Surse: Liderul talibanilor, mollahul Omar, este mort

Alexandru Costea
Internaţional / 29 iulie 2015

Mollahul Mohammad Omar, liderul spiritual al talibanilor, este mort, au declarat trei surse afghane oficiale şi două persoane apropiate de situaţie, transmite Wall Street Journal.

Moartea sa, dacă este confirmată, ridică întrebări despre cine va conduce mişcarea care s-a aliat cu al Qaeda, care s-a luptat într-un război cu SUA şi care acuma este divizată privind cine să urmărească un acord de pace greu de obţinut cu noul guvern al Afghanistanului.

Un purtător de cuvânt taliban nu a putut fi contactat imediat de WSJ astăzi şi astfel nu este clar când şi cum a murit Mullah Omar. Publicaţia Voice of America a scris că un purtător de cuvânt al mişcării talibane a negat moartea sa.

Potrivit oficialilor afghani şi persoanelor apropiate situaţiei, acesta este mort de cel puţin doi ani. Un oficial afghan informat despre această situaţie a spus că guvernul pakistanez a declarat Kabul-ului că a decedat cu doi ani în urmă. O facţiune a mişcării talibane, Fidai Mahaz, a transmis, de asemenea, la începutul acestei luni că Omar este mort de doi ani.

Un purtător de cuvânt al preşedintelui afghan Ashraf Ghani le-a spus reporterilor că guvernul este conştient de informaţiile privind moartea liderului taliban însă a adăugat că nu mai poate comenta. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe pakistanez a declarat că încearcă să obţină detalii.

Omar nu a fost văzut public din timpul primelor luni de după atacul terorist de la 11 septembrie 2001 din SUA, astfel existând speculaţii că acesta a murit.

Mişcarea este foarte divizată asupra opţiunii dacă să urmărească negocierile de pace cu guvernul afghan având scopul de a încheia războiul de 14 ani. O a doua rundă de negocieri între membrii talibani şi oficiali afghani care ar fi trebuit să aibă loc în această săptămână probabil că a fost amânată, au declarat oficiali afghani.

Momentul în care apare această ştire pare că are scopul de a stabili o legătură între diviziunile talibane, potrivit unei persoane informate de către conducerea ei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb