Surse: "Iohannis participă la reuniunea extraordinară a Consiliului European"

T.B.
Politică / 30 ianuarie 2024

Surse: "Iohannis participă la reuniunea extraordinară a Consiliului European"

Preşedintele Klaus Iohannis se va afla miercuri şi joi la Bruxelles, Regatul Belgiei, unde va participa la ceremonia omagială organizată de Comisia Europeană în memoria lui Jacques Delors şi la reuniunea extraordinară a Consiliului European, potrivit Administraţiei Prezidenţiale, conform agerpres.

Miercuri, şeful statului va participa la ceremonia omagială organizată de Comisia Europeană în memoria lui Jacques Delors (20 iulie 1925 - 27 decembrie 2023), fost preşedinte al Comisiei Europene în perioada 1985-1995, iar joi, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, precizează sursa menţionată.

Sursa citată informează că principala temă de discuţie a reuniunii Consiliului European este obţinerea unui acord la nivelul Uniunii Europene privind principalele elemente ale pachetului de revizuire a Cadrului Financiar Multianual aferent perioadei 2021-2027.

În acest context, cele mai importante decizii vizate sunt cele privind sprijinul pentru Ucraina, pe toate dimensiunile, inclusiv sprijinul militar prin intermediul Facilităţii Europene pentru Pace, în conformitate cu necesităţile Ucrainei, transmite sursa precizată.

Conform agerpres "Preşedintele Klaus Iohannis se va pronunţa pentru o abordare echilibrată şi constructivă, care să permită obţinerea consensului necesar pentru revizuirea Cadrului Financiar Multianual, pe baza elementelor deja agreate cu privire la pachetul de revizuire de către 26 de state membre UE, inclusiv de către România, la reuniunea Consiliului European din decembrie 2023. Obţinerea unui acord la nivelul tuturor celor 27 de state membre UE ar permite ulterior adoptarea rapidă a legislaţiei europene privind sprijinul pentru Ucraina", arată Administraţia Prezidenţială.

Şeful statului va pleda ferm ca Ucraina să rămână o prioritate de vârf pe agenda Uniunii Europene şi, în acest sens, va sublinia faptul că sprijinul pentru această ţară, sub toate formele sale, trebuie să continue şi să aibă o predictibilitate sporită, atât din punct de vedere financiar, cât şi militar, potrivit sursei menţionate.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Merge și Ion că și el e om!

    Răvășitoarea așteaptă răbdătoare.

    Sâmbăta și Duminica e zi de golf și e acasă! 

    1. Ca de obicei, participa dar nu intra.

    Ucraina se află în așteptarea decisivă a sprijinului financiar promis de liderii UE, în valoare de 50 de miliarde de euro, în cadrul votului programat pentru 1 februarie. Acest sprijin financiar este esențial pentru Ucraina, care, fără aceasta, nu va putea să continue lupta împotriva Rusiei sau să mențină economia șubredă în aceeași măsură. Politicienii ucraineni consideră acest sprijin esențial, deoarece depinde de el eficiența cheltuielilor civile și nerăzboinice. 

    Până în prezent, Ucraina a utilizat fondurile proprii pentru a-și menține industria de armament, pentru a plăti salariile militarilor și a altor angajați din domeniul securității, precum și pentru a asigura protecția pensionarilor și a persoanelor strămutate intern. Prin intermediul împrumuturilor și granturilor occidentale, sunt acoperite cheltuielile privind achiziția și întreținerea armelor străine, precum și costurile sociale esențiale, cum ar fi salariile funcționarilor publici, lucrătorilor din domeniul medical și educațional. În total, guvernul planifică să primească 37 de miliarde de dolari în ajutor financiar în acest an, suma care ar acoperi aproape în întregime deficitul bugetar estimat la 39 de miliarde de dolari. 

    De la invazia rusească din februarie 2022, susținătorii occidentali au furnizat aproximativ 73,6 miliarde de dolari în ajutor financiar, iar prin Fondul Monetar Internațional, se așteaptă să ofere un total de 122 de miliarde de dolari între 2023 și 2027. Cu toate acestea, fluxul de bani occidentali a încetinit în ultimele luni, în timp ce conflictele din Orientul Mijlociu, debutul anului electoral în SUA și încetinirea economică au diminuat importanța celui mai mare război din Europa din ultimii 80 de ani în agenda știrilor. În luna ianuarie, Ucraina nu a primit niciun ajutor financiar oficial. 

    În prezent, premierul ungar Viktor Orban și cel slovac Robert Fico se opun furnizării unui ajutor suplimentar pentru Ucraina din bugetul UE, susținând că finanțarea ar trebui împărțită în patru tranșe, fiecare blocabilă în orice moment. În SUA, ajutorul financiar pentru Ucraina a devenit un ostatic în lupta dintre republicani și democrați privind politica de frontieră. În ciuda susținerii președintelui Joe Biden, liderul Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a cerut Casei Albe să explice obiectivul său final în Ucraina înainte de a vota noi ajutoare financiare pentru Kyiv. 

    În timp ce aceste lupte au loc la Washington și Bruxelles, Ucraina așteaptă cu sufletul la gură, sperând să nu își afecteze șansele de a obține sprijin crucial. Cu toate acestea, realitatea aspră este că, fără ajutor și cu piețele internaționale de credit închise, Kyiv va fi nevoită să apeleze la imprimarea de bani pentru a-și onora obligațiile interne. Refuzul de a primi ajutor ar duce la redistribuirea resurselor limitate ale economiei ucrainene către nevoile bugetare prioritare, iar acest lucru ar fi "critic important pentru a restabili finanțarea internațională", a recunoscut chiar guvernatorul Băncii Centrale a Ucrainei, Andriy Pyshnyy. 

    Cu toate acestea, unii oficiali sunt mai optimiști, menționând că Ucraina dispune de rezerve de schimb valutar de peste 40 de miliarde de dolari și că a îmbunătățit colectarea de taxe și capacitatea de a atrage fonduri prin împrumuturi interne. Cu toate acestea, realitatea dură este că este imposibil să acoperi jumătatea nerațională a cheltuielilor de stat din surse interne într-o țară aflată în război, în special după ce Rusia a ocupat o parte semnificativă din teritoriul ucrainean, reprezentând un sfert din PIB-ul său. 

    GDP-ul Ucrainei a scăzut cu 28% în primul an de război și a crescut doar cu 5% anul trecut, chiar și cu fluxurile de ajutor străin echivalente cu 20% din PIB. În aceste condiții, neprimirea ajutorului financiar devine cel mai mare risc pentru economia ucraineană. Fără ajutor și cu piețele internaționale de credit închise, imprimarea de bani devine singura opțiune pentru Kyiv pentru a-și onora obligațiile interne. 

    Cu toate acestea, oficialii ucraineni argumentează că susținerea continuă pentru Ucraina este esențială nu doar pentru țară, ci și pentru Europa. Ei atrag atenția asupra faptului că o eventuală înfrângere a Ucrainei ar necesita creșteri masive și pe termen lung ale cheltuielilor militare în întreaga Europă pentru a contracara Rusia revanșardă și neo-imperialistă. Astfel, victoria Ucrainei este considerată crucială pentru reducerea riscurilor de securitate pe continent, iar pachetul de 50 de miliarde de euro aprobat săptămâna aceasta este considerat o investiție mică în propriile apărări și economii ale Europei.

    1. La 30 ianuarie 2024, prim-ministrul ungar, Viktor Orbán, acuză Bruxelles-ul că îl șantajează pentru a aproba o linie de credit de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, pe care liderul eurosceptic al Ungariei o respinge vehement. 

      În weekendul trecut, s-a raportat că un document redactat de un oficial neidentificat al Consiliului European a stabilit măsuri care vizează economia Ungariei în cazul în care Orbán nu aprobă pachetul de ajutor pentru Ucraina, discutat la o summit al liderilor UE mai târziu în această săptămână. 

      Într-un interviu acordat săptămânalului francez Le Point și publicat marți, Orbán a declarat că planul este "ca un manual al șantajiștilor" care ar plasa Ungaria sub "un blocaj financiar masiv." 

      "Apoi, Ungaria ar suferi un Armaghedon," a adăugat el. 

      Prim-ministrul a spus că nu are "niciun dubiu" că documentul, menționat în Financial Times, este autentic. "Cunoscând Bruxelles-ul, sunt capabili de asta," a spus el. 

      Orbán a participat la negocieri tensionate pentru a obține concesii de la restul blocului în schimbul sprijinului său pentru pachetul de ajutor pentru Ucraina, pe care a fost singurul lider european să îl respingă la summitul din decembrie. 

      Pachetul financiar propus ar utiliza fonduri din bugetul Uniunii Europene - ceea ce înseamnă că necesită aprobarea unanimă a liderilor UE, inclusiv a Ungariei. 

      De atunci, Ungaria a propus divizarea finanțării în tranșe anuale - o propunere care ar oferi, practic, Budapestei posibilitatea de a bloca finanțarea UE către Ucraina în fiecare an. 

      Tactica de forță a lui Orbán irită cancelariile europene, care ar putea lua în considerare privarea liderului ungar de drepturile de vot - dar acesta nu cedează. 

      "Nu s-a schimbat nimic" în poziția Ungariei asupra acestei teme, a spus Orbán, care a fost din ce în ce mai izolat printre liderii UE din cauza opoziției sale față de sprijinul blocului pentru Ucraina. 

      "Ungaria, ca stat suveran, se opune acestei modificări a bugetului", a declarat Orbán. 

      "Încearcă să ne convingă, apoi să ne pună presiune, apoi să ne șantajeze, pentru a ne forța să ne alăturăm lor. Este foarte dificil să stai singur în această familie," a adăugat prim-ministrul.

    Ce zâmbet de om inteligent! El și cu Ciolacu sunt extraordinari! E minunat ca România are asemenea conducători! Sa o ținem tot asa spre faliment înainte!

    Cu ocazia asta, liderii europeni sa compare ce au decis si ce au facut ei in ultimii 2 ani cu proiectul politic si viziunea lui Delors! EU e un proiect pentru pace, dezvoltare si incredere internationala si EU a deviat complet de la fundamente sub influenta angli americana

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb