Surse: "Statul vrea să înlăture Franklin Templeton de la conducerea Fondului Proprietatea"

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 12 septembrie 2023

Surse: "Statul vrea să înlăture Franklin Templeton de la conducerea Fondului Proprietatea"

Finanţele au propus-o pe Liliana Anghel ca membru al Consiliul Reprezentanţilor FP

Liliana Anghel este colonel SRI, conform presei

Statul vrea să înlăture administratorul Franklin Templeton de la conducerea Fondului Proprietatea (FP), conform unor surse din piaţa de capital.

Ministerului Finanţelor, ce deţine circa 7% din drepturile de vot ale FP, a solicitat recent noi condiţii pentru alegerea administratorului Fondului, la adunarea acţionarilor din data de 25 septembrie. Finanţele au cerut ca mandatul de administrator al Franklin Templeton să poată fi prelungit numai cu un an sau ca Fondul să demareze procedura de selecţie a unui nou administrator pentru o perioadă ce nu poate fi mai mare de patru ani, începând cu aprilie anul viitor. Potrivit unor surse din piaţă, statul doreşte impunerea altui administrator al Fondului Proprietatea.

Conform unui raport publicat la BVB, justificarea solicitării Ministerului Finanţelor ţine de reaşezarea Fondului Proprietatea pe un făgaş investiţional pe termen mediu şi lung, aliniat priorităţilor de dezvoltare economică ale României.

Tot pentru adunarea din 25 septembrie, Finanţele au propus-o pe Liliana Anghel ca membru al Comitetului Reprezentanţilor FP, în condiţiile în care mandatul a doi membri expiră în luna noiembrie a acestui an.

Potrivit listei candidaţilor publicată de FP, independenţă Lilianei Anghel este afectată tocmai de faptul domnia sa este angajat al Ministerului de Finanţe, care deţine 6,91% din drepturile totale de vot ale Fondului Proprietatea la data de 3 august 2023 (reprezentând aproximativ 11,8% din drepturile de vot în cadrul ultimei adunări generale a acţionarilor din data de 18 august 2023).

Conform CV-ului publicat odată cu lista candidaţilor pentru un post de membru în Consiliul Reprezentanţilor FP, Liliana Anghel este Director General Adjunct în cadrul Ministerului Finanţelor, ocupându-se de coordonarea activităţilor de planificare bugetară. Anterior a fost Director General al Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sănătate (AMPOS) în cadrul Ministerului Fondurilor Europene.

Potrivit presei, Liliana Anghel este colonel în Serviciul Român de Informaţii (SRI). În luna martie a acestui an, G4Media scria că, fostul ministru al Fondurilor Europene din partea USR, Cristian Ghinea, atrăgea atenţia printr-o postare pe Facebook că o fostă secretară de stat în minister, respectiv Liliana Anghel, care după demitere s-a prezentat drept colonel SRI şi reprezentant al serviciului, urmează să fie angajată pe un post de director general în ministerul condus de Marcel Boloş.

Alte referiri la funcţia Lilianei Anghel în SRI apar în articole publicate de Stiri pe Surse (20 martie 2023), Defapt.ro (5 septembrie 2023) sau într-un comunicat e presă al USR (20 martie 2023).

Ceilalţi candidaţi pentru un post de membru în Consiliul Reprezentanţilor FP sunt Ilinca von Derenthall, căreia îi expiră mandatul în 25 noiembrie, ce a fost propusă de BT Asset Management şi Marian-Cristian Mocanu, acţionar, care s-a autopropus. De asemenea Ciprian Lăduncă, propus de Swiss Capital, căruia îi expiră mandatul în data de 15 noiembrie.

Comitetul Reprezentanţilor FP recomandă acţionarilor ca, pentru poziţia rezultată ca urmare a expirării mandatului lui Ciprian Lăduncă, să-l voteze tot pe Ciprian Lăduncă. Aceeaşi recomandare este şi în cazul Ilincăi von Derenthall.

"Comitetul Reprezentanţilor a intervievat noii candidaţi aflaţi pe lista finală. Recomandările de vot ale Comitetului iau în considerare independenţa fiecărui candidat, experienţa cu fonduri închise de investiţii, instituţii financiare şi pieţe de capital, experienţa relevantă de director ne-executiv a candidaţilor, precum şi matricea generală de competenţe solicitată de Comitet", se menţionează într-un raport al FP de ieri. "Recomandarea Comitetului nu este în niciun fel obligatorie şi nu ar trebui considerată în niciun fel ca fiind document suport/argument pentru fundamentarea votului".

Din acţionariatul FP fac parte fonduri de pensii Pilon II, fonduri de investiţii, investitori instituţionali străini şi investitori persoane fizice din ţara noastră.

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. securitatea e in tot si in toate ...banci, burse, presa, firme mari etc Colegiul de aparare e harvard de romania, senesepea e stanford. doar asa poti avea o tara sigura pe altii.

    Mergea ceva bine si trebuie sa il strice SRI !

    1. o sa faca sif 6 din el. sifonul nr 6 pe unde vi se scurg banii la canal

    daca nu-i buna Anghel sa-l aduca pe gittenstein , ala e bun !

    Dar madam Lulache? Oare ce grad avea?

    Data afara de la conducerea FP a ajuns mare sef la SNN, via ALDE-Tariceanu, a "ingropat" SNN de la 11.5 lei/actiune (dupa listarea de la sfarsitul anului 2013), pana la 5 lei/actiune, iar acum avem ceva mai mult de 45 lei/actiune. Asta dupa ce i-au dat papucii si l-au pus pe Ghita.

    Care Ghita? Pai Ghita de la portita...portita cui?  

    Ei acum e. Să vedem ce votează fondurile de pensii Pilon II.o ravea verticalitate ?

    1. O sa li se arate pisica si vor vota asa cum trebuie.

      cum au votat si pentru dividendul special taxat cu 8% in loc de rascumparare si plata 1% pe profit. din pacate asculta orfine politice in loc sa reprezinte binele viitorilor pensionari

      Corect. Cei 7 din Pilonul 2 si cei 10 din Pilonul 3 (1 al Aegon, 2 al NN, 2 al AZT etc) vor vota cum zice statul...

      au votat sa primeasca banii imediat, nu cu taraita cand vrea FT. si cred ca sunt mai multi care-i vor plecati urgent nu doar actionarul care a propus modificarea agendei aga. rascumparari de actiuni la bvb poate sa faca si altii si nu pentru milioane de euro comisioane de administrare…

      nu voteaza ca zice statul…Mariusicaaa, tu esti? incepe sa trimiti cv-ul

      *pot

      aveti memoria scurta si nu kai stiti de sefa NN zburata de asefe. securistii aia doar ranjesc la fondurile de pensii si gata. nu au ce face. chiar faptul ca o pun pe securista asta pe fata se poate spune ca le arata pisica la fondurile de pensii.

      f bun raspuns

      cineva care stiu cu ce sa maninca piata de capital din ro  

    Cam tarziu s-a trezit statul. FP este terminat. Mai trebuie sa vanda SALROM si gata nu o sa mai aiba nimic in portofoliu.

    1. Ce sa zic, acel stat facut pentru bugetarii balosi si gretosi. Ce n-ar da ca vre-un cretinasi sa vina la prajituri pe banii mei! FMM de bugetarii!

    …. “ eeeee vagabont…..” vorba lui Becali!

    ce sesizeaza el in fata si noi nu stim?!  

    Posibil o criza pe domeniul respecriv… si vrea sa amortizeze corectia pe banii publici. 

    s c c r e t 

    coloneii si sereiul

    astia sau distrus si distrug Romania. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb