NATO marchează joi, în a doua zi a reuniunii miniştrilor de externe din ţările membre, împlinirea a 75 de ani de la înfiinţare în cadrul unei ceremonii la sediul Alianţei din Bruxelles, eveniment în cadrul căruia se vor marca şi 25, 20 şi respectiv 15 ani de la aderarea a nu mai puţin de 12 state, între care şi România, conform agerpres.
Ceremonia va avea loc la sediul NATO joi dimineaţă şi va fi precedată de o depunere de coroane la care vor participa secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi şeful Comitetului Militar, amiralul olandez Rob Bauer. În cadrul ceremoniei va fi intonat imnul NATO şi vor susţine discursuri Jens Stoltenberg şi Rob Bauer, precum şi miniştrii de externe din Republica Cehă, Ungaria, Polonia, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia, Slovenia, Albania şi Croaţia, conform sursei citate.
Potrivit programului ceremoniei făcut public de NATO, cu acest prilej va fi tăiat şi un tort de către secretarul general al NATO Jens Stoltenberg şi ministrul de externe al Belgiei, ţara gazdă, Hadja Lahbib, relatează sursa.
România a fost invitată să adere la Alianţa Nord-Atlantică la summit-ul NATO de la Praga din noiembrie 2002 alături de Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia şi Slovenia. La 29 martie 2004, România a aderat oficial la NATO prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice. Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmată, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborării oficiale a drapelului român la sediul NATO, relatează sursa.
NATO marchează în aceeaşi ceremonie şi împlinirea a 25 de ani de la aderarea, în 1999, a Republicii Cehe, Ungariei şi Poloniei, precum şi 15 ani de la intrarea în Alianţă a Albaniei şi Croaţiei în 2009, conform agerpres.
Miercuri şi joi are loc la Bruxelles reuniunea miniştrilor de externe din ţările membre NATO, care va avea drept punct principal pe ordinea de zi continuarea sprijinului pentru Ucraina, în contextul războiului declanşat de Rusia. În a doua zi a reuniunii va avea loc o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina la nivel de miniştri de externe, care va fi precedată de o declaraţii comune de presă ale lui Jens Stoltenberg şi Dmitro Kuleba, precizează sursa.
Tot în a doua zi a reuniunii Consiliul Nord-Atlantic se va întâlni cu reprezentanţii statelor partenere din regiunea Indo-Pacific - Australia, Noua Zeelandă, Japonia şi Coreea de Sud - precum şi cu Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, potrivit aceleiaşi surse.
Potrivit agenţiei sud-coreene Yonhap, Coreea de Sud a fost invitată la această reuniune ministerială pentru al treilea an la rând în calitate de partener din regiunea Indo-Pacific, informează agerpres.
Reuniunea "este aşteptată să servească drept o oportunitate pentru întărirea şi mai mult a parteneriatului cu NATO (...) şi pentru a discuta moduri de a răspunde ameninţărilor de securitate transfrontaliere", a precizat MAE de la Seul într-un comunicat, notează sursa.