Suspendarea alegerilor, o măsură economică de criză

D.N.
Ziarul BURSA #Politică / 5 decembrie 2011

Comasarea alegerilor propusă de Traian Igaş (stânga), criticată aspru de Crin Antonescu.

Comasarea alegerilor propusă de Traian Igaş (stânga), criticată aspru de Crin Antonescu.

Reducerea cheltuielilor la minim este principalul deziderat al Guvernului Boc, cel puţin la nivel declarativ. Ultima iniţiativă în acest sens, comasarea alegerilor, poate face o economie la buget de aproximativ 22 de milioane de euro. Economia poate fi şi mai mare având în vedere că opoziţia intenţionează să se retragă definitiv din Parlament. Există şi politicieni care îi sugerează ironic ministrului Traian Igaş, iniţiatorul propunerii, că mult mai economic ar fi dacă nu s-ar mai organiza alegeri deloc, aceste urmând să fie suspendate pe perioada crizei financiare. Pe lângă cele 43 de milioane de euro necesare pentru organizare ar fi făcute economii importante şi în ceea ce priveşte campania electorală, unde se cheltuiesc, de multe ori inutil, sume importante de bani. În alt registru, unul din liderii opoziţiei, Crin Antonescu, a anunţat că sunt şanse mari ca viitoarea sesiune parlamentară să fie boicotată de către USL: "E o soluţie pe care o avansăm cu mare seriozitate. Retragerea din Parlament a opoziţiei - suntem aproa-pe jumătate, asta înseamnă oriunde alegeri anticipate. În felul ăsta, rezolvăm şi chestiunea comasării alegerilor şi facem anticipate, facem un Parlament care să exprime voinţa actualizată a naţiunii şi un guvern care să reprezinte noua majoritate, un guvern cu legitimitate. Ne gândim serios la asta. Doar că noi nu avem guvernanţi care să ia in calcul variante din astea dacă nu sunt constrânşi. Ne retragem, a doua zi e foarte clar ce fac - fie continuă să spună opoziţiei: < Blochează reformele, noi ne continuăm mandatul >, sau fac anticipate doar pe colegiile acelea, ceea ce nu foloseşte la nimic. Sau, în momentul acela, se manifestă şi societatea (n.r. care spune): < Singura soluţie sunt anticipatele >. Noi putem să facem un asemenea gest, dar dacă vom fi lăsaţi în continuare deoparte şi chibiţaţi... Prezentarea oficială a proiectului de lege prin care pedeliştii încearcă abuziv să comaseze două rânduri de alegeri extrem de importante, dar, şi mai comic, încearcă să îşi mărească numărul de parlamen-tari, mă bucură într-un fel, pentru că în felul acesta se pot lămuri şi cetăţenii aceştei ţări, dacă nu au făcut-o până acum, în privinţa bunei credinţe a acestor politruci, în frunte cu preşedintele Băsescu, care îi girează de atâţia ani". Antonescu este convins că, în condiţiile propuse de PDL, anul viitor mita electorală va deveni o chestiune curentă.

Întreaga discuţie a fost generată de propunerea Ministerului Administraţiei şi Internelor, care doreşte ca alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale să se des-făşoare simultan cu alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat, la o dată ce va fi stabilită prin hotărâre a Guvernului. Potrivit MAI, organizarea simultană ar reduce cheltuielile la jumătate, respectiv de la 43 de milioane de euro la aproximativ 22 milioane de euro. Cheltuielile pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea alegerilor din anul 2012 se vor suporta de la bugetul de stat. "În cadrul discuţiilor pe care le-am avut cu primarii s-a desprins ideea că această comasare a alegerilor în anul 2012 este oportună, deoarece se vor economisi zeci de milioane de euro. Sumele pe care le vom economisi, organizând un singur tur de scrutin, vor fi redirecţionate către zona de investiţii", a declarat minis-trul Traian Igaş. Opoziţia a anunţat deja că în cazul în care guvernul îşi va asuma răspunderea pentru comasarea alegerilor, primul lucru pe care îl va face va fi să depună o moţiune de cenzură. UMDR consideră proiectul MAI ca "surprinzător", dar "acceptabil" pentru Uniune, a declarat senatorul Fekete Andras Levente.

O altă iniţiativă a partidului de guvernământ îi nemulţumeşte pe parlamentari, de această dată atât din opoziţie cât şi de la putere. Daniel Buda, preşedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, a anunţat că reducerea numărului de parlamentari nu reprezintă o idee abandonată şi acest lucru va fi vizibil în modificările legislative din viitorul apropiat. Buda a arătat că obiectivul major al proiectului lansat de MAI în dezbatere publică a fost comasarea alegerilor, dar că vor figura, cu siguranţă, şi celelalte elemente privind parlamentarii sau modul de alegere al acestora. Conform proiectului MAI, norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaţilor este de un deputat la 70.000 de locuitori. Proiectul propune ca norma de reprezentare pentru alegerea Senatului să fie de un senator la 160.000 de locuitori. Totodată, se arată că numărul locuitorilor care se ia în calcul pentru parlamentare este cel comunicat de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul MAI la data de 31 octombrie 2011, de 22.305.133 de persoane.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb