SURSE PARLAMENTARE: "Nu vrea nimeni la Finanţe de teama Codului Fiscal"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Politică / 24 martie 2015

"Nu vrea nimeni la Finanţe de teama Codului Fiscal"

Premierul ar putea anunţa, până mâine, numele noului ministru de Finanţe

Efectele pe care le-ar putea avea implementarea proiectului de Cod Fiscal asupra bugetului îi ţine departe pe parlamentari de fotoliul de ministru al Finanţelor Publice, după cum spun surse apropiate situaţiei.

Deşi pentru funcţia de şef al Finanţelor au fost vehiculate nume precum Dan Manolescu (secretar de stat în MFP), Cristian Popa (fost viceguvernator al BNR), Cristian Socol (consilierul premierului Victor Ponta) sau Viorel Ştefan (preşedintele Comisiei de Buget Finanţe din Camera Deputatilor), se pare că niciunul dintre aceştia nu ar fi acceptat o astfel de propunere, după cum ne-au spus sursele noastre, precizând: "Nu se ştie cum se va încheia bugetul după implementarea noului Cod Fiscal. Se pare că celor cărora li s-a propus funcţia de ministru al Finanţelor Publice le este teamă de acest lucru. Este uşor să faci un proiect pe fiscalitate, dar este greu se te încadrezi în deficitul bugetar".

După ce i-a semnat demisia lui Darius Vâlcov (urmărit penal pentru fapte de corupţie), premierul Victor Ponta conduce MFP, îndeplinind rolul de ministru interimar. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul prin care a luat act de demisia lui Darius Vâlcov din funcţia de ministru al Finanţelor Publice, respectiv cel prin care premierul Victor Ponta preia interimatul la acest minister.

Şeful Guvernului consideră că reforma fiscală trebuie realizată în acest an, pentru că Executivul "se află în situaţia unui avion aflat pe pistă, cu motoarele turate", dar care, dacă nu decolează, impune ca, în anii următori, să fie reluat totul de la capăt.

"Dacă nici acum nu decolăm, înseamnă că sigur în 2016 nu mai reuşim, iar, electoral, iarăşi o luăm de la capăt. În 2017, Dumnezeu ştie ce se mai întâmplă, aşa că eu cred că 2015 e un moment unic în care avem toate condiţiile întrunite ca să facem această mare reformă", a declarat Ponta, săptămâna trecută, amintind că pentru redactarea noului proiect de Cod Fiscal s-a lucrat mult timp şi pe mandatul mai multor miniştri.

Ieri, premierul a declarat că finalizarea celor două proiecte (cel de Cod Fiscal şi cel al Codului de Procedură Fiscală) mai necesită avizul Ministerului Justiţiei, documentele urmând să fie aprobate de Guvern în şedinţa de mâine, dacă nu apare ceva neprevăzut.

"Este o muncă extrem de dificilă, sunt încă multe detalii, dar toate ministerele şi-au finalizat propria parte de muncă, ne-au dat avizele, şi Ministerul Justiţiei trebuie să dea forma finală, alături de Ministerul Finanţelor, cu care miercuri să fim pregătiţi să venim în faţa Parlamentului. Aş vrea să nu ratăm anul 2015, altfel va fi foarte greu în viitor să mai avem şi consens politic, şi condiţii economice care să ne permită acest lucru şi îmi doresc foarte tare ca aceasta să fie una din principalele realizări ale Guvernului pe care-l conduc la momentul la care se va face bilanţul final", a spus Victor Ponta, citat de Mediafax.

Oficialul a adăugat că este posibil ca până mâine să fie anunţat şi numele noului ministru de Finanţe, precizând că va discuta mai întâi cu preşedintele Klaus Iohannis.

Victor Ponta a spus, săptămâna trecută, că va insista ca, în noul Cod Fiscal, să reducă TVA la produsele bio şi la cele tradiţionale la 9%.

Proiectul actualizat al Codului Fiscal arată că lista produselor pentru care Guvernul promite TVA de 9%, şi care a inclus iniţial doar pâinea, carnea, peştele, legumele şi fructele, a fost extinsă prin includerea şi altor produse, precum lapte, ouă, animale şi păsări vii.

TVA de 9%, în loc de 24%, va fi introdusă, începând cu anul viitor, şi pentru accesul la evenimentele sportive, cu argumentul că sportul este un fenomen social şi economic care prezintă un grad înalt de interes pentru populaţie.

Guvernul a anunţat că reducerea TVA la 9% la produsele de bază şi scăderea acestei taxe, în general, de la 24% la 20%, va fi efectuată din acest an.

Pe piaţa muncii, ar urma ca, din 2017, să fie reduse contribuţiile sociale atât la angajat, cu 3 puncte procentuale, cât şi la angajator, cu 2,3 puncte procentuale, iar deducerile pentru drepturile de autor vor creşte de la 20% la 40%. Printre altele, impozitele pe venit şi pe profit vor scădea, din 2019, de la 16% la 14%, "taxa pe stâlp" urmând să fie eliminată.

Intenţia autorităţilor este ca ţara noastră să depăşească, în cel mult 10-12 ani, media europeană a PIB pe cap de locuitor şi să beneficieze de cea mai relaxată politică de taxe din UE, potrivit lui Darius Vâlcov.

Ministerul Finanţelor subliniază că, prin implementarea noului Cod Fiscal, impactul bugetar va fi de 8 miliarde euro, pe o perioadă de cinci ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb