Procurorii din Milano au solicitat, săptămâna aceasta, ca 13 foşti şi actuali executivi de la "Banca Monte dei Paschi di Siena" SpA Italia, "Deutsche Bank" AG Germania şi "Nomura International" Plc din Marea Britanie să fie puşi sub acuzare pentru infracţiuni financiare, spun surse apropiate situaţiei, citate de Reuters.
Conform acestora, sunt vizate persoanele care au avut legătură cu două tranzacţii complexe pe derivate, cunoscute sub denumirea de Santorini şi Alexandria, pe care fosta conducere a "Monte dei Paschi" le-a realizat cu ajutorul "Deutsche Bank" şi "Nomura", pentru ascunderea pierderilor. Acum, tranzacţiile Santorini şi Alexandria sunt închise.
Cazul mai implică un instrument financiar hibrid denumit Fresh 2008, pe care "Monte dei Paschi" l-a utilizat pentru finanţarea parţială a achiziţiei băncii rivale "Antonveneta".
O instanţă din Milano urmează să stabilească termenul pentru o audiere preliminară în acest caz, la finele căreia va decide dacă va pune sau nu sub acuzare părţile implicate, afirmă sursele, fără să precizeze când este programată această înfăţişare.
Infracţiunile avute în vedere de procurori datează din 2008-2012 şi includ manipularea de piaţă, obstrucţionarea activităţii de supraveghere şi falsul în contabilitate.
Toţii managerii implicaţi în caz, dar şi băncile au negat, până acum, activităţile suspecte şi considerate ilegale.
Acum, oficialii "Deutsche Bank", "Nomura" şi "Monte dei Paschi" nu au făcut nicio declaraţie cu privire la cele publicate de Reuters.
Amintim că "Monte dei Paschi" a beneficiat în 2013 de un pachet de salvare de la stat, de 4,1 miliarde de euro, care a fost rambursat. Statul încă deţine circa 4% din "Monte dei Paschi" - cea mai veche bancă italiană.
În iunie 2014, "Monte dei Paschi" a vândut credite neperformante de 500 de milioane de euro către firma americană de private equity "Fortress Investment Group", în condiţiile în care avea cel mai mare portofoliu de credite neperformante din rândul instituţiilor financiare de top din Italia.
În ianuarie anul acesta, o parte din clienţii "Monte dei Paschi" şi-au retras economiile din bancă, pe fondul crizei provocate de volumul mare de împrumuturi neperformante care a dus la pierderea a aproximativ 60% din valoarea sa de piaţă, în acest an.
Directorul executiv al băncii, Fabrizio Viola, a declarat că reducerea depozitelor băncii este limitată şi că instituţia poate să facă faţă situaţiei actuale, însă nu a menţionat sumele retrase de clienţi, nici momentul la care a început valul de retrageri.
Cu mai bine de un an în urmă, la presiunea autorităţilor de reglementare din UE, "Monte dei Paschi" a recunoscut că nu poate să rămâne independentă, însă, chiar dacă a căutat luni bune, nu a reuşit până acum să-şi găsească un cumpărător.