SUSPECTAT DE AFACERI IMOBILIARE ILEGALE ÎN SERBIA, Herbert Stepic ar putea renunţa la şefia Raiffeisen Bank International

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 26 iulie 2012

Herbert Stepic ar putea renunţa la şefia Raiffeisen Bank International

Reprezentanţii RBI: "Nu comentăm informaţiile"

Herbert Stepic, directorul general al Raiffeisen Bank International (RBI), ar putea fi nevoit să renunţe la conducerea băncii, pentru că domnia sa ar fi implicat în afaceri imobiliare în Serbia, potrivit surselor de presă.

Autoritatea de reglementare financiară din Austria (FMA) investighează legăturile suspicioase ale lui Herbert Stepic cu afacerile imobiliare din Serbia, potrivit cotidianului "Falter", care citează surse confidenţiale, informează Bloomberg. În cazul în care FMA va dovedi că Herbert Stepic este implicat în astfel de afaceri, viitorul domniei sale la conducerea băncii ar fi compromis, potrivit legislaţiei din Austria.

Herbert Stepic, alături de investitori austrieci şi sârbi, ar fi cumpărat terenuri în apropiere de Belgrad, cu un credit de 23 milioane euro contractat de la Hypo Alpe-Adria-Bank International, arată probele FMA. Terenurile care au fost cumpărate de la guvernul sârb valorau 65 milioane de euro, potrivit estimărilor Hypo Alpe de la acea dată, mai precizează cotidianul "Falter". Tranzacţia ar fi fost efectuată printr-un intermediar cipriot, iar împrumutul este, în prezent, neperformant, potrivit ziarului vienez.

Klaus Grubelnik, purtătorul de cuvânt al FMA, a declarat că reglementatorul investighează legăturile suspicioase, care au fost raportate încă de anul trecut, de către revista "Profil", însă nu a oferit detalii suplimentare.

Contactaţi de ziarul "BURSA", reprezentanţii Raiffeisen Bank International ne-au declarat că nu comentează informaţiile.

După cum "aşchia nu sare departe de trunchi", la fel şi subsidiara locală a RBI, Raiffeisen Bank România, ar fi avut probleme interne, potrivit articolului "ZVO-NURI, BÂRFE, ŞUŞANALE - Pătratul Bermudelor din Raiffeisen Bank", publicat de ziarul "BURSA", în ianuarie: "Bârfele susţin că oricât s-ar detesta unii cu alţii (n.r. două grupuri adverse din cadrul Raiffeisen Bank România), vor fi colaborat, totuşi, să păcălească centrul de la Viena, raportându-i că s-ar fi încadrat în bugetul anului trecut, când, de fapt, cheltuielile operaţionale ale băncii din România, în primele trei trimestre, vor fi fost duble (ba chiar mai mult decât atât), faţă de cele communicate".

În plus, conform informaţiilor relatate de ziarul "BURSA", în acelaşi articol, Raiffeisen Bank România ar fi plătit chirii cu 50% mai mari decât cele din piaţă, pentru noile sucursale din piaţă: "La sfârşitul anului trecut, prin octombrie, se pare că Marinel Burduja (n.r. prim vicepreşedinte al Raiffeisen Bank România) i-a pârât, la Viena, pe Mugur Puha (n.r. director de achiziţii şi proprietăţi în cadrul Raiffeisen Bank România) şi James Daniel Stewart (n.r. vicepreşedinte, director de Trezorerie şi Pieţe de Capital în cadrul Raiffeisen Bank Româ-nia) că-s vinovaţi de pierderile din închirieri, că, începând cu 2007, Raiffeissen plăteşte chirii la noi su-cursale de aici, la preţuri cu circa 50% mai mari decât cele ale pieţei, diferenţă care este împărţită între proprietarii spaţiilor şi chiriaşi (prin reprezentanţii lor legali, în calitate de persoane private - înţelegeţi, nu-i aşa, ce vor să spună zvonurile...)".

Semnele de întrebare care se ridică, în prezent, privind viitorul lui Herbert Stepic la RBI, apar după ce au existat, în piaţă, nedumeriri des-pre mandatul de preşedinte al Raiffeisen Bank România al lui Steven van Groningen, care ar fi trebuit să fie renegociat până la sfârşitul lunii trecute.

Potrivit normelor interne ale RBI, banca nu anunţă atunci când prelungeşte mandatul membrilor din conducere, ci numai atunci când are loc o schimbare.

Un lucru este cert - Steven van Groningen a fost ales, în luna iunie, pentru a doua oară consecutiv, preşedinte al Consiliului Investitorilor Străini (FIC). De asemenea, domnia sa face parte din Comitetul Reprezentanţilor "Fondului Proprietatea".

Raiffeisen Bank International a raportat, în primul trimestru, un profit consolidat de 541 milioane de euro, în creştere cu 100,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, rezultat care nu i-a impresionat, însă, pe analiştii internaţionali, aceştia precizând că rezultatul a fost susţinut de câştiguri unice, nerepetabile.

Raiffeisen Bank România, subsidiara locală a RBI, a înregistrat în perioada ianuarie-martie din acest an, un profit dublu, de 31 milioane euro, comparativ cu perioada similară a anului anterior, datorită unui avans puternic al veniturilor din dobânzi, dar şi scăderii cheltuielilor.

Herbert Stepic, în vârstă de 65 de ani, este director general al RBR din 2001.

Domnia sa a fost decorat, la începutul anului, cu "Marea Decoraţie de Onoare în Aur pentru serviciile aduse Republicii Austriece".

"Distincţia este o recunoaştere a meritelor economice ale lui Herbert Stepic îndeosebi în legătură cu rolul activ pe scena internaţională al RBI şi pionieratului său în Europa Centrală şi de Est (ECE). Activitatea RBI a contribuit la deschiderea unui întreg sector de business pentru bănci, fie ele locale sau internaţionale, dar îndeosebi pentru cele de origine austriacă. Stepic a fost un deschizător de drumuri pentru economia austriacă în regiunea ECE", potrivit unui comunicat al RBI.

Legea bancară austriacă solicită un test numit "fit and proper" (n.r. potrivit şi adecvat) care să asigure, între alte cerinţe, că relaţiile economice ale managerilor seniori sunt "ordonate" şi că "nu există indicii care să pună la îndoială credibilitatea acelei persoane în gestionarea unei bănci

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb