interes pentru care vând împrumuturi fără restanţe. Este posibil ca băncile să-şi mute profiturile către altă zonă de fiscalitate. Acele profituri înregistrate din creditele performante trebuie înregistrate ca profituri în România, însă, fiind integrate în acele pachete de neperformante, profiturile sunt înregistrate în alte părţi, astfel încât băncile să îşi diminueze profitul şi să nu mai plătească taxele şi impozitele aferente. Există situaţii în care băncile sunt acţionari majoritari la societăţile afiliate, către care îşi vând creditele.

Însă, sunt şi societăţi care nu sunt afiliate, dar acest lucru nu înseamnă că nu au legătură cu băncile. Pentru că sunt situaţii în care în companiile respective pot fi identificate ca acţionari alte companii, care să aibă, la rândul lor, acţionari majoritari - băncile. Ştim că există astfel de practici, dar nu avem acces la informaţii şi este foarte greu să ajungem la ele. Sperăm că acum, cu acordurile privind accesul la informaţii, să reuşim să demonstrăm aceste practici, pentru că ele există, chiar dacă la a treia - a patra verigă. Avem semnale că există astfel de practici şi la bănci, din diferite surse, inclusiv din media. Au fost vândute pachete de credite de 100 de milioane de euro cu 5-7 milioane euro. Diferenţa de 95-93 milioane euro ar reprezenta cheltuială deductibilă. Au fost pierderi, ceea ce înseamnă că băncile şi-au diminuat profitul".

În urma inspecţiilor de specialitate derulate în sistemul bancar, ANAF a descoperit că una din băncile care acţionează pe piaţa noastră are datorii la stat de circa 9 milioane de euro, după cum ne-au declarat, recent, reprezentanţii instituţiei fiscale.

MFP: Plafonul minim impus în proiectul de lege - foarte mare pentru România

Proiectul legislativ impune un plafon minim al cifrei de afaceri realizate de grup, care se ridică la 750 de milioane de euro. Acest plafon este foarte mare pentru ţara noastră, consideră specialiştii din Finanţe, care subliniază că doar şapte companii şi două bănci de la noi au cifre de afaceri care depăşesc pragul de 750 de milioane de euro.

Potrivit surselor noastre guvernamentale, cele două bănci sunt BCR şi Banca Transilvania.

Acţiunile anti-BEPS (Erodarea bazei de impozitare şi transferul profiturilor), desfăşurate la nivel european, sunt necesare pentru a imprima fiscalităţii internaţionale - şi, implicit, comerţului exterior - noi caracteristici bazate pe "o mai corectă şi mai echitabilă repartizare a poverii fiscale", deşi duc la o creştere a costurilor de conformare, sunt de părere experţii fiscali.

Planul anti-BEPS include recomandări pentru modificări legislative atât în plan naţional, cât şi internaţional, în scopul contracarării situaţiilor care apar ca urmare a utilizării neconcordanţelor legislative din sistemele fiscale naţionale ale statelor în care acestea îşi extind activităţile.

Una dintre componentele acestor acţiuni este intensificarea schimbului de informaţii, printr-o creştere a transparenţei şi raportării de informaţii de către contribuabili către autorităţi fiscale, precum şi între autorităţile fiscale ale diverselor state.

Proiectul de lege postat pe site-ul MFP arată că modificarea Codului de Procedură Fiscală este necesară "luând în considerare faptul că România are obligaţia transpunerii Directivei 2016/881/UE a Consiliului de modificare a Directivei 2011/16/UE în ceea ce priveşte schimbul automat obligatoriu de informaţii în domeniul fiscal până la data de 04 iunie 2017, având totodată obligaţia de a comunica Comisiei textul acestor măsuri, ţinând cont că statele membre urmează să aplice măsurile respective de la data de 5 iunie 2017".

Documentul prevede: "Orice societate-mamă finală a unui grup de întreprinderi multinaţionale care îşi are rezidenţa fiscală în România sau orice altă entitate raportoare (...) au obligaţia să depună un raport pentru fiecare ţară în parte, pentru fiecare an fiscal de raportare, în termen de 12 luni de la ultima zi a anului fiscal de raportare a grupului de întreprinderi multinaţionale (...).

Autoritatea competentă din România care primeşte raportul pentru fiecare ţară în parte (...) transmite, prin intermediul schimbului de informaţii automat şi în termenul stabilit (...) raportul pentru fiecare ţară în parte oricărui alt stat membru în care, pe baza informaţiilor din raportul pentru fiecare ţară în parte, una sau mai multe entităţi constitutive din grupul de întreprinderi multinaţionale al entităţii raportoare îşi au rezidenţa fiscală sau sunt supuse impozitării pentru activitatea economică desfăşurată prin intermediul unui sediu permanent. Raportul pentru fiecare ţară în parte trebuie să conţină următoarele informaţii cu privire la grupul de întreprinderi multinaţionale:

a) informaţii agregate referitoare la suma veniturilor, profitul/pierderile anterioare impozitării veniturilor, impozitul pe venit plătit, impozitul pe venit acumulat, capitalul declarat, profitul nedistribuit, numărul de salariaţi şi imobilizările corporale, altele decât numerarul sau echivalentele de numerar pentru fiecare jurisdicţie în care îşi desfăşoară activitatea grupul de întreprinderi multinaţionale;

b) identificarea fiecărei entităţi constitutive din grupul de întreprinderi multinaţionale, precizând jurisdicţia în care îşi are rezidenţa fiscală respectiva entitate constitutivă şi, în cazul în care este diferită de respectiva jurisdicţie de rezidenţă fiscală, jurisdicţia potrivit legislaţiei în temeiul căreia este organizată respectiva entitate constitutivă şi natura principalei sau principalelor activităţi economice ale respectivei entităţi constitutive".

Autoritatea competentă din România poate utiliza informaţiile primite de la celelalte autorităţi competente din statele membre, ca bază pentru efectuarea de cercetări suplimentare ale acordurilor de preţ în avans ale grupului de întreprinderi multinaţionale sau ale altor aspecte de natură fiscală în cursul unui control fiscal şi pot fi făcute ajustări corespunzătoare ale venitului impozabil al entităţii constitutive, mai arată iniţiativa legislativă.

Ţara noastră s-a alăturat statelor şi jurisdicţiilor care militează împotriva transferului profiturilor, Executivul aprobând, în acest an, aderarea României ca asociat la Forumul de implementare a Proiectului BEPS.

Acest lucru va permite participarea României la realizarea măsurilor privind combaterea erodării bazei de impozitare şi transferul profiturilor, precum şi implementarea acestora pe teritoriul naţional.

Anul trecut, un grup de parlamentari liberali au depus la Parlament un proiect de lege care urmăreşte garantarea plăţii impozitelor la bugetul nostru de stat, de către multinaţionalele care fac profit la noi.

Acesta vizează ca multinaţionalele ce activează în statele membre UE să nu mai poată ocoli impozitarea profiturilor realizate în ţările unde-şi derulează afacerile.

Ionuţ Mişa, fostul director general de la Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală (ANAF) şi actual secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP), ne-a spus, anul trecut: "Aşa cum America se protejează pe ea şi investiţiile de acolo, în acelaşi mod şi Europa trebuie să-şi creeze un sistem de protecţie - la fel şi România -, iar companiile trebuie să plătescă impozit acolo unde fac profit. S-a creat un dezechilibru despre care se vorbeşte în Europa şi despre care este nevoie să se vorbească şi la noi. Nu zice nimeni ca multinaţionalele să plătească mai mult, dar ele trebuie să plătească statului unde obţin venituri aceeaşi cotă de impozit ca toate celelalte companii".

Specialiştii din MFP au explicat că, aparent, ar trebui ca şi companiile de la noi să depună un astfel de raport amănunţit la Fisc, dar dacă ele aparţin unor companii mame, atunci firmele noastre doar vor notifica faptul că raportul va fi depus de societatea mamă, acesta urmând să fie transmis de fiscul din ţara respectivă către ANAF.

Opinia Cititorului ( 31 )

  1. [Fragment eliminat, conform regulamentului.]

    Ei, care injura banksterii, recunosc ca fara banci nu se poate lucra si, mai mult, platesc comisioane pentru plati catre cei pe care ii injura la fiecare colt de strada. Hai mamaie Emilio, scrie si despre realitate nu doar ceti se serveste. 

    1. Căldură mare!

      Amice, ești idiot!

      [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

      [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

      [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

      [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

      pai nu strangem noi bani, sa dam bancilor? luna de luna, uite asa marcam banu la bancuta! nu salvam noi bancile? normal ca le salvam! de aia ne-am nascut, sa fim salvatorii bancilor!

      Ca parca mi se sfasie inima asea, cand aud...banca cutarica va fi cumparata, banca cutarica a inregistrat pierderi..parca asa, nu ma lasa inima sa nu-mi iau de la gura si sa le dau. Tzunamiul ala...a fost prevestit dar neadeverit....o lacrima am pierdut-o. Mai aveti ceva descoperiri?

    Chirila, tu o freci pe net in timpul programului? S-a facut rsport la comandant. Activitate partizana plus ca e in interes personal, stii ce te paste.

    Cat de plenibili suntem ca sa nu ne dam seama, stragand bani prin banci, ca acestea sunt vitale pentru functionarea societatii in secolul 21.

    Speculantilor, va paste puscariaaaaaaaas :-) ))) 

    1. Bun mesajul, bun rau! Adica te duce cu gandul, ca ai dreptate, tara asta are nevoie de o curatenie generala. Nu? De astia care se baga in seama, cand e cazul sa taca, de astia care calca pe cadavre...Dar n-am inteles inca, cum e sa o freci pe net, aia cu vitalul si aia cu speculantii?! Stati, nu incercati sa-mi explicate, caut DEX-ul...nu mai stiu unde l-am lasat, dar revin daca n-am inteles....sunt sigura ca voi gasi raspunsul la toate problemele

      Inca ceva, domnule anonym: cand va referiti la speculanti, va referiti la acei domni cu gulere albe care se joaca cu clauzele abuzive si nu respecta niste sentinte, niste legi? Da, domne, aveti dreptate! Sper ca sefii stiu ca sunteti de acord cu noi

      Statul ne obligă să facem plăți prin bănci, statul ne obligă să ținem banii în bănci, statul nu lasă băncile falite să falimenteze, statul bagă banii contribuabililor în găurile negre din bănci și tot statul garantează creditele acordate de bănci.

      Sistemul financiar-bancar ne poate acuza de orice, fiind vorba de un sistem mafiot. 

      Postacule!!! Documenteaza-te mai bine pana faci astfel de ATACURI la persoana!!!

      Vezi ca s-ar putea sa ti se intoarca, atat tie, cat si bancii care te plateste cu niste maruntis pt ,,amenintarile,, la persoana!!! 

      Si poti fi mai explicit un pic ... cere bancii sa iti dea si CNP, nr. de cont, adresa de domiciliu etc ... chiar si nr. de dosar din instanta ... poate te prezinti in locul bancii in sala de judecata, ca banca nu prea doreste!!!

      A-propos de timpul meu ... liber sau nu ... afla ca tocmai ce m-am intors de la tribunal, unde banca ta iar nu s-a prezentat pt a-si justifica abuzurile, din care te ,,hraneste,, si pe tine ... mai e un termen dupa care ti se va ,,taia,, alocatia de postac!!! 

      Pai nu vin ca te stiu de profitor si trimis de seful cu excedent de par! Ce sa-ti fac daca esti doar o sluga mica a Cisnadiorului? Uite ala si-a suspendat procesul cu banca dupa ce l-au uns bine aia de la Bancpost! Voi macaniti in continuare si cotizati ca sa ii faceti lui burdihanul mare :))))))

      Ce ti-e si cu din astia de prin Jandarmerie, Armata sau Registrul Auto Roman, angajati la stat care in loc sa stea la munca din ban public o ard dubios pe internet.

      Tu nu faci asta?

    Dragi cititori, pe acest site în permanență un postac, denigrează persoane pe care nici macar nu le cunoaște. este un Partizan al băncilor și al fraudelor bancare, dar da lecții de moralitate. nu vorbim de un drept la replică. vorbim de adevărate atacuri.

    1. să nu uităm că acest om este de fapt cercetat penal pentru cămătărie.

      dar știu că a lucrat la Radio România Actualități cu un salariu de peste 9.000 de lei lunar și deține trei proprietăți. în acest moment încearcă să obțină un post la BNR

      și tocmai acestea sunt acțiunile lui. Probabil că aceasta este proba de angajare. 

      CEB a cesionat creditul meu,pot spune ca nu aveam restanta in acel an.

      Intrebare?Daca nu aveam restanta la banca de ce a cesionat credtitul in OLANDA, eu am platit 4.500 chf ,ma intreb CEB a platit impozit la aceasta suma......... 

      asta ma intreb si eu cu privire la CEB. mi-au cesioant creditul in Olanda atunci cand nu aveam nicio intarziere la plata. desi am scris si la BNR si la ARB si evident si la CEb de cateva ori, nu am primit niciun raspuns cu privire la motivele acestei cesiuni, in afara de un grosoloan spus la ghiseu ca "e treaba bancii ce face cu creditul, treaba dumneavoastra este sa platiti rata". ok. fie. dar cred ca e si treaba ANAF-ului, si a BNR-ului atat timp cat Cinteza spuna negru pe alb ca nu se cesioneaza creditele care nu au intarzieri la plata.

      :)))) Care esti acolo? Hadarene tu esti taica? Aud ca e jale mare la tine pe Remtea. Cica Dana umbla ca un leu in cusca si te injura ca pe ultima otreapa ca ai bagat bani in conturile aluia de langa Sibiu si tot ai ramas fara chiriasi.

      Sa ceri de la BNR autorizatia pentru CEB NV Olanda. Este emisa in 04.01.2010. CEB NV ti-a cumparat creditul de la CEI IFN SA in data de 31.03.2009. Adica CEB NV nu era autorizata la data tranzactiei sa efectueze operatiuni bancare in Romania. Asta inseamna ca, in afara ratei propriu-zise, nu aveau dreptul legal sa solicite dobanda si comisioane incepand cu data de 01.04.2009

      CEI IFN sunt mandatarii unei operatiuni ilegale facuta cu rea credinta. 

      Suplimentar, Riscul valutar este atributul pe care il avea institutia de credit si nu il aveai tu. Poti sa te informezi citind OUG 99/2006, incepand cu articolul 126. 

      Ai, deasemene, in contract o prevedere privitoare la dobanda la (stupoare) 360 de zile. Iti recomand sa faci reclamatie la ANPC, la Bucuresti, local nu o sa rezolvi nimic. 

      Bafta!

      multumesc! ma voi interesa!

      Noi romanii ne intrebam cum naiba sau aprins arhivele bancilor tocmai acum? sa fie o intamplare ? sau nu...? ..oricum foarte ciudat.

    Exact cum am prevazut! Mesajele in care criticam ziarul pentru ca permite ca un vierme sa se tavaleasca in zoaie si sa improaste cu ele au fost sterse. In schimb, mesajele viermelui, in care da nume si date personale, care nu sunt publice (deci cu iz de infractiune) sunt pastrate in continuare. Ramai cu bine, fituica cancanista! Sper sa vada cat mai multa lume cum faceti voi presa impartiala! Si sa ramaneti la calendarele alea a la Libertatea!

    1. ziarul asta e singurul care a avut tupeul sa scrie adevarul si sa se puna cu bancile, cu riscul de a nu mai primi reclama de la ele. du-te si citeste pe zf si hotnews stiri cu aprobarea bancilor

      Adevarul iese la suprafata ca uleiul mustaciosule oricat vei incerca tu sa il ascunzi.

      Infractiuni face voi ba. Robu cu creditele in cascada, Hadarean cu chiriile nedeclarate la FISC, Stanescu, Gavroche de la RAR care e angajata statului si da ITP-uri si la trotinete daca marcheaza plicurile. Gangania paroasa care cere tot timpul bani si isi burduseste buzunarele de la amarati cu diverse pretexte. Voi sunteti ba infractori. Constituire de grup infractional organizat, o sa aveti sporul de pedeapsa mai mare decat condamnarea. Hahahahahahahehehehehehe!

    SRI, SIE, impiedicati aparitia a 3 ingerasi ORFANI la CISNADIE!!!!!!!!!

    Mustacios ul chel si cu burta de la Cisnadie (fostul eunic al gusatei Cristoforidis) a declansat operatiunea EXIT POCAIT. 

    DUPA CE SI-A INGHETAT PROCESUL CU BANCPROST (zic cei din bransa ca a luat SPAGA 100.000 de dolari) mustaciosul din Cisnadie isi pregateste pensionarea cu cazare la fratii lui sambatari din IOWA.  

    In acest scop a pacalit ROMANII de buna credinta sa-si doneze o parte din venituri pentru o presupusa activitate bankstereaska. Dupa cum se stie, el singur s-a LAUDAT ca pleaca din TARA in care nu a votat niciodata neavand ROST, ca LOOSER nu poti pleca cu mana goala asa ca s-a gandit sa dea un TUN FINANCIAR. E un fel de FNI acest NICU NICHIFOR care va solicita sa ii DATI BANI FARA CHITANTA!!!! ANAF, SRI, SIE, se aude???? 

    Mustaciosul supraponderal, fertilizator al Tiberiei, a adunat deja 100.000 de dolari de la bancprost, isi vinde pe furis apartamentul de la Cisnadie (a dat deja spagile ca "nu se prinda" notarii), mai strange 2 MILIOANE DE EURO de la oamenii disperati cu datorii la banci si o taie in SUA. Cultul sau de POCAIT i-a promis cetatenie in SUA daca vine cu peste 1 milion de euro. S-a vazut care e atitudinea STATULUI ROMAN in situatia in care DAC Cristian va avea cetatenie americana in cazul lui TEO PETER!!!!!! 

    Ca sa scape si sa-si stearga urmele Cristian Drac si Zamfurt Daniel cer sa le DONAM BANI fara chitanta. MILIOANE DE EURO?????? 

    SRI, SIE, ANAF, ANPC, BNR, INS, Ministerul Finantelor, ce parere aveti de #ASTA ????  

    SRI, SIE, impiedicati aparitia a 3 ingerasi ORFANI la CISNADIE!!!!!!!!!

    Mustacios ul chel si cu burta de la Cisnadie (fostul eunuc al gusatei Cristoforidis din Fanar) a declansat operatiunea EXIT POCAIT. 

    DUPA CE SI-A INGHETAT PROCESUL CU BANCPROST (zic cei din bransa ca a luat SPAGA 100.000 de dolari) mustaciosul din Cisnadie isi pregateste pensionarea cu cazare la fratii lui sambatari din IOWA, USA.  

    In acest scop a pacalit ROMANII de buna credinta sa-si doneze o parte din venituri pentru o presupusa activitate bankstereaska. Dupa cum se stie, el singur s-a LAUDAT ca pleaca din TARA in care nu a votat niciodata neavand ROST, ca LOOSER nu poti pleca cu mana goala asa ca s-a gandit sa dea un TUN FINANCIAR.  

    E un fel de FNI acest NICU NICHIFOR care va solicita sa ii DATI BANI FARA CHITANTA!!!! ANAF, SRI, SIE, se aude???? 

    Mustaciosul supraponderal, fertilizator al Tiberiei, a adunat deja 100.000 de dolari de la bancprost, isi vinde pe furis apartamentul de la Cisnadie (a dat deja spagile ca sa "nu se prinda" notarii), mai strange 2 MILIOANE DE EURO de la oamenii disperati cu datorii la banci si o taie in SUA.  

    Cultul sau de POCAIT i-a GARANTAT CETATENIE in SUA daca vine cu peste 1 milion de euro. S-a vazut care e atitudinea STATULUI ROMAN in situatia in care DAC Cristian va avea cetatenie americana in cazul lui TEO PETER!!!!!! 

    Ca sa scape si sa-si stearga urmele Cristian Drac si Zamfurt Daniel cer sa le DONAM BANI fara chitanta. MILIOANE DE EURO?????? 

    SRI, SIE, ANAF, ANPC, BNR, INS, Ministerul Finantelor, ce parere aveti de #ASTA ????  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb