SURSE GUVERNAMENTALE: "Tudose a cerut realizarea de simulări în privinţa unor măsuri fiscale"

A.I.
Ziarul BURSA #Politică / 4 iulie 2017

"Tudose a cerut realizarea de simulări în privinţa unor măsuri fiscale"

Actualizare 15:18 Iohannis, despre noul program de guvernare: "Astfel de schimbări nu se decid în centrala de partid"

Preşedintele Klaus Iohannis a comentat astăzi măsurile prevăzute în noul program de guvernare al PSD, susţinând că modificările fiscale nu se fac peste noapte, doar pentru că aşa s-a hotărât "în centrala de partid".

Şeful statului a afirmat, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Cotroceni: "Eu cred că m-am exprimat destul de colorat în discursul de învestitură şi nu aş vrea să repet acele lucruri, dar cred că s-au grăbit un pic (PSD şi ALDE, n.r.). Pentru a shimba paradigma din zona impozitării şi, în general, a fiscalităţii, este nevoie de o discuţie amplă cu toţi cei afectaţi şi, în niciun caz, nu putem să schimbăm lucrurile aşa, peste noapte, fiindcă s-a hotărât undeva în centrala de partid".

"Una peste alta, premierul s-a arătat sceptic faţă de aceste schimbări", a punctat preşedintele României.

(S.A.)

-----------

Premierul Mihai Tudose a cerut realizarea unor "simulări" în privinţa eventualelor măsuri fiscale care ar putea fi introduse, inclusiv în privinţa impozitului pe cifra de afaceri, a taxei pe solidaritate şi a celei privind produsele care pot afecta sănătatea, au declarat, ieri, surse guvernamentale, citate de Agerpres.

Conform acestora, şeful Executivului consideră că este nevoie de "disciplină financiară", fapt pentru care ar urma să fie implementate mai multe măsuri fiscale, după ce vor fi finalizate "simulările" care au fost deja demarate. Premierul îşi doreşte ca simulările să fie finalizate "mai repede" în această toamnă, au precizat aceleaşi surse.

Una dintre măsurile fiscale avute în vedere este o eventuală introducere a unui impozit pe cifra de afaceri. În acest caz ar putea fi vorba despre o taxare "pe tot ce înseamnă cifra de afaceri cu nişte praguri sau pe anumite tipuri de activităţi", au spus sursele citate.

Şi în cazul introducerii unei eventuale taxe de solidaritate se fac diverse simulări. Potrivit surselor amintite, nu există riscul unei ruperi a alianţei PSD-ALDE din cauza acestei taxe. "Ca să iasă guvernarea trebuie să facem ceva în ţară pentru această disciplină financiară", au mai spus sursele.

În ceea ce priveşte taxarea produselor nesănătoase nu sunt excluse taxe mai mari pe băutură şi ţigări, nefiind însă vorba şi despre introducerea unei "taxe pe zahăr". Simulări sunt realizate şi în ceea ce priveşte modalitatea de calcul a pensiilor, în condiţiile în care, susţin sursele amintite, şeful Executivului ar considera că "nu este normal" să ieşi la pensie cu "120% din salariu".

În ceea ce priveşte o eventuală amnistie fiscală pentru creşterea veniturilor la buget, şeful Guvernului a cerut Ministerului Finanţelor şi ANAF "să creioneze toate variantele posibile pentru a intra într-un gen de normalitate". Dacă Ministerul Finanţelor şi ANAF "vor argumenta" necesitatea unei amnistii fiscale, atunci Tudose o va aduce în dezbatere publică, au mai spus sursele citate.

Chiar şi dacă vor fi aplicate aceste măsuri pentru "disciplina fiscală", deficitul va rămâne la "sub 3% cu orice preţ".

Un alt proiect important al Guvernului Tudose este Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI). În acest caz, Guvernul a stabilit, vineri, că Ministerul Finanţelor este instituţia prin care statul îşi va exercita autoritatea în FSDI, având în vedere că fondul este "un instrument financiar", au precizat sursele.

Pe de altă parte, potrivit acestora, prima rectificare bugetară din 2017 ar urma să fie realizată în această lună.

Premierul Tudose a trasat sarcini conducerii ANAF

Premierul Mihai Tudose a trasat sarcini conducerii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) şi va merge personal, în această săptămână, la sediul ANAF, au mai spus sursele guvernamentale.

Conform surselor citate, şeful Executivului va merge joi sau vineri la ANAF şi a trasat "sarcini foarte clare" conducerii instituţiei, "având în vedere creşterea consumului, dar scăderea încasărilor din TVA ". În aceste condiţii, sursele susţin că Tudose consideră că "ceva nu este în regulă" şi vrea să vadă dacă la ANAF este "o problemă de sistem" sau "o problemă de oameni".

Premierul interimar Sorin Grindeanu a declarat, săptămâna trecută, că Mihai Tudose ar trebui să schimbe echipa de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi s-a arătat nemulţumit de gradul de colectare a veniturilor la bugetul de stat.

"Îl îndemn pe domnul prim-ministru Mihai Tudose (...) să schimbe echipa de la ANAF. (...) L-aş ruga pe domnul Tudose să se aplece (...) cu foarte mare atenţie asupra activităţii actualei echipe de conducere de la ANAF", a spus Grindeanu, la prezentarea bilanţului activităţii sale.

El a amintit că a avut întâlniri săptămânale cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice şi a ANAF, pentru a corecta anumite lucruri: "Nu am găsit răspuns nici la ultima întâlnire, pe care am avut-o în urmă cu aproximativ două săptămâni, la următoarele (...) trei întrebări: De ce, în condiţiile în care consumul a crescut cu 7%, încasările din TVA înainte de rambursări sunt cu un minus 7%? De ce încasările la accize au scăzut la patru luni cu 6,8%, în condiţiile în care consumul de produse accizabile a crescut cu 6,5%? Cum se face că avem cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, 5,7%, dar încasările la impozitul pe profit au scăzut cu 5,9%?".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Sa vedeti acum masuri la acest Hagi Tudose, pentru a intari "disciplina fiscală". 

    Are frunte de romulan.Gandeste profund?. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb