SURSE: Preşedintele Iohannis va cere reexaminarea legii privind darea în plată

S.A.
Ziarul BURSA #Politică / 17 decembrie 2015

Preşedintele Iohannis va cere reexaminarea legii privind darea în plată

Actualizare 20:52 BNR: "Legea dării în plată anulează garanţia statului acordată în cadrul programului Prima Casă, iar banca nu mai poate recupera pierderea"

Banca Naţională a României consideră că programul Prima Casă nu va mai exista în practică dacă Legea dării în plată va fi adoptată în forma actuală, motivând că, potrivit Legii, garanţia statului, odată cu celelalte garanţii, este stinsă de drept, iar banca nu mai poate recupera pierderea de la stat, potrivit unui comunicat de presă al BNR.

"Referitor la programul Prima Casă, acesta instituie statului român o dublă calitate: de «garant personal» şi de «garant financiar» din perspectiva diferenţierii clare a noţiunii de «riscuri» şi a celei de «pierderi». În acest context şi fundamentat pe temeiuri de drept, dacă instituţia de credit nu poate acoperi pierderea ca urmare a dării în plată aceasta se poate îndrepta împotriva Statului (drept de regres), solicitând acoperirea diferenţei. Conform legii dării în plată în forma actuală, garanţia statului, odată cu celelalte garanţii, este stinsă de drept. În consecinţă banca nu mai poate recupera pierderea de la stat şi, în aceste condiţii, nu va mai acorda credite de acest tip pentru că riscurile nu mai sunt acoperite. Din acest motiv afirmăm că programul Prima Casă nu va mai exista în practică. Subliniem că scopul Programului Prima Casă nu este, aşa cum afirmă iniţiatorii, ca statul să nu plătească nimic, ci să creeze premise pentru ca tinerii să îşi poată cumpăra o locuinţă", se arată în comunicatul publicat pe site-ul BNR.

În situaţia creditelor "externalizate", banca centrală subliniază că procedura este legală şi normală. "Normalitatea mişcărilor libere de capital înspre şi în afara României contrazice speculaţia potrivit căreia în cazul acestor credite 'ies bani din ţară'. Banca ce transferă creditele primeşte în schimb contravaloarea în bani a acestora, bani pe care îi utilizează pentru rambursarea depozitelor sau pentru acordarea de noi credite", precizează comunicatul.

Cu privire la numărul creditelor "externalizate", cifrele prezentate de BNR în evaluările asupra stabilităţii financiare sunt rezultatul agregării informaţiilor raportate de către instituţiile de credit, aşa cum rezultă din datele de bilanţ şi potrivit metodologiilor utilizate la nivel european şi mondial, menţionează banca centrală. În comunicat este menţionat faptul că în spaţiul public se face confuzie între creditele externalizate şi portofoliile vândute.

"Referitor la persoanele fizice co-debitori ai creditelor angajate de persoane juridice care ar beneficia de legea în forma actuală, este eronată invocarea Ordonanţei emise de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) în cauza C-74/15. Acest document vizează explicit ipoteza existenţei unor clauze abuzive şi se aplică în interpretarea clauzelor abuzive. Or, legea dării în plată vizează relaţiile creditor-debitor în care nu sunt incidente clauze abuzive. În caz contrar s-ar aplica Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori şi nu ar mai fi necesară darea în plată, ceea ce ar fi în beneficiul debitorului întrucât nu ar mai pierde locuinţa", se mai arată în comunicatul BNR.

Mai mult, în documentul BNR se subliniază faptul că Ordonanţa CJUE arată explicit că acţionarii şi administratorii nu se pot prevala de protecţia oferită persoanelor fizice nici măcar în cazul clauzelor abuzive. Cu atât mai mult, aceştia nu se pot bucura de protecţie în situaţia în care relaţia bancă-debitor este una ce nu include clauze contractuale abuzive.

În problematica dezvoltatorilor imobiliari persoane fizice, BNR remarcă persistenţa confuziei între persoane fizice şi persoane fizice autorizate/profesionişti. Legea dării în plată se aplică tuturor persoanelor fizice, fără a face distincţie între persoanele fizice şi profesioniştii persoane fizice.

(S.A.)

----------

Preşedintele Klaus Iohannis va cere mâine reexaminarea legii privind darea în plată, ne-au declarat surse din cadrul Administraţiei Prezidenţiale.

Potrivit surselor, şeful statului este de acord de principiu cu această lege, dar consideră că nu este formulată foarte corect din punct de vedere al tehnicii legislative.

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis este de părere că în această lege există prea multe derogări de la Codul civil.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, în noiembrie, ca for decizional, cu 233 de voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi o abţinere, proiectul de lege privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite.

Proiectul de lege prevede că debitorul are dreptul să stingă creditul ipotecar prin transmiterea către creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat în favoarea creditorului, fără a mai plăti altceva.

În ultima perioadă, de când Legea dării în plată a fost aprobată în Parlament, au avut loc controverse aprinse între părţile implicate - iniţiatori, bănci, BNR şi consumatori.

Opinia Cititorului ( 26 )

  1. Bun, deci sper sa se termine si circul. Mesajul presedintelui e unul cat se poate de clar: nu poti da o lege care ii salveaza pe unii dar nenoroceste planurile de viitor si de viata al unui numar egal sau chiar mai mare de oameni. Un mesaj clar, oamenii trebuie sa isi cumpere case daca muncesc, nu penibilitati de genul:"daca noi traim in chirie sa traiasca si altii." Acum trebuie sa se limpezeasca si apele in urmatoarele 4-5 luni, piata de credite o sa ramana blocata in vremea asta, dar e mai bine decat sa ramana blocata de tot. Sper sa se potoleasca si sectantii de pe net, sa inteleaga ca nu e nimeni de vina pentru situatia lor si nu trebuie sa sufere nimeni din cauza lor. O decizie inteleapta intr-un an electoral in care populismul e vedeta.

    1. Deci sunt clare mai multe lucruri, stimabile ne-sectant. Presedintele nu e deloc interesat de populatia ajunsa sclava la banci. BNR-ul trebuie luat in vizor si sa fie lasat fara niciun fel de privilegiu, iar sefii lui sa poata raspunde penal. Bancile care e nevoie sa fie inchise, sa fie inchise. Chiar daca iti schimbi numele pe Bursa, ca sarpele pielea, esti acelasi postac nenorocit. Aburerile ca o sa ramana creditarea blocata vinde-le in alta parte. Cine nu e in stare sa dea credite cu responsabilitate, pur si smplu sa dispara din piata. De ce am pastra toti camatarii?

      Si uite asa oameni fara minte si gandire sar ca puricii si isi dau cu parerea fara sa stie ce vorbesc fiind influențati doar de ce vad si ei pe la tv. De unde ai înțeles tu ca legea ar afecta pe cineva in afara de banci? Din cauza unor prosti ca voi suntem unde suntem. Faptul ca am luat un credit ipotecar nu insemna mai terminatule, ca eu trebuie sa fiu sclavul bancii. Postacul rotariu si-a facut datoria...... a postat ca atat poate!!!!

      Tovarase Cristian Dan, intelege un principiu de bun simt, daca poti. O lege care te scapa pe dumneata de probleme dar i le creaza altuia nu e buna. Daca unul trebuie sa plece la munca prin afara ca sa isi faca rost de avans ca sa vina altii care vor scapa de datorii, primul fara sa aiba vreo vina, atunci nu e bun ceva la legea aia. De ce m-ar interesa pe altii problema dumitale daca pe dumneata nu te intereseaza si incerci sa acoperi prin acuze si jigniri problemele pe care le faceti altora? Daca unul care a !!!! MUNCIT !!!! pentru un avans de 7000 euro, sa zicem, se trezeste maine ca i se spune mars la munca in afara ca iti trebuiesc 21000, asta nu e un om afectat de legea asta? Da, nu ziceti nimeni, sa se gaseasca o rezolvare si la situatia voastra, conversii, inghetari de curs, refinantari, etc., dar sa se gaseasca o solutie care sa nu ii prejudicieze pe altii omule, ce ti-e chiar atat de greu de inteles???

      Rotariu.....sau cum te-o chema, ești un GUNOI.

      Poate ca sunt un gunoi, dar hai sa-ti spun eu ce nu sunt. Nu sunt milog pe site-uri sa cer ca statul si altii sa imi plateasca datoriile sau sa suporte consecintele lor ;)

      Bai sektantule, ia nu mai jigni oamenii care zic adevarul. Sunteti antiromani voi, pocaitii si durduliile cu sange de Fanar. Voevozeanu, sfert milionarul in euro, e doar sfertodoct. El chiar crede prostiile pe care le zice.

      Gata, ia scoateti labutele din buzunarul clintilir seriosi de banci si vedeti-va de viata. Sper sa scape de credite cei cu adevarat in nevoie nu sektantii cu nenumarate camere ca lor li se cuvine si nu au vrut decat sa aiba cate o camera de copil ca sa-i creasca.  

      Si nu va mai tot imbatati cu petitiile online si cu amenintarile in haita pe forumuri ca nu stiu ce si nu stiu cum cu amaratul ala de Klaus. 

      Pocaitule, orice om normal STIE ca Werner nu pierde nici 1000 de voturi de la voi. Cei mai multi sunteti bugetari (chiar si doamba de la RAR care ia bani pentru ca tine stampila), angajati pe pile, dispusi la a da spaga (remember cum s-au luat multe dintre credite? ajunge procurorul si la voi pentru falsuri) si la a lua spaga. Adica sunteti votanti PSD in cvasiunanimitate. Poate zana sa nu fie, ca ea e mai inteligenta. Restul sunteti din bazinul core PSD, genul care lipeste afise ca sa nu-i dea unchiul afara de la slujba calduta la stat. 

      Pocaieste-te pocaitule! 

      Asta cine mai esti, handicapatule care esti? ce cauti aici sa iti dai tu cu parerea. Cei fara credite nu intra pe stirile astea decit daca sunt postaci platiti de bancheri sa bage strimbe. Hai sictir jigodie cu sefi tai bancheri cu toti. Mars!

      Trebuie sa inveti sa calculezi cu marja cand iei bani. Daca nu ai plan b de la inceput, nu lua! Plan b poate fi sa dai casa inapoi, daca ea acopera datoria. Altfel devii Grecia.

      ba da, asta inseamna atunci cind ei un credit. sa fii sclav!!!

      aia care au plan bun nu o sa mai ia bani si case din cauza la astia ca voi care a-ti luat ca boii fara cap. acuma va gasit lectile de economie. cand luati bani ca boccii nu va gandeati la grecia. acuma faceti spume sa nu ia aia care au plan. voevozeanu a avut plan cand a luat bani de vila si vine acuma sa fie profesor de economie pentru aia care vor o garsoniera? sa va fie rusine ba

    Elvetia este unde este si datorita sistemului bancar .Acolo ,bancile,prin asta inteleg inclusiv angajatii lor,arata respect fata de clienti,indiferent ca sunt deponenti,ca iau credite sau mai stiu eu la ce alte servicii apeleaza si nuu ifac prosti pe toate site-urile ca au luat credite in CHF ...

    1. treci la somn. in elvetia nu gasesti nici baieti care dau in bara cu banii la credit si fac pe aia care vor credite sau case boi sau oligofreni.

      ...mai citeste o data,am zis si ;;deponenti ...sau mai stiu eu ce alte servicii....''

    VA rog sa-i scuzati pe colegii Treichl &Co pentru scrisoarea jignitoare la adresa poporului roman, pe care Il serviti cu multa chibzuinta si responsabilitate. Dupa cum v-am relatat anterior in Ziarul Bursa Erste Group Bank si Unicredit nu isi pot aroga denumirea de banci mama deoarece conform rapoartelor financiare nu corespunde cu realitatea. De accea sper ca raspunsul Dumneavoastra Sa includa aceasta corectare a inadvertentei. Sper ca raspunsul Dvs VA FI cel Putin la fel de amazing ca pretentiile brutalului om de afaceri vienez, asa cum singur s-a caracterizat. Cu stima , TB

    johannis asta nu are coloana vertebrala! nu are tupeu!cred ca vizitele sau scrisorilor unor prieteni de pe afara l-au convins la decizia asta! sunt curios daca parlamentul va retrimite la promulgat legea in forma actuala sau se dau la fund in an electoral

    ALO, BANCI SI BANCHERI !?!

    DORITI CA CETATENII SA VA RETRAGA DREPTURILE SI LIBERTATILE SAU MAI AVETI NEVOIE DE PROFIT? 

    Toti indivizii astia care se ocupa cu sistemele statului NU INTELEG ca cetatenii le pot RETRAGE DREPTURILE SI LIBERTATILE acordate voluntar de catre CETATENI in folosul bunei functionari a comunitatii numite stat. 

    Exista mai multe solutii stabilite de noi toti prin intermediul STATULUI: 

    • auto-elimiarea cetateanului din cadrul sistemului numit STAT, in acest mod problemele generate si nerezolvate de stat persista iar cetateanul se sustrage de la rezolvarea problemelor, cazul cel mai nefericit; 

    • adresarea in fata sistemului stabilit de catre noi Cetatenii ca avand puterea de a rezolva aceste probleme (justitie, parlament, autoritatea responsabila in materia problemei); 

    • retragerea acestor drepturi si libertati acordate voluntar catre TOATE SISTEMELE COMPONENTE ale comunitatii numite STAT, in cazul in care raspunsul sistemelor nu este cel asteptat de catre cei care le-au acordat aceste drepturi si libertati, CETATENII. Rezultatul initial al acestei actiuni fiind ANARHIA. Cetatenii au convenit ca ANARHIA nu isi are locul in jurul lor si ca atare sistemul poate fi modificat. 

    Cand cei carora te adresezi nu aud, ori vorbesti mai tare sau tipi, ori ii duci la un control. 

    In cazul sistemului bancar lucrurile sunt si mai simple, ii ducem la control atat auditiv cat si vizual. Poate si psihiatric si psihologic. 

    STA IN PUTEREA CETATENILOR DE A VA RETRAGE TOATE DREPTURILE SI LIBERTATILE! SI CU VORBA BUNA SI INTELEGERE DAR SI CU FORTA!

    CE ALEGETI? 

    Domnule Presedinte,

    Va adresez rugamintea de a nu ma FORTA sa aplic Darea in plata in cel mai simplu si rusinos mod cu putinta: dau cheile, merg in fata instantei si semnez ca sunt de acord cu toate bazaconiile si abuzurile bancii. Si apoi sa plec din tara mea. Pentru ca tara mea si conducatorii ei nu inteleg ca am fost furat si abuzat de 7 ani. 

    Rezultatul fiind un lucru rau din partea mea, sustragerea de la obligatiile pe care mi le-am asumat in fata instantei si a tarii mele. 

    Eu, cetateanul i-am acordat bancii si sitemului bancar PRIVILEGIUL de a isi desfasura activitatea in tara mea. Banca ma fura si ma abuzeaza. M-am adresat instantelor si autoritatilor (ANPC) si parlamentului. Dintre cei trei actori amintiti, instantele se misca in ritm de melc, ANPC este populat de politruci fara competente, parlamentul rezolva lucrurile de-a-ndoaselea. Parlamentul nu ne-a rezolvat toate problemele privitoare la creditarea toxica in franci (si euro si dolari si yeni si chiar leii nostri). 

    Dar parlamentul a inteles ca una dintre probleme o reprezinta LIMITAREA EFECTELOR si a produs aceasta lege supusa promulgarii, LEGEA DARII IN PLATA. 

    O alta problema, mult mai importanta, NEREZOLVATA INCA, o reprezinta LEGEA CONVERSIEI la cursul istoric. Aceasta someaza in parlament pentru ca NU LE CONVINE BANCILOR SI OCROTITORILOR LOR BNR. 

    O alta lege foarte importanta ar fi LEGEA DE ELIMINARE A ABUZURILOR DIN CONTRACTELE DE CREDIT. Aceasta lege nici nu isi face simtita prezenta sub forma de proiect de lege. 

    Iar cea mai importanta lege ar fi cea de RESPONSABILIZARE A BNR. Acest organism NU ARE NICIO RESPONSABILITATE REALA, REPREZINTA O ORGANIZATIE OBSCRURA SI VA TRANSMITE NUMAI INFORMATII ERONATE. 

    Eu, Anton Paul, impreuna cu sotia mea, am un credit exportat ilegal (conform afirmatiilor domnului Nicolae Cinteza) in Olanda, din 31 martie 2009, la 10 luni de la acordare i la 4 luni de plata efectiva, fara a fi un credit cu probleme la acea data. 

    La data acordarii, nu am vazut nici macar un franc elvetian, caserita bancii cerandu-i cumparatorului sa fie de acord sa primeasca... EURO, pentru aceasta eu fiind obligat sa platesc suplimentar un comision de conversie a francilor elvetieni in euro. Pentru ca banca NU AVEA FRANCI ELVETIENI! 

    Si lista abuzurilor si ilegalitatilor bancii si a lucrurilor nevazute si neauzite de organismul de autorizare, reglementare si control, BNR, NU LE AUDE, NU LE VEDE SI NICI NU POATE SA LE REZOLVE. CA NU ARE COMPETENTE. 

    Eu, in calitate de cetatean responsabil al acestei tari va anunt ca drepturile, obligatiile, libertatile si suveranitatea mea personala transferata comunitatii din care fac parte - statul roman, le voi retrage daca aceasta comunitate NU INTELEGE CA ARE OBLIGATIA SA MA APERE SI PROTEJEZE CONFORM JURAMANTULUI DEPUS, MAI ALES IN FATA CELOR CARE MA ABUZEAZA ATAT DE FLAGRANT. 

    SUNT UN CETATEAN SARAC - AM CREDIT IN FRANCI ELVETIENI!

    SUNT UN CETATEAN BOGAT - IMI CUNOSC DREPTURILE SI OBLIGATIILE! 

    1. Un bun prieten de al meu are acelasi tip de contract care a fos "exportat" in aceeasi zi cu al Dvs. A reusit Sa convinga reprezentantele de sex frumos pentru a scrie ca se VA returns in moneda in care a fost acordat creditul SI nu in cea in care a fost parafat contractul. De aceea Plata se va putea face la cursul EUR/CHF din primavara anului 2008, conform CJUE din speta ungara. Suplimentar obligatia de a incheia polita de asigurare de viata si cedarea ei catre institutia de credit este supusa atentiei firmei olandeze care a prom is rezolvarea acestei supragarantii.Ca un fapt divers data de 31 martie 2009 este ziua in care domnul Isarescu a hotarat ca romanii sa fie intelepti, imbecilitatea fiind insa cu aprox 1 miliard euro mai convenabila. Cu admiratie, Bruta Mioritica Virtuala

    DOMNULE PRESEDINTE, M-AM SATURAT SA IMI FIE INCALCATE DREPTURILE. ASTEPT RASPUNSUL DUMNEAVOASTRA.

    SAU SA MA STEPT SA MI LE INCALCATI SI DUMNEAVOATRA? 

    1. Omule, calmeaza-te. Nu veti dreptate dar eu cred ca cei amarati veti fi cumva ajutati. Nu aia cu credite de consum, nici aia care au 3 case (nu vorbesc de dezvoltatori pe PF) si nici genul Cistofor care poate vinde, sa se mute in ceva mai mic si mai ieftin si sa-si lichideze ce mai

      are de plata ca se poate trai si in garsoniera sau doua camere modeste, nici ca Voevozeanu care vrea el sa stea in vila de un sfert de milion de euro.  

      Dar oamenii cu probleme adevarate ca tine sau ca sektantul manipulant si agresiv (dar totusi intr-o situatie grea) sper sa fie ajutati. Si nu va mai luati dupa boi ca Piperea care crede ca toata lumea e proasta si nu se prinde ca legea e retroactiva doar pentru ca a crosetat el o motivare care suna juridic. Angajamentele asumate in trecut nu pot fi modificate prin lege chiar daca efectul e pe viitor pentru ca incalca Constitutia. A zis-o clar Curtea Constitutionala cand nu a permus taierea pensiilor pentru ca era retroactiva taierea. In teoria lui Piperea pensiile puteau fi taiate pentru ca sunt inca in derulare si efectul e pe viitor. Rad si curcile de un asemenea jurist.  

      Doamne ajuta si sarbatori linistite. 

    Siituatia nu e corecta : ziarul e ocupat de datornici agresivi.

    Restul populatiei care isi vede de treaba si isi respecta angajamentele asumate , de orice natura, nu participa.

    Dar consecintele o sa le plateasca grosul populatiei. 

    1. ziar in care spui ce ai pe suflet ,fara sa fii cenzurat.adica daca spui ce nu-ti convine asta rezulta ca nu iti faci datoria fata de societate

      E un ziar pentru oameni cu un novel redus de inteligenta si care sunt complexati ca nu inteleg pildele domnului Vasilescu din ZF.

    Nu va grabiti! Nu cred ca parlamentarii au votat legea doar de capul lor, pe repede inainte. Bancherilor le-a cam trecut glontul pe la ureche. Cel putin un anumit scop a fost atins, dupa ce actiunea legata de clauzele contractuale abuzive nu a dat rezultate decat in cazul OTP. Acum bancile vor incerca sa adune cioburile sparte si sa le lipeasca la loc. Nu exista o garantie ca legea va fi modificata radical, asa cum doresc bancherii, iar retrimiterea ei inseamna promulgare, fara loc de intors. Va fi interesant de urmarit ce se va intampla in scurt timp. Se va repune pe tapet legea conversiei pentru creditele in CHF. Iar bancile vor fi fericite sa scape doar cu atat, daca vor scapa. Sistemul bancar nu va mai putea fi ce a fost!

    Așa cum sunt legile astăzi, bancile practica camataria, așa cum este ea definită în dex. Tot riscul este al împrumutatului, este o afacere perfectă care excede regulile economiei de piață. Dacă iei un împrumut cu garanție reala, să zicem cu o casă, și se întâmplă ceva cu tine și nu mai poți plati, banca îți ia casa. O vinde desigur mult sub prețul pieței, ca doar așa se îmbogățesc unii, iar pentru restul te urmărește în vecii vecilor amin. Și totul este legal. Sper ca voi, cei care azi se dau cu fundul de pământ și criticați o lege care ar echilibra riscul, să nu aveti nevoie de împrumut la banci. Dacă veți ajunge, o să vedeți pe pielea voastra ce înseamnă să nu fii protejat de lege. Împrumutul poate surveni nu neapărat pentru achiziționare de case. Poate surveni pentru tratarea unor boli costisitoare etc. Economia noastră de azi este bazată pe creditare. Luati, documentati-va și apoi criticati. Succes!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb